Dwustronna ścianka tenisowa

1600
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Targówek
Autor pomysłu Krzysztof Kaniewicz
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
381 700 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
  • sport
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Dwustronna paraboliczna ścianka do tenisa ziemnego o wysokości 3 m i szerokości 10 m, z przedpolami wykonanymi z nawierzchni polipropylenowej, z narysowaną na ściance linią odpowiadającą wysokości siatki, z wyrysowanym na przedpolach obszarem odpowiadającym wielkości kortu singlowego ze wszystkimi liniami, z piłkochwytem górnym

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Targówek
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Część dużego starego asfaltowego boiska sportowego w obrębie 40818 nr działki 115/11,115/35,115/33cz w pobliżu skrzyżowania ulicy Rembielińskiej z Poborzańską , naprzeciwko galerii RENOVA (za torami tramwajowymi i parkingiem). Na tyłach przychodni zdrowia.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Boisko jest duże. Obecnie znajduje się tam pojedynczy słup do gry w koszykówkę oraz dwie sztyce do zamontowania siatki ( boisko do gry w siatkówkę). Ścianka miałaby stanąć prostopadle do ulicy Rembielińskiej w północno-wschodniej części tego boiska. Nie będzie ona kolidowała z istniejącymi na tym boisku urządzeniami sportowymi.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Dwustronna paraboliczna ścianka do tenisa ziemnego o wysokości 3 m i szerokości 10 m, z przedpolami wykonanymi z nawierzchni polipropylenowej, z narysowaną na ściance linią odpowiadającą wysokości siatki, z wyrysowanym na przedpolach obszarem odpowiadającym wielkości kortu singlowego ze wszystkimi liniami, z piłkochwytem górnym
Opis projektu
Projekt obejmuje postawienie dwustronnej parabolicznej ścianki tenisowej o szerokości 10 metrów i wysokości 3 metrów, z górnym piłkochwytem z siatki o wys 1 m ,
Oprócz tego projekt przewiduje i budowę nawierzchni polipropylenowej na przedpolach o wymiarach 12 m szerokości i 12 m długości z każdej ze stron (w sumie 288 m2 podłoża polipropylenowego).
Ścianka miałaby zostać zbudowana z elementów gotowych.
Jej montaż musi zostać poprzedzony wykonaniem betonowego fundamentu stanowiącego podstawę do ścianki oraz wykonaniem nawierzchni polipropylenowej na przedpolach. Ścianka musiałaby posiadać odpowiednie wygłuszanie lub być wykonana w technologii, która gwarantuje niski poziom hałasu np. beton polimerowy ze względu na wygodę grających i otoczenia. Na ściance namalowana by była linia wyznaczająca poziom siatki a także prostokąty ułatwiające wybranie miejsca odbicia piłki i doskonalenie powtarzalności odbić. Na przedpolach narysowane byłyby linie opowiadające wielkości kortu dla wywołania wrażenia przebywania na korcie.
W założeniu po jednej stronie mogłoby ćwiczyć dwóch lub trzech graczy graczy w zależności od stopnia zaawansowania i wieku.
Obszar nie będzie ogrodzony i nie będzie także oświetlony. W pobliżu (na wschodniej i północnej stronie boiska polipropylenowego) zostaną wbetonowane cztery ławeczki dla odpoczywających i oczekujących (dwie ławeczki na jedną stronę). Ławeczki byłyby podobne do przystankowych.
Zasady korzystania z obiektu byłoby ustalane przez grających. Obiekt byłby dostępny 7 dni w tygodniu dla wszystkich chętnych
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
W minionych latach zlikwidowano na Bródnie kilka obiektów tenisowych, w tym trzy ścianki tenisowe. Ścianka nie zastąpi kortów, jednak stanowi dobry obiekt szkoleniowy dla miłośników tego sportu jak również będzie miejscem rekreacji dla osób stykających się z ta formą aktywności sportowej po raz pierwszy. Zaproponowana lokalizacja jest ogólnodostępna i znajduje się w centrum Bródna (przy galerii Renova). Ze ścianki może korzystać każdy bez względu na wiek i umiejętności tenisowe. Obiekt będzie stanowił uzupełnienie istniejących na Bródnie obiektów sportowych

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Budowa dwustronnej parabolicznej ścianki tenisowej z przedpolami o nawierzchni polipropylenowej, 4 ławkami wraz z projektem - 380000,00 zł.
Utrzymanie projektu w roku realizacji - 1200,00 zł.
Oznaczenie graficzne projektu -500,00 zł.

Całkowity koszt projektu- 381700,00 zł.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
381 700,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji

Modyfikacje

29.01.2020 14:49
Koordynator w Dzielnicy Targówek
15.04.2020 11:28
Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Targówek

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Ekstra pomysł
    Mieszkanka16183  21.01.2020 20:29
  • Dzięki Geronimo. Ciesze się że mój projekt Ci się spodobał. To naprawdę wielka frajda poodbijać sobie na takiej ściance. Mam nadzieje na przychylność urzędników. O przychylność mieszkańców raczej jestem spokojny. Doświadczyłem tego przy zbieraniu podpisów na liście poparcia. Pozdrawiam
    Krzysztof Kaniewicz  22.01.2020 11:02 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany