Jadłodzielnia na Naszym Podwórku

452
Oceniony negatywnie
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Mokotów
Autor pomysłu Jakub Zieliński
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
136 100 zł
Kategoria
  • edukacja
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Celem projektu jest stworzenie jadłodzielni – punktu służącego do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami. W jadłodzielni każdy może przyjść i wziąć z półek lub lodówek żywność, której potrzebuje. Zamiast wyrzucać żywność nadającą się jeszcze do spożycia, będziemy mogli się nią podzielić i wymienić.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Warszawa, Mokotów, obręb 10536, działki 5 i 6/5
plac pomiędzy ulicami Sobieskiego, Śródziemnomorska i Egejska
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
obręb 10536, działki 5 i 6/5 to pas drogowy plac pomiędzy ulicami Sobieskiego, Śródziemnomorska i Egejska

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Celem projektu jest stworzenie jadłodzielni – punktu służącego do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami. W jadłodzielni każdy może przyjść i wziąć z półek lub lodówek żywność, której potrzebuje. Zamiast wyrzucać żywność nadającą się jeszcze do spożycia, będziemy mogli się nią podzielić i wymienić.
Opis projektu
Celem projektu jest stworzenie jadłodzielni – punktu służącego do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami. W jadłodzielni każdy może przyjść i wziąć z półek lub lodówek żywność, której potrzebuje. Zamiast wyrzucać żywność nadającą się jeszcze do spożycia, będziemy mogli się nią podzielić i wymienić.

1/3 całej produkowanej na świecie żywności trafia do śmietnika. To również zmarnowana 1/3 czasu pracy rolników, hodowców i plantatorów, 1/3 energii zainwestowanej w produkcję, transport żywności, 1/3 zużytej wody. Ile można zaoszczędzić? Zamiast oszczędności mamy jednak koszty – koszty związane z utylizacją tego, co miało trafić na nasze talerze. Polacy rocznie wyrzucają do śmietnika dziewięć milionów ton jedzenia, w tym dwa miliony to produkty, które marnują się w lodówkach i kuchniach indywidualnych konsumentów. Badania przeprowadzone przez Polską Fundację Pomocy Dzieciom pokazują natomiast, że aż 800 tys. dzieci w naszym kraju cierpi głód albo jest niedożywionych. Gdyby więc to, co wyrzucamy do kosza, odpowiednio zagospodarować, dałoby się z pewnością wyżywić głodujące dzieci.

Przykładowy pawilon - https://allegro.pl/oferta/pawilon-handlowy-kontener-kiosk-kwiaciarnia-5x3m-8763588224?reco_id=d4616262-306a-11ea-ac56-246e9680bda8&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Czasami nieoczekiwana zmiana planów zastaje nas z pełną lodówką żywności, którą tylko w niewielkiej części jesteśmy w stanie zakonserwować na później – na przykład mrożąc. Rozwiązaniem jest jadłodzielnia, która znakomicie się rozwija w całej Europie, w tym także w Polsce. Jadłodzielnia wpisuje się w ogólnoeuropejski ruch, ale ma trochę inne źródło. Przede wszystkim chodził o pomoc potrzebującym, czasem nawet szukającym jedzenia w targowiskowych śmietnikach. Dzięki jadłodzielni stajemy się bardziej wrażliwi i chcemy się dzielić, a nie wyrzucać,.
Jadłodzielnie nie tylko zdobywają popularność jako miejski trend, ale także są dobrą formą edukacyjną - nie marnuj niepotrzebnego Ci jedzenia, ale podziel się nim!

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
1) Kosztorys pawilonu – 32.300 zł
• Koszt pawilonu 4m x 3m x 3m (h) - 12 m2 – 21.900,00 zł z transportem
• Lodówka (zewnętrzna przeszklona gastronomiczna 2.700,00 zł x 2szt (180 cm x 60 x 60) – 5.400,00 zł
• regał otwarty 210 x 100 cm x 40 cm - 2 szt. - 2.000,00 zł
• wyposażenie stacji (sprzęt do sprzątania, środki czystości – 100 zł miesięcznie przez 10 m-cy- 1.000 zł + szafka na artykuły gospodarcze– 1000 zł, razem: 2.000,00 zł
• kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów) —> 1.000,00 zł
2) Wywóz nieczystości- 22.100,00 zł
Zawarcie umowy na wywóz odpadów. Koszt 85 zł/dzień. Sprzątanie 5 x w tygodniu - 52 tygodni x 5 dni x 85 zł = 22.100,00 zł.
3) Kwestie techniczne/budowlane/projektowe- 75.000,00zł
Aby zrealizować w/w projekty należy wykonać i uzgodnić:
1. Projekt architektoniczny budowlany wraz z zagospodarowaniem działki
2. Projekt budowlany i wykonawczy przyłącza wody
3. Projekt budowlany i wykonawczy przyłącza instalacji elektrycznej
Aby wykonać w/w projekty należy uzyskać warunki przyłączeniowe od gestorów mediów.
• koszt wykonania 1 kompletu projektów - 25.000 zł
• koszt realizacji projektów - 40.000 zł
• koszty eksploatacji energii elektrycznej, utrzymanie działki w należytym porządku, koszty monitoringu, koszty napraw urządzeń – 10.000zł rocznie w czasie użytkowania
4) Zagospodarowanie chodnika- 6.700,00 zł
Zapłytowanie chodnika - 4.200,00 zł brutto.
Projekt stałej organizacji ruchu w pasie drogowym - 2.500,00 zł brutto.
W sumie koszt projektu: 136.100,00zł




Szacunkowy koszt realizacji projektu:
136 100,00 zł

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu

Modyfikacje

21.01.2020 13:16
Autor projektu
21.01.2020 15:46
Autor projektu
22.06.2020 12:02
Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów
22.06.2020 12:50
Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Super pomysł, podobno w innych miejscach bardzo się sprawdza.
    Aleksandra Młyńczyk  19.01.2020 00:20
    • Znakomity pomysł, który pozwala w sposób delikatny wspomóc najbiedniejszych i zarazem ekonomiczny - zmniejszyć wyrzucanie żywności, tym samym chronić nasze środowisko (wywóz śmieci bio, które są wielkim problemem w Warszawie)
      Mieszkaniec518  25.01.2020 12:37
  • Super sprawa. Po świętach szukałam takiego miejsca na Stegnach, najbliższe jest na bazarku przy Al. Lotników.
    Mieszkaniec22139  29.01.2020 19:25
  • Projekt bardzo dobry, ale trzeba dodać koszt osoby, która będzie sprawowała opiekę nad jadłodzielnią. Pewnie raz dziennie wyrzucała to co się nie nadaje, sprzątała, myła półki itd.
    Mieszkaniec22156  31.01.2020 22:53
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany