Warsztaty kulinarne dla dzieci

Realizacja pomysłu
Harmonogram realizacji projektu:
Marzec - zakup wyposażenia kuchennego,
Kwiecień - zakup odzieży ochronnej,
Maj-Październik - promocja projektu, zbieranie zapisów na poszczególne warsztaty, comiesięczne zakupy artykułów spożywczych na warsztaty, opracowanie przepisów kulinarnych na warsztaty, realizacja 16 warsztatów kulinarnych, ewaluacja projektu.
Przeprowadzono 16 warsztatów kulinarnych, każdy po 90 minut, w okresie od maja do grudnia 2019 r. Wzieło w nich udział 160 dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. z projektu zakupiono: artykuły spożywcze na warsztaty, sprzęt, typu miksery, blendery, opiekacze, naczynia, fartuszki i czepki z logiem Domu Kultury "Rembertów", a także nasiona i sadzonki do ogródka ekologiczno-edukacyjnego, istniejącego przy Domu Kultury.
Na zakończenie każdego warsztatu dzieci otrzymywały wydrukowane przepisy na potrawy do samodzielnego przygotowania.
Lokalizacja
Dane projektu
Warsztaty miałyby się odbywać w dni powszednie w godzinach 16:00-18:00 lub w soboty w godzinach 12:00 14:00 na terenie Domu Kultury “Rembertów”, która posiada własną kuchnię. Każdy warsztat trwałby 60-90 minut. Planowana liczba uczestników jednego warsztatu to 8-10 dzieci. Liczba warsztatów w ramach tego projektu: 16.
Każdy z planowanych warsztatów zostanie przeprowadzony dla grupy 8-10 dzieci. Ze względu na fakt, że ilość miejsc na warsztatach jest ograniczona - o możliwości uczestnictwa zadecyduje kolejność zgłoszeń. Rekrutacja prowadzona będzie przez Urząd Dzielnicy Rembertów lub przez Dom Kultury “Rembertów”.
Organizator, oprócz przygotowania spotkań zapewni wszystkim uczestnikom przepisy (instrukcje obrazkowe dla dzieci), materiały i produkty spożywcze do realizacji warsztatów, a także odpowiedni sprzęt gastronomiczny (np. opiekacze). Organizator zapewni także po 5 propozycji (przepis z instrukcją obrazkową) innych dań możliwych do przygotowania w rodzinnym gronie w domach. Na koniec każdego z warsztatów uczestnicy będą mogli zabrać do domu pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Charakterystyka
Kosztorys
Koszt materiałów (np. odzież ochronna), w tym przepisów ok. 1600 zł
Koszt produktów spożywczych 10 osób x 16 warsztatów x 35 zł = 5600 zł
Koszt nasion do nasadzenia produktów w ogrodzie Domu Kultury ok. 200 zł
Koszt zakupu urządzeń gastronomicznych (np. blendery, miksery, opiekacze itp.) ok. 4000 zł
Koszt sprzątania po każdych zajęciach ok. 600 zł
Co sądzisz o tym pomyśle?
Dodaj komentarzBrak komentarzy