Uzupełnienie brakującej nawierzchni poliuretanowej na placu zabaw przy Szkole Podstawowej Nr 383 przy ul. Warszawskiej 63 w Warszawie.

1325
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2021
Lokalizacja Ursus
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
381 100 zł
Kategoria
  • edukacja
  • przestrzeń publiczna
  • sport
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 857 głosów za tym projektem
Wyślij wiadomość do autora
Projekt polega na uzupełnieniu nawierzchnią poliuretanową części przyszkolnego placu zabaw dotychczas niepokrytych taką nawierzchnią. Uzupełnienie brakującej pianki spowoduje pełne wykorzystanie placu zgodnie z założeniami i poprawi bezpieczeństwo użytkowników jednego z nielicznych, tego rodzaju placów zabaw w okolicy. Z placu korzystają głównie dzieci szkolne oraz zamieszkujące osiedla Niedźwiadek i Gawra.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
08.09.2021 15:07

Projekt został zrealizowany.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Infrastruktury

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursus
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Teren przyszkolny (Szkoły Podstawowej nr 383 w Warszawie) położony pomiędzy ulicami Warszawską (nr 63) a ulicą Zagłoby ( nr 16)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Teren zlokalizowany na działce nr 15 obręb 2-09-06

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt polega na uzupełnieniu nawierzchnią poliuretanową części przyszkolnego placu zabaw dotychczas niepokrytych taką nawierzchnią. Uzupełnienie brakującej pianki spowoduje pełne wykorzystanie placu zgodnie z założeniami i poprawi bezpieczeństwo użytkowników jednego z nielicznych, tego rodzaju placów zabaw w okolicy. Z placu korzystają głównie dzieci szkolne oraz zamieszkujące osiedla Niedźwiadek i Gawra.
Opis projektu
Projekt polega na uzupełnieniu dotychczas nieistniejącej nawierzchni poliuretanowej (ok. 700 m²) na tych częściach placu zabaw (przy Szkole Podstawowej nr 383, ul. Warszawska 63 w Warszawie), które dotychczas nie zostały pokryte miękkim podłożem.

Na etapie powstawania placu zabaw zrezygnowano z położenia nawierzchni sztucznej na całym terenie placu i na jego niektórych częściach zaplanowano wyhodowanie naturalnej trawy, czego, przy dużej liczbie użytkowników obiektu nie udało się osiągnąć.

W tym momencie jedna część placu przeznaczona do zabawy (ok. 240 m²) pokryta jest miękką, poliuretanową powierzchnią eksploatowaną przez największą liczbę użytkowników. Pozostały teren placu, to chodniki (ok. 63 m²), a także utwardzony, naturalny grunt (ok. 700 m²) również przeznaczony do zabawy, niemniej jednak już mniej atrakcyjny i bezpieczny dla dzieci.
W efekcie, plac eksploatowany jest nierównomiernie i nie są wykorzystywane jego pełne możliwości. Położenie nawierzchni poliuretanowej na całym placu powinno wpłynąć na użytkowanie całego placu zgodnie z założeniem oraz na jego równomierną eksploatację.

Plac zabaw cieszy się dużym powodzeniem z uwagi na: bliskość szkoły, ciekawe urządzenia zabawowe, ławki dla rodziców i opiekunów dzieci oraz zadrzewienie chroniące latem przed słońcem. Z placu korzystają dzieci szkolne oraz dzieci mieszkające w sąsiedztwie szkoły na osiedlach Niedźwiadek i Gawra.

Pokaźna liczba użytkowników placu jest wynikiem nie tylko ilości uczniów szkoły podstawowej i licznych klas młodszych, ale także efektem zlikwidowania pobliskiego placu zabaw (o podobnej konstrukcji i zadrzewieniu) przy poprzednim Domu Kultury Miś (ul. Zagłoby 17). Okoliczni mieszkańcy traktują przyszkolny plac zabaw również jako substytut wyłączonego placu zabaw przy ul. Zagłoby.

Dodanie brakującej dotychczas nawierzchni poliuretanowej na przyszkolnym placu zabaw przyczyni się do bezpieczeństwa dzieci podczas zabawy na całym obiekcie, zmniejszy efekt kurzu powstającego na suchej nawierzchni lub zabłocenia po deszczu, stanie się bardziej bezpiecznym miejscem m.in. dla dzieci z alergiami i astmą, na co zwracają uwagę rodzice dzieci korzystających z placu. W rezultacie zwiększy się atrakcyjność placu dla uczniów oraz okolicznych mieszkańców.

Łącznie: powierzchnia poliuretanowa do położenia: ok. 700 m²
Minimalna dostępność mieszkańców: wszystkie weekendy, święta oraz dni wolne od nauki w szkole, a także godziny popołudniowe od poniedziałku do piątku (po zakończeniu zajęć szkolnych).
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Projekt warto zrealizować z myślą o najmłodszych dzieciach i ich bezpieczeństwie. Dzieci powinny bawić się na bezpiecznym podłożu, absorbującym upadki czy uderzenia w czasie zabawy. Dodatkowo, z uwagi na liczne alregie u dzieci warto zadbać o bardziej higieniczne podłoże eliminujące kurz.
Plac zabaw umila pobyt w szkole jej najmłodszym uczniom, jest także miejscem zabaw i spotkań dzieci z okolicy. Sąsiedni plac zabaw zlokalizowany przy Domu Kultury Miś został zamknięty (w przyszłości zmniejszony przez powstały budynek) w związku z czym dzieci i ich rodzice częściej wybierają dla swoich pociech przyszkolny plac zabaw. Ursus jest rozwijającą się dzielnicą, powstają tu kolejne bloki przy ulicach Magnackiej i Zagłoby. Dla obecnych i przyszłych mieszkańców tej okolicy każdy dodatkowy plac zabaw jest bardzo potrzebny.

Z placu zabaw korzysta większa liczba dzieci niż przewidywały założenia, stąd stosunkowo nowy
plac zabaw szybciej się niszczy. Z powodu dużej ilości użytkowników nie udało się wyhodować
naturalnego trawnika na częściach powierzchni co jest przyczyną (w zależności od rodzaju pogody) większego zakurzenia lub zabłocenia terenu w czasie zabawy. Część niepokryta miękkim podłożem jest również mniej atrakcyjna dla dzieci.
Projekt ma spowodować, że cały plac będzie dla dzieci równie atrakcyjny i bezpieczny.

Uzupełniona nawierzchnia ma zapewnić dzieciom bezpieczeństwo, zdrowie i komfort w czasie zabawy oraz utrzymać cały teren placu zabaw w dobrej kondycji powodując równomierne wykorzystanie placu.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
prace przygotowawcze - 5000 zł
nawierzchnia bezpieczna - 364 000 zł
projekt - 7000 zł
oznakowanie projektu - 1000 zł
koszt utrzymania projektu w roku realizacji - 4100 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
381 100,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji

Modyfikacje

22.06.2020 14:01
Koordynator w Dzielnicy Ursus

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany