Okrągły stół na Placu Wileńskim

1153
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Praga-Północ
Autor pomysłu Grzegorz Walkiewicz
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
77 500 zł
Kategoria
  • kultura
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Praga-Północ
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Plac Wileński
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Plac Wileński. W miejscu stacji Veturilo.

Dane projektu

Opis projektu
Projekt zakłada postawienie stołu wraz z siedziskami i zielenią na Placu Wileńskim zgodnie z zamieszczonymi wizualizacjami.

Celem projektu jest stworzenie atrakcyjnej i użytkowej przestrzeni zielonej oraz dodatkowego wyrazistego punktu rozpoznawczego na placu wileńskim, który będąc lokalnym „landmarkiem” może stać się miejscem spotkań i małą wizytówką okolicy.

Proponowany park ma plan koła a dominującym elementem architektonicznym jest organiczający go okrągły stół. Brak przestrzennej hierarchii wynikający z właściwości geometrycznych okręgu sprzyja integracji pomiędzy siedzącymi ludźmi. Wizualna więź warunkowana orientacją siedzącyh oraz ciągłość formy stołu dodatkowo jednoczą wypoczywających.
Krzesła lub ławki zastąpione są różnorodnymi figurami, których ukształtowanie nie narzuca jednoznacznego sposobu użytkowania. Jeden obiekt może pełnić funkcję krzesła, podpórki, leżaka a co najważniejsze również przeplotni, pagórka lub zjeżdżalni. Ideą jest tutaj faktyczne zintegrowanie wszystkich pokoleń, co oznacza stworzenie przedmiotów atrakcyjnych również dla najmłodszych.
Dzieci bawiąc się w obrębie proponowanego parku rozwijać będą nie tylko swoją sprawność ruchową ale jednocześnie ćwiczyć wyobraźnię, ponieważ każda proponowana figura tworzy całą gamę możliwości użytkowania. Siedzący wokół dorośli, nawet nieświadomie, staną się opiekunami.
Prosta i skończona forma geometryczna projektu pozostaje atrakcyjna również z perspektywy okien okolicznych budynków.
Okrągły stół nie wywiera wpływu na ruch pieszy lub rowerowy w tej części placu dzięki umiejscowieniu w osi trawnika obok.

Proponowana mała architektura my być tylko tłem, ramą dla planowanej zieleni i dlatego nowe elementy wykończone są na biało z wyjątkiem nóg stołu pomalowanych na zielono co pozwala im „schować się” między trawami zielonego kręgu.
Biały kolor pokrywający pozostałe elementy staje się w szarym kontekście pragi spokojnym akcentem podporządkowanym nowej roślinności.

Biała „podstawa” projektu od otoczenia odróżnia się jedynie pokrywającą ją farbą drogową. To proste, szybkie i tanie rozwiązanie zapewnia dogodny dostęp dla wózków inwalidzkich, wózków dziecięcych i rowerów. Jednocześnie jednoznacznie określa przestrzeń wyraźnie oddzielając ją od otoczenia.

Głównym źródłem koloru na warszawskich ulicach są samochody. Do tego dochodzą reklamy lub kolorowe ubrania mieszkańców. Projekt stara się stworzyć bardziej naturalny akcent kolorystyczny widziany zarówno z poziomu ulicy jak i z okien otaczających budynków. Projekt zakłada wprowadzenie wielu gatunków roślin dobranych w taki sposób aby ich okresy kwitnienia nie pokrywały się a zapewniały różnorodność kolorystyczną parku jak najdłużej w ciągu roku. Proponowany układ zielony powinien przypominać łąkę a nie planowany park.

Projekt wykonała pracownia architektoniczna PAGAA, która zgodziła się na bezpłatne przekazanie praw do opracowania na potrzeby realizacji przedmiotowego projektu.

Ze względu na planowaną w najbliższych latach realizację projektu „Zielona Targowa”, polegającego na nasadzeniu drzew oraz ustawieniu ławek na terenie Placu Wileńskiego, projekt „Okrągły stół na Placu Wileńskim” traktowany jest jako tymczasowe zagospodarowanie przestrzeni miejskiej na tym obszarze. W momencie rozpoczęcia prac nad „Zieloną Targową” stół i siedziska zostaną przeniesione w inne miejsce na Pradze Północ.
Uzasadnienie realizacji projektu
Obecne zagospodarowanie Placu Wileńskiego jest chaotyczne i mało przyjazne dla mieszkańców. W centrum placu została zlokalizowana stacja rowerów miejskich. Proponujemy jej przesuniecie i usytuowanie w tym miejscu stołu stanowiących punkt integrujący mieszkańców.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- projekt organizacji ruchu 3000,00
- zmiana lokalizacji stacji rowerów miejskich – 10 000,00
- rozbrukowanie nawierzchni – 5000,00 zł (przy założeniu że powierzchnia to 100m2)
- wymiana podłoża – na głębokość 40 cm – 8000,00 zł
- sadzenie roślin z pielęgnacją w roku realizacji – 11 500,00 zł (zastosowanie krzewów, bylin i roślin cebulowych)
- meble miejskie z montażem – 40 000,00 zł

RAZEM: 77 500,00 zł - koszt realizacji projektu
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
77 500,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji

Modyfikacje

07.08.2019 10:44
Koordynator w Zarządzie Zieleni
08.08.2019 11:03
Koordynator w Zarządzie Zieleni

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • moim zdaniem, szkoda na ten projekt środków z BP- na taką chwilówkę-przecież są tam ławki, rośliny, deptak, ścieżka rowerowa - po co to rozwalać? - wszytko jest nowe

    no i jak tam wypoczywać w środku skrzyżowania i narastającego ruchu? obok Park.
    Mieszkaniec12736  07.09.2019 21:29
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany