Ekowarsztaty dla dzieci i dorosłych w "Świtlicy" w domu Kultury „Świt”

Realizacja pomysłu
W ramach projektu odbyło się 10 spotkań o charakterze warsztatowym (5 z nich w formie online). Na koniec grudnia odbyło się również spotkanie podsumowujące projekt.
Spotkania dla dorosłych
24.06 – środa – godz. 18.00 – Zostań swoim dietetykiem – jak dobrze zbilansować swoją dietę
1.07 – środa – godz. 18.00 – Kształtowanie nawyków żywieniowych – jak zmieniać niekorzystne dla zdrowia nawyki żywieniowe?
08.07 – środa – godz. 18.00 – Letnie przebudzenie – propozycja smacznych i prostych w wykonaniu posiłków na cały dzień z warzywami w roli głównej – warsztaty kulinarne
14.11 – sobota – godz. 17.00 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.
21.11 – sobota – godz. 17.00 – Jak dobrze się odżywiać w pracy – lunch-boxy – warsztaty praktyczne on-line.
Spotkania dla dzieci
20.06 – sobota – godz. 10.00 – Czy to owoc, warzywo, czy zioło? Nauka rozpoznawania i smakowania warzyw i owoców – warsztaty praktyczne
4.07 – sobota – godz. 10.00 – Co to znaczy zdrowe odżywianie? Propozycje zdrowych i łatwych posiłków, które mogą przygotować dzieci – warsztaty kulinarne
14.11 – sobota – godz. 14.30 – Wpływ diety na odporność i samopoczucie – warsztaty kulinarne on-line.
21.11 – sobota – godz. 14.30 – Jak dobrze odżywiać się w szkole/ poza domem – warsztaty kulinarne on-line.
5.12 – sobota – godz. 14.30 – Witaminowe przyjęcie – sałatki przygotowywane przez dzieci – warsztaty kulinarne on-line.
Realizacja Ekowarsztatów dla dzieci i dorosłych w Świtlicy w Domu Kultury Świt - linki do strony z terminami spotkań i warsztatów dla dzieci oraz do wydarzenia na Facebooku:
Lokalizacja
Dane projektu
Zajęcia połączone będą również z przekazaniem informacji, jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie warzyw (i - krótko - owoców). Nacisk na warzywa!
Warsztat obejmie także podanie przykładów jadłospisów, w których wykorzystane są łatwe do przygotowania smaczne i zdrowe surówki/sałatki z dostępnych sezonowo warzyw, roślin strączkowych, ziół.
Zwieńczeniem warsztatów będzie przygotowanie wiosną/latem surówki/sałatki z dostępnych wówczas warzyw, ziół i strączków, podobnie jesienią/zimą. Chodzi o zwrócenie uwagi na sezonowość, dostępność.
Projekt przewiduje przeprowadzenie dziesięciu (10) warsztatów trwających po 2 godziny każdy, pięć co dwa tygodnie w miesiącach marzec - maj (trzy wtorki w godzinach 17:00-19:00 oraz dwie soboty w godzinach 10:00-12:00); pięć - co dwa tygodnie w miesiącach wrzesień-listopad (trzy wtorki w godzinach 17:00-19:00 oraz dwie soboty w godzinach 10:00-12:00) w Miejscu Aktywności Lokalnej "Świtlica" w DK Świt.
Rekrutacja: zapisu na warsztaty będzie można dokonać telefonicznie, mailowo oraz przez stronę DK Świt w ciągu dwóch tygodni przed każdym z warsztatów. Każdy z mieszkańców będzie mógł wziąć udział w całym cyklu lub w dowolnie wybranej ilości warsztatów.
Informacja o rekrutacji zostanie zamieszczona na plakatach projektu dystrybuowanych w DK Świt, osiedlach, instytucjach publicznych Dzielnicy Targówek oraz na stronie internetowej oraz FB DK Świt i ŚWITlicy.
Promocja wydarzenia odbędzie się poprzez plakaty, ulotki dystrybuowane w DK Świt, osiedlach i instytucjach publicznych Dzielnicy Targówek oraz zamieszczenie informacji informacji na stronie internetowej i FB DK Świt w formie postów sponsorowanych.
Obserwacje pokazują, że coraz więcej wśród nas jest dzieci z nadwagą czy nawet otyłością, podobnie z dorosłymi. Ci, którzy już tego doświadczają, mają szansę to zmienić; pozostali uniknąć dyskomfortu czy wręcz chorób. To wyzwanie dla wielu z nas.
Charakterystyka
Kosztorys
2. Materiały do warsztatów - 1 500 zł
3. Promocja projektu/rekrutacji (w tym projekty graficzne, wydruk, posty sponsorowane) - 1 500 zł
4. Oznakowanie projektu, w tym: naklejki dla uczestników wydarzenia (400 zł), tablica pleksi (100 zł) - 500 zł
Co sądzisz o tym pomyśle?
Dodaj komentarzBrak komentarzy