Odczarowane podwórko - ul. Częstochowska 25/27

1036
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Ochota
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
390 000 zł
Kategoria
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
  • integracja międzypokoleniowa
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Skrawek zieleni w bezpośrednim sąsiedztwie MDK "Ochota".
To podwórko ma niebywały potencjał. Tymczasem wygląda, jakby ktoś rzucił na nie zły czar - jest zaniedbane, zaśmiecone i zabrudzone.
Chcemy je odczarować i przywrócić lokalnej społeczności. Celem projektu jest stworzenie atrakcyjnego, zielonego zakątka, w którym będzie można z przyjemnością odetchnąć od wielkomiejskiego zgiełku.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ochota
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Podwórko/skwer pomiędzy ul. Częstochowską a ul. Rokosowską.
Obiekt graniczy:
- od strony północnej - z budynkiem wspólnoty Częstochowska 25/27;
- od strony wschodniej - z Młodzieżowym Domem Kultury "Ochota" (Rokosowska 10);
- od strony południowej - z garażami (Rokosowska 12);
- od strony zachodniej - z budynkiem wspólnoty Szczęśliwicka 27a.

Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Obręb nr 20206. Działka nr 83 i fragment działki nr 81 (znajdujący się od południowej i zachodniej strony budynku o adresie Częstochowska 25/27).
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Skrawek zieleni w bezpośrednim sąsiedztwie MDK "Ochota".
To podwórko ma niebywały potencjał. Tymczasem wygląda, jakby ktoś rzucił na nie zły czar - jest zaniedbane, zaśmiecone i zabrudzone.
Chcemy je odczarować i przywrócić lokalnej społeczności. Celem projektu jest stworzenie atrakcyjnego, zielonego zakątka, w którym będzie można z przyjemnością odetchnąć od wielkomiejskiego zgiełku.
Opis projektu
Zakres projektu:
1. Posprzątanie terenu. Usunięcie: śmieci, zniszczonej roślinności, starych i nieatrakcyjnych pojemników na śmieci, a także kamieni leżących na ścieżce.
2. Zaprojektowanie nowego układu komunikacyjnego. Odsunięcie ścieżek spacerowych od pni i korzeni starych drzew. Udostępnienie obiektu rodzicom z dziećmi w wózkach/na rowerkach oraz osobom na wózkach inwalidzkich.
3. Całkowita wymiana zniszczonej nawierzchni. Zbudowanie ścieżek z materiału przepuszczającego wodę, przyjaznych ludziom i drzewom.
4. Nowe nasadzenia roślinne - rozmieszczenie i dobór gatunkowy zgodny z załączoną koncepcją (wizualizacje i rzut).
5. Montaż nowych koszy przeznaczonych na śmieci i odchody psów. Pojemniki powinny znaleźć się w 3 punktach - przy każdym wejściu na teren podwórka.
6. Montaż na ścianie garażu dużej, poziomej tablicy, która umożliwi dzieciom rysowanie po niej kredą.
7. Montaż "żywego obrazu" - czyli formy przestrzennej przypominającej ramę od obrazu, wykonanej z mocnego materiału odpornego na wandalizm i warunki atmosferyczne. Pionowa rama, o wymiarach około 250/130 cm, powinna być trwale przymocowana do gruntu i usytuowana około 20 cm nad jego powierzchnią. Obraz widziany przez ramę będzie się zmieniał wraz z ruchem spacerujących gości. "Żywy obraz" będzie elementem charakterystycznym dla tego miejsca, zwracającym uwagę na zmienność przyrody i podkreślającym widziane przezeń wnętrze ogrodowe.
8. Montaż 3 ławek parkowych w lokalizacji zgodnej z załączoną koncepcją (1 ławka - w pobliżu tablicy dla dzieci, 2 ławki - na linii z "żywym obrazem", usytuowane w sposób umożliwiający obserwację kompozycji roślinnych poprzez ramę).
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Główne założenia projektu:
1. Rewaloryzacja i rewitalizacja obszaru objętego projektem.
2. Przywrócenie obiektu lokalnej społeczności.
3. Stworzenie miejsca sprzyjającego wypoczynkowi i integracji międzypokoleniowej.
4. Dodanie atrakcyjnego punktu na mapie naszej dzielnicy.
5. Jeśli uda się nam zrealizować ten projekt, będę z jeszcze większą radością projektowała kolejne obiekty architektury krajobrazu w przestrzeni publicznej naszej dzielnicy :)

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- roboty przygotowawcze 30 000;
- roboty budowlane i montażowe 360 000.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
390 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
zapewni miejsce do wypoczynku oraz rozrywkę dla dzieci oraz przestrzeń zieleni

Modyfikacje

22.06.2020 10:05
Koordynator w Dzielnicy Ochota

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Czy można zamiast rzeźby dodać huśtawkę dla dorosłych i dzieci z opon. A zamiast tablicy ściankę wspinaczkowa dla dzieci? Tutaj zbiera sie w nocy dużo pijących osób nie sądzę zeby mieszkañcy bloku zgodzili sie na ławki. Z tego powodu zostały usunięte. Kamienie są piękne proszę ich nie usuwać tylko wkomponować w zieleń. I nasadzenia cebulowych wiosennych kwiatów. Ten projekt chyba powinien powstać razem z mieszkańcami. Ja próbowałam namówić wspólnotę na wsparcie, ale nawet nasadzenie dodatkowych drzew jednej lipy i wiśni wzbudziło duży opór, choć jak widać udało mi sie zbierając podpisy poparcia u wszystskich mieszkańców.Życzę powodzenia. Na tym etapie może Pani jeszcze wprowadzać poprawki. Mieszkam w tym budynku.
    Mieszkaniec3367  01.09.2020 08:27
  • Konieczne jest też doświetlenie terenu.
    Mieszkaniec23960  14.09.2020 15:05
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany