Jadłodzielnia na Mokotowie
1198
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski /
Zrealizowano
Pomysł na rok 2020
Lokalizacja Mokotów

Koszt pomysłu
58 200 zł
Kategoria
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Realizacja pomysłu
Aktualizacja:
12.01.2021 23:22
Projekt uzyskał zgodę CKS oraz autorów na zmianę lokalizacji, która została zaproponowana ze wzgl.na sytuację epidemiczną i większą możliwość kontroli osób zostawiających żywność w jadłodzielni, poprzez całodobową ochronę przedsionka Mokotowskiego Centrum Integracji Mieszkańców prowadzonego przez wydział przy ul. Woronicza 44a.
W ramach projketu m.in.postawiono lodówkę i regały, wyposażono jadłodzielnię,przeprowadzono promocję projektu oraz warsztat on-line o nie marnowaniu jedzenia.
Jednostka odpowiadająca za realizację:
Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów
Lokalizacja
Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
po licznych próbach ustaleń zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27
Lokalizacja na mapie:
Dane projektu
Opis projektu
Jadłodzielnia jest punktem służącym do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami w ramach foodsharingu.
Konstrukcja Jadłodzielni powinna zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wymagających chłodzenia oraz regału lub szafki na produkty suche.
Każdy zainteresowany będzie mógł zostawić jedzenie, którego nie da rady wykorzystać, natomiast każdy kto potrzebuje, będzie mógł takie jedzenie zabrać.
Dostęp do Jadłodzielni powinien być całodobowy, dlatego konstrukcja powinna stać na zewnątrz budynku. Z założenia utrzymaniem czystości w Jadłodzielni powinni zajmować się użytkownicy, jednak dla porządku powinna zostać zatrudniona osoba w charakterze "opiekuna Jadłodzielni".
Informacje o projekcie powinny zostać zamieszczone w internecie - fanpage Facebook oraz na plakatach powieszonych w okolicy.
Konstrukcja Jadłodzielni powinna zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wymagających chłodzenia oraz regału lub szafki na produkty suche.
Każdy zainteresowany będzie mógł zostawić jedzenie, którego nie da rady wykorzystać, natomiast każdy kto potrzebuje, będzie mógł takie jedzenie zabrać.
Dostęp do Jadłodzielni powinien być całodobowy, dlatego konstrukcja powinna stać na zewnątrz budynku. Z założenia utrzymaniem czystości w Jadłodzielni powinni zajmować się użytkownicy, jednak dla porządku powinna zostać zatrudniona osoba w charakterze "opiekuna Jadłodzielni".
Informacje o projekcie powinny zostać zamieszczone w internecie - fanpage Facebook oraz na plakatach powieszonych w okolicy.
Uzasadnienie realizacji projektu
Co roku w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności. Dzielenie się niewykorzystanym jedzeniem z innymi zamiast wyrzucania go, sukcesywnie zmniejsza tą liczbę.
Ponad to przy okazji ratowania żywności i pomagania potrzebującym, chronimy także środowisko. W Warszawie jest coraz więcej podobnych punktów, lecz w okolicy nie ma żadnego, a zapotrzebowanie rośnie.
Propagowanie Foodsharingu podnosi świadomość społeczeństwa w kwestii dbania o środowisko.
Artykuł o ideii Foodsharingu: https://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/foodsharing-w-polsce-jadlodzielnie
Ponad to przy okazji ratowania żywności i pomagania potrzebującym, chronimy także środowisko. W Warszawie jest coraz więcej podobnych punktów, lecz w okolicy nie ma żadnego, a zapotrzebowanie rośnie.
Propagowanie Foodsharingu podnosi świadomość społeczeństwa w kwestii dbania o środowisko.
Artykuł o ideii Foodsharingu: https://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/foodsharing-w-polsce-jadlodzielnie
Charakterystyka
Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu
Kosztorys
Kosztorys realizacji projektu
1. rower towarowy – 7.500,00 zł
2. media + śmieci - 3.600,00 zł/ 11 m-cy,
3. wynagrodzenie opiekuna od 4 do 5 godzin/dziennie/m-ne w zależności od liczby dni w m-cu pon-pt (ok. 20,00 zł./h) ok. 25.123,70 zł w tym składki za 10 miesięcy od marca do grudnia 2020 roku (sprzątanie, promocja, odbiór towaru),
4. zewnętrzna przeszklona lodówka gastronomiczna 4.000,00 zł
5. zabudowa zewnętrzna ok.11.000,00 zł
6. regał otwarty 2.000,00 zł
7. kosze na śmieci do 120l - 5 rodzajów x 300 zł = 1.500,00 zł
8. wyposażenie stacji (sprzęt do sprzątania, środki czystości) 1.000,00 zł
9. kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów) —> 1.000,00 zł
10. zużycie wody —> 300 zł
11. koszt konserwacji stacji 1.000,00 zł.
12. Lampa uliczna na czujnik ruchu 150 zł
Razem: 58.173,70 zł w zaokrągleniu 58.200,00 zł
2. media + śmieci - 3.600,00 zł/ 11 m-cy,
3. wynagrodzenie opiekuna od 4 do 5 godzin/dziennie/m-ne w zależności od liczby dni w m-cu pon-pt (ok. 20,00 zł./h) ok. 25.123,70 zł w tym składki za 10 miesięcy od marca do grudnia 2020 roku (sprzątanie, promocja, odbiór towaru),
4. zewnętrzna przeszklona lodówka gastronomiczna 4.000,00 zł
5. zabudowa zewnętrzna ok.11.000,00 zł
6. regał otwarty 2.000,00 zł
7. kosze na śmieci do 120l - 5 rodzajów x 300 zł = 1.500,00 zł
8. wyposażenie stacji (sprzęt do sprzątania, środki czystości) 1.000,00 zł
9. kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów) —> 1.000,00 zł
10. zużycie wody —> 300 zł
11. koszt konserwacji stacji 1.000,00 zł.
12. Lampa uliczna na czujnik ruchu 150 zł
Razem: 58.173,70 zł w zaokrągleniu 58.200,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
58 200,00 zł
Skutki realizacji
Skutki realizacji
Modyfikacje
31.07.2019 15:39
31.07.2019 15:41
01.08.2019 13:09
01.08.2019 13:10
12.03.2021 15:46
15.03.2021 13:14
15.03.2021 13:16
Co sądzisz o tym pomyśle?
Dodaj komentarzBrak komentarzy