Łukowska 31 - Parkujemy po ludzku

716
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2019
Lokalizacja Praga-Południe
Grochów Południowy
Autor pomysłu Mieszkaniec
Współautorzy Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
274 050 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Projekt zakłada remont ogólnodostępnych miejsc postojowych dla samochodów osobowych o masie
do 3,5 tony. Parking znajduje się w pasie drogi publicznej. Dostęp do miejsc nie będzie w żaden sposób
ograniczony.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Praga-Południe
Obszar objęty pomysłem:
Grochów Południowy
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Łukowska 31 - Mlądzka
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Obręb 30515 działka nr 51
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada remont ogólnodostępnych miejsc postojowych dla samochodów osobowych o masie
do 3,5 tony. Parking znajduje się w pasie drogi publicznej. Dostęp do miejsc nie będzie w żaden sposób
ograniczony.
Opis projektu
Przedmiotem projektu jest remont nawierzchni parkingu między drogą dojazdową
do budynku Łukowska 31 a ul. Mlądzką na działce nr 51 z obrębu 30515, której
właścicielem jest m.st. Warszawa.
Wjazdy na parking pozostaną w dotychczasowej lokalizacji i nie wymagają remontu.
Na parkingu rośnie drzewo. W celu jego ochrony należy wykonać nową misę, której
powierzchnia pozostanie niezabrukowana w celu zachowania dobrych warunków dla
dalszej egzystencji drzewa.
W ramach projektu niezbędne będzie:
1. Sporządzenie dokumentacji technicznej.
2. Uzyskanie wszystkich wymaganych prawem uzgodnień, decyzji i pozwoleń.
3. Przeprowadzenie prac budowlanych polegających na:
a. Usunięciu nadmiaru ziemi.
b. Wykonaniu odwodnienia.
c. Utwardzeniu gruntu i położeniu odpowiedniej podbudowy z kruszywa.
d. Wykonaniu misy drzewa.
e. Ułożenie nawierzchni z betonowej kostki brukowej.
Uzasadnienie realizacji projektu
Osiedle „Znicza” powstało w latach 80 XX w. W tym czasie obowiązywały niższe normy ilości miejsc parkingowych. Nawierzchnia istniejącego parkingu znajduje się w opłakanym stanie technicznym. W 2017r, decyzją Pana Burmistrza Tomasza Kucharskiego, droga manewrowa prowadząca przez środek parkingu została przysypana destruktem . Wyboje i dziury na chwilę zniknęły, ale już po kilkudziesięciu dniach użytkowania, znowu zaczynają powstawać dziury. Wysypanie destruktu, jako rozwiązanie tymczasowe jest dalece niewystarczające. Trwałość rozwiązania to kilka miesięcy. Z powodu podwyższenia poziomu drogi manewrowej, na miejscach postojowych stoi woda. Z samochodu wchodzi się bezpośrednio w kałuże i błoto. Nowa nawierzchnia pozwoli wszystkim użytkownikom parkować w godziwych warunkach.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
1. Nawierzchnia parkingu m2 783x 350 zł/m2 = 274 050 zł


Szacunkowy koszt realizacji projektu:
274 050,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Modyfikacje

21.01.2018 20:02
Autor projektu
21.01.2018 20:09
Autor projektu
13.04.2018 09:52
Koordynator w Dzielnicy Praga Południe
24.05.2018 13:49
Koordynator w Dzielnicy Praga Południe

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Gdyby powierzchnia nie była betonową kostką brukową to podpisałbym się obiema rękami.

    Po co zabetonowywać? Są inne rozwiązania, np betonowe płyty ale z dziurami, przez które może przelatywać woda deszczowa.
    Mieszkaniec5426  20.06.2018 15:39
  • W założeniach miała być nawierzchnia z "dziurami". Zmiana (od 2018 roku) przepisów Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa nie zezwala na ażurową nawierzchnię parkingu. Nowe nawierzchnie parkingów muszą być wykonane zgodnie z aktualnymi regulacjami prawnymi. Projekt trzeba było zmienić gdyż nie spełniał warunków koniecznych do jego dalszego rozpatrywania - był niezgodny z obowiązującym rozporządzeniem. Projekt bez dostosowania do nowych uregulowań prawnych nie mógł być dopuszczony do głosowania a tym samym do realizacji.
    Proszę głosuj i podpisuj się obiema rękami, bo alternatywą jest pozostawienie takiego stanu jaki mamy teraz, czyli dziury, kałuże, błotko...
    Bardzo proszę o głos na ten projekt :)
    Mieszkaniec  21.06.2018 17:46 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany