Kulinarne wycieczki po Warszawie dla dzieci i młodzieży - wakacje 2021

1173
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Mokotów
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
33 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Jednodniowe wycieczki kulinarne dla dzieci z Mokotowa w wieku 9-15 spędzających wakacje w domu. Warsztaty gotowania i wizyty u lokalnych producentów żywności, zwracające uwagę na sezonowość, niemarnowanie i różnorodność kulturową Warszawy.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Szkoła Podstawowa nr 98 przy ul.Grottgera 22

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Jednodniowe wycieczki kulinarne dla dzieci z Mokotowa w wieku 9-15 spędzających wakacje w domu. Warsztaty gotowania i wizyty u lokalnych producentów żywności, zwracające uwagę na sezonowość, niemarnowanie i różnorodność kulturową Warszawy.
Opis projektu
Program dla dzieci w wieku 9-15 przebywających w czasie letnich wakacji w Warszawie. Jednodniowe wycieczki w kulinarnie ciekawe miejsca miasta powiązane z nauką gotowania.

Adresaci: dzieci w wieku 9-15 mieszkające na Mokotowie. Uczestnicy korzystają z programu nieodpłatnie.
Czas trwania: 10 dni, od poniedziałku do piątku; jednodniowe wycieczki
Każdego dnia w programie bierze udział 15 dzieci.
Całkowita liczba dzieci w programie 150
Godziny trwania: 9:00 - 17:00
Liczba osób prowadzących: 2
Sposób naboru: zapisy na darmowe zajęcia odbywać się będą u organizatora do wyczerpania limitu wolnych miejsc w danym dniu. Informacja o możliwości zapisów pojawi się na stronie organizatora oraz Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.
Sposób zapisu: mailowo u organizatora

Każdego dnia 15 dzieci wcześniej zapisanych na zajęcia jest odprowadzanych przez swoich opiekunów na miejsce zbiórki. Dzieci w sali szkolnej przygotowują śniadanie z pomocą prowadzących. Po posiłku grupa wyrusza na wycieczkę komunikacją miejską. Każdego dnia odwiedzamy miejsca związane z kulinariami. Mogą to być targi, piekarnie, sklepy z żywnością, ogrody, sady, gospodarstwa ekologiczne, producenci żywności, etc. Po powrocie z wycieczki dzieci z pomocą prowadzących przygotowują obiad z wykorzystaniem produktów przywiezionych z wyprawy. Na zakończenie prowadzący podsumowują z dziećmi wydarzenia dnia i omawiają spostrzeżenia dzieci.
Warsztaty skupiają się na kwestiach ekologii, niemarnowania, lokalności i sezonowości produktów.
Rodzice odbierają dzieci o godz. 17:00.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Bardzo wiele dzieci pozostaje przez część wakacji w domach. Związane jest to z trybem wyjazdów wakacyjnych i przerw między nimi, a czasami wynika z sytuacji materialnej. Edukacja kulinarna jest ważnym elementem przygotowania do życia. Niemarnowanie jedzenia, sezonowość i lokalność stają się coraz ważniejsze w obliczu dynamicznych zmian klimatycznych. Uczenie dzieci i młodzieży wrażliwości na dobrostan środowiska oraz łączenia go ze zdrowym trybem życia jest kluczowe dla ich funkcjonowania w przyszłości. Wspólne gotowanie sprzyja otwieraniu się przez dzieci na produkty lokalne i nowe smaki i zachęca do samodzielnego podejmowania mądrych decyzji żywieniowych.
Wizyty na targach, w piekarniach i u producentów żywności pokazują różnorodność kultur mieszkańców Warszawy i pomagają kształtować dobre relacje społeczne. Jednocześnie wpływają na wiedzę i postawy wobec lokalnych społeczności, historii i tradycji.

Charakterystyka

Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Sprzęt-4800 zł
w tym kuchenki np. indukcyjne ok.200 zł x 5 szt.-1000 zł,
garnki (12 elemen.)- 300 zł,
naczynia i sztućce dla uczestników (biodegradowalne)- 2000 zł
przybory kuchenne, naczynia (np.miski), fartuszki- 1500 zł

Wynagrodzenie dla 2 prowadzących to 8000 zł brutto za 2 osoby w sumie
(wymagania dla prowadzących: 3-letnie doświadczenie w prowadzeniu warsztatów kulinarnych dla dzieci,opracowanie scenariusza/programu na 10 dni, program może być powtarzalny np. wycieczka na targ/wycieczka na warsztaty piekarskie etc.)

Wycieczki dla dzieci-bilety wstępu średnio 50 zł/osoba/wycieczka x 150 dzieci – 7500 zł
Bilety przejazdu dla prowadzących 30 zł dziennie x 10 dni = 300 zł
Bilety przejazdu dla dzieci – 90 zł dziennie x 10 dni = 900 zł
Ubezpieczenie nnw dla uczestników i oc dla prowadzących 500 zł
Koszty artykułów spożywczych 30 zł/os za posiłek – 60 zł/dziennie x 15 osób = 900 zł dziennie – 60 zł/os. x 150 uczestników = 9000 zł
Promocja (grafika, ulotki, plakaty, reklama na fb) - 2000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
33 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji

Modyfikacje

22.06.2020 12:47
Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany