Piec społeczny- miejsce spotkań lokalnej społeczności

1843
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2019
Lokalizacja Mokotów
Stary Mokotów
Autor pomysłu Mieszkaniec
Współautorzy Mieszkaniec, Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
34 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Projekt ma na celu budowę pieca opalanego drewnem do wypieku chleba, pizzy i nie tylko. Piec zlokalizowany będzie w ogólnodostępnym miejscu, sprzyjającym spędzaniu wspólnie wolnego czasu (parku, skwerze). Przygotowywanie potraw w takich okolicznościach pozwoli integrować ze sobą lokalną społeczność i ma szansę stać się lubianym miejscem sąsiedzkich spotkań.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Mokotów
Obszar objęty pomysłem:
Stary Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Proponowane lokalizacje: Pole Mokotowskie, Park Dreszera, Park przy Królikarni, Skwer Imienia Grupy AK ,,Granat", Park Arkadia, Park Sielecki

Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Park lub skwer z dostępem do wody. Ważne, aby było to miejsce w nie bezpośrednim sąsiedztwie drzew oraz z przestrzenią na postawienia również stołu i ławek.

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt ma na celu budowę pieca opalanego drewnem do wypieku chleba, pizzy i nie tylko. Piec zlokalizowany będzie w ogólnodostępnym miejscu, sprzyjającym spędzaniu wspólnie wolnego czasu (parku, skwerze). Przygotowywanie potraw w takich okolicznościach pozwoli integrować ze sobą lokalną społeczność i ma szansę stać się lubianym miejscem sąsiedzkich spotkań.
Opis projektu
Wolnostojące piece opalane drewnem można było jeszcze do niedawna spotkać w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Teraz dzięki powrotowi do idei slow food, walory jedzenia przygotowywanego w takich piecach zaczęto ponownie doceniać. Powstanie pieca pozwoli mieszkańcom Mokotowa na ich odkrycie.
Piec ożywi miejsce, w którym powstanie, będzie sprzyjał aktywnemu spędzaniu wolnego czasu, a także lokalnej integracji i nauce przez gotowanie. Możliwa będzie organizacja ogólnodostępnych, bezpłatnych warsztatów dla zarówno dla dzieci, jak i dorosłych oraz udostępnianie pieca na potrzeby własnych wypieków lokalnej społeczności Mokotowa.
Doświadczenia zebrane przez ponad 20 lat istnienia ogólnodostępnych pieców w parkach w Kanadzie (w różnych pod względem bezpieczeństwa i struktury ludności dzielnicach), a także sama budowa pieca, pozwoli w pełni wykorzystać potencjał obiektu. Więcej informacji o doświadczeniach kanadyjskich można znaleźć w załącznikach poniżej.
Proponowany piec nadawał się będzie do pieczenia różnych potraw od chleba, przez pizzę, po mięsa i warzywa.
Piec będzie zbudowany na fundamencie, powstanie z trwałych materiałów, zabudowa dachem pozwoli na korzystanie z pieca w różnych warunkach pogodowych. Pod komorą wypiekową znajduje się schowek zamykany na kłódkę, w którym można będzie przetrzymywać drewno potrzebne na opał. Projekt przewiduje postawienie pieca oraz infrastruktury w okół niego w postaci długiego wspólnego stołu oraz ław (drewnianych), które będą w stanie pomieścić do 18 osób. Stół będzie można wykorzystać zarówno do wspólnego jedzenia, jak również do przygotowywania potraw. Potrzebny będzie również dostęp do wody oraz koszy na śmieci. Piec wymagał będzie opieki, ze względu na umiejętność i czas potrzebny na rozpalenie w piecu oraz jego obsługę.
Linki z informacjami o podobnych inicjatywach:
http://piecchlebowy.pl/piekarok (Śląsk)
http://www.publicbakeovens.ca (Kanada)
http://www.publicbakeovens.ca/wiki/uploads/PublicBakeovens/cooking_fire_WEB.pdf (kompendium wiedzy na temat realizowania tego typu przedsięwzięć)


Uzasadnienie realizacji projektu
Piec ma służyć do:
- integracji lokalnej społeczności. Będzie zachęcał do piknikowania i spotkań integracyjnych na świeżym powietrzu. Roztaczający się wokół pieca zapach przyciągał będzie kolejne osoby, które dołączać będą do wspólnego gotowania lub degustacji, nawiązując nowe znajomości. Organizowane wokół pieca wydarzenia będą przyciągały różne grupy odbiorców – rodziny z dziećmi, młodzież, studentów, dorosłych i seniorów, którzy będą wspólnie spędzać czas na gotowaniu (integracja między różnymi grupami społecznymi oraz międzypokoleniowa),
- edukacji dzieci i młodzieży, która dowie się skąd bierze się chleb, będzie uczestniczyła w procesie powstawania,
- promocji zdrowego odżywiania i tradycyjnych metod przygotowywania żywności.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
przygotowanie gruntu (fundament ok. 2,5 m2 lub płyta betonowa) - 500 zł
materiały do budowy pieca - ok. 3 tys. zł (cegły, płyta żelbetonowa, siatka zbrojeniowa, cegła szamotowa, zaprawa szamotowa, cegła klinkierowa do wykończenia, cement ognioodporny, szablon, perlit, wełna skalna, płytki elewacyjne, dach, blacha żaroodporna)
robocizna - ok. 3 tys. zł
ławki drewniane (2 szt., o długości 4 m) - 4 tys. zł
stół drewniany (o długości 4 m i szerokości 1 m) - 4 tys. zł
drewno/opał - 1 tys. zł/ rok
drobny sprzęt tj. rękawice piekarnicze, łopata piekarnicza, szczotka do czyszczenia komory - ok. 300 zł
opieka nad piecem - 6 tys. zł /rok
zakup i opróżnianie kosza na śmieci - 2,5 tys. zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
34 500,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach

Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
15 000,00 zł

Modyfikacje

24.04.2018 12:28
Koordynator w Zarządzie Zieleni

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Czy można by było rozbudować projekt o mały skwer przy ulicy KOMEDY ? Skwer Słoweński ?
    Mieszkaniec14239  26.02.2018 21:22
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany