Warsztaty kulinarne dla dzieci

2083
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2019
Lokalizacja Rembertów
Autor pomysłu Karolina Wiśniewska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
14 400 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Oddano 269 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł Ikona Wyślij wiadomość do autora
Kurs kulinarny dla dzieci. Projekt przewiduje przeprowadzenie praktycznych warsztatów zdrowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy 1-3).

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
08.06.2020 11:28

Harmonogram realizacji projektu:

Marzec - zakup wyposażenia kuchennego,

Kwiecień - zakup odzieży ochronnej,

Maj-Październik - promocja projektu, zbieranie zapisów na poszczególne warsztaty, comiesięczne zakupy artykułów spożywczych na warsztaty, opracowanie przepisów kulinarnych na warsztaty, realizacja 16 warsztatów kulinarnych, ewaluacja projektu.

Przeprowadzono 16 warsztatów kulinarnych, każdy po 90 minut, w okresie od maja do grudnia 2019 r. Wzieło w nich udział 160 dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. z projektu zakupiono: artykuły spożywcze na warsztaty, sprzęt, typu miksery, blendery, opiekacze, naczynia, fartuszki i czepki z logiem Domu Kultury "Rembertów", a także nasiona i sadzonki do ogródka ekologiczno-edukacyjnego, istniejącego przy Domu Kultury.

Na zakończenie każdego warsztatu dzieci otrzymywały wydrukowane przepisy na potrawy do samodzielnego przygotowania.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Kultury i Promocji dla Dzielnicy Rembertów

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Rembertów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Dom Kultury “Rembertów”, al. Komandosów 8, Nowy Rembertów, Warszawa
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Kurs kulinarny dla dzieci. Projekt przewiduje przeprowadzenie praktycznych warsztatów zdrowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy 1-3).
Opis projektu
Kurs kulinarny dla dzieci. Projekt przewiduje przeprowadzenie warsztatów zdrowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy 1-3). Warsztaty mają mieć charakter praktyczny - dzięki nim młodzi ludzie poznają nowe smaki, nauczą się przygotowywać proste i zdrowe dania. Zapoznają się z piramidą zdrowego żywienia i kto wie, być może zapałają miłością do gotowania. Warsztaty mają na celu połączyć przyjemność z przygotowywania posiłków ze zdobywaniem wiedzy na temat zdrowego żywienia i prawidłowo zbilansowanej diety.
Warsztaty miałyby się odbywać w dni powszednie w godzinach 16:00-18:00 lub w soboty w godzinach 12:00 14:00 na terenie Domu Kultury “Rembertów”, która posiada własną kuchnię. Każdy warsztat trwałby 60-90 minut. Planowana liczba uczestników jednego warsztatu to 8-10 dzieci. Liczba warsztatów w ramach tego projektu: 16.
Każdy z planowanych warsztatów zostanie przeprowadzony dla grupy 8-10 dzieci. Ze względu na fakt, że ilość miejsc na warsztatach jest ograniczona - o możliwości uczestnictwa zadecyduje kolejność zgłoszeń. Rekrutacja prowadzona będzie przez Urząd Dzielnicy Rembertów lub przez Dom Kultury “Rembertów”.
Organizator, oprócz przygotowania spotkań zapewni wszystkim uczestnikom przepisy (instrukcje obrazkowe dla dzieci), materiały i produkty spożywcze do realizacji warsztatów, a także odpowiedni sprzęt gastronomiczny (np. opiekacze). Organizator zapewni także po 5 propozycji (przepis z instrukcją obrazkową) innych dań możliwych do przygotowania w rodzinnym gronie w domach. Na koniec każdego z warsztatów uczestnicy będą mogli zabrać do domu pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Uzasadnienie realizacji projektu
Coraz większa ilość dzieci i osób młodych zaczyna chorować na nadwagę i otyłość. Zaszczepienie w dzieciach idei zdrowego odżywiania w formie praktycznej zabawy i samodzielnego szykowania posiłków podnosić będzie poziom zdrowia przyszłych pokoleń mieszkańców dzielnicy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej 150 zł x 16 warsztatów = 2400 zł
Koszt materiałów (np. odzież ochronna), w tym przepisów ok. 1600 zł
Koszt produktów spożywczych 10 osób x 16 warsztatów x 35 zł = 5600 zł
Koszt nasion do nasadzenia produktów w ogrodzie Domu Kultury ok. 200 zł
Koszt zakupu urządzeń gastronomicznych (np. blendery, miksery, opiekacze itp.) ok. 4000 zł
Koszt sprzątania po każdych zajęciach ok. 600 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
14 400,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Modyfikacje

06.02.2018 10:33
Koordynator w dzielnicy Rembertów
13.02.2018 12:41
Koordynator w dzielnicy Rembertów
27.03.2018 08:55
Koordynator w dzielnicy Rembertów
13.04.2018 13:37
Koordynator w dzielnicy Rembertów
13.04.2018 13:40
Koordynator w dzielnicy Rembertów
29.05.2018 10:50
Koordynator w dzielnicy Rembertów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany