Ładne podwórko przy Siemieńskiego 14 i Skorochód-Majewskiego 15

100
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2022
Lokalizacja Ochota
Autor pomysłu Robert Goliński
Współautorzy Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
260 000 zł
Kategoria
  • komunikacja publiczna i drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Uporządkowanie zdegradowanej przestrzeni podwórka polegająca na:
- likwidacji asfaltowego placu i zastąpieniu go estetycznym trawnikiem,
- wytyczeniu nowych, wygodnych alejek,
- zachowaniu starych, "zabytkowych" drabinek dla dzieci,
- ustawieniu ławek w dogodny sposób,
- zabezpieczeniu przestrzeni na potrzeby placu zabaw,
- oświetlenie przestrzeni latarniami solarnymi.
Przed przygotowaniem szczegółowego projektu przeprowadzone zostaną konsultacje koncepcji z mieszkańcami.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ochota
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Podwórko pomiędzy blokami przy ul. Siemieńskiego 14 a ul. Skorochód-Majewskiego 15
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Działka nr 28/3 z obrębu 20314
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Uporządkowanie zdegradowanej przestrzeni podwórka polegająca na:
- likwidacji asfaltowego placu i zastąpieniu go estetycznym trawnikiem,
- wytyczeniu nowych, wygodnych alejek,
- zachowaniu starych, "zabytkowych" drabinek dla dzieci,
- ustawieniu ławek w dogodny sposób,
- zabezpieczeniu przestrzeni na potrzeby placu zabaw,
- oświetlenie przestrzeni latarniami solarnymi.
Przed przygotowaniem szczegółowego projektu przeprowadzone zostaną konsultacje koncepcji z mieszkańcami.
Opis projektu
Podwórko między blokami Siemieńskiego 14 i Skorochód-Majewskiego 15 to teren zaniedbany i nieprzyjemny dla mieszkańców.

Asfaltowy 50-letni placyk z makabrycznymi dziurami, nieuregulowane trawniki, kilka ławek ustawionych na otwartej przestrzeni w palącym słońcu, rachityczny plac zabaw, brak jakiegokolwiek oświetlenia, bezkształtne betonowe gruzy wyłaniające się spod spękanego asfaltu. To realia przestrzeni pomiędzy blokami mieszkalnymi w których mieszka prawie 300 osób.

Chcemy zerwać asfaltowe placyki i odzyskać teren dla trawników. Pod drzewami stworzyć przyjemne miejsca dla odpoczynku mieszkańców i zabaw dzieci, oświetlone, z ławkami i śmietnikami. Chcemy wytyczyć nowe alejki, tak, jak potrzebują tego mieszkańcy zajmując przy tym jak najmniej terenu odzyskując go na plac zabaw.

Chcemy by dzieci zyskały plac zabaw z prawdziwego zdarzenia, z ładnymi i ciekawymi zabawkami, o dorośli i seniorzy miejsce wytchnienia na świeżym powietrzu.

W ramach projektu:
- rozpoczęcie działań rewitalizacji od spotkań konsultacyjnych z mieszkańcami pozwalających dokładnie ustalić odpowiadające im zmiany,
- zerwanie dużych połaci asfaltu z przestrzeni podwórka,
- utworzenie chodników tam gdzie realnie korzystają z nich mieszkańcy,
- utworzenie trawników na przestrzeni po usuniętym asfalcie,
- umieszczenie wśród krzewów dwóch domków dla jeży,
- montaż 3 latarni solarnych o niskim zanieczyszczeniu świetlnym, oświetlających centralną przestrzeń podwórka,
- umieszczenie ławek w dogodnych miejscach, w miarę możliwości w cieniu drzew,
- przebudowa placu zabaw i instalacja nowych zabawek w z wykorzystaniem historycznych drabinek jako artefaktu przeszłości.

To piękna przestrzeń, która zasługuje na rewitalizację, stworzenie w niej przyjemnego centrum sąsiedzkiego dla mieszkańców.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Teren miedzy budynkami Siemieńskiego 14 i Skorochód-Majewskiego 15 stanowiący wewnętrzne podwórko jest w znacznym stopniu zaniedbany. Większość przestrzeni wypełnia upiorne asfaltowisko. Jej stan uniemożliwia przyjemne i bezpieczne korzystanie z niej zarówno przez dzieci jak i osoby dorosłe czy seniorów, co dodatkowo potęguje niedoświetlenie terenu.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- likwidacja asfaltowego placu - 160 000,-
- oświetlenie terenu - - 25 000,
- ławki - 5 000,0
- wykonanie alejek - 70 000,-
- prace inne -
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
260 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Projekt znacząco poprawi wizualny odbiór tego terenu co wpłynie pozytywnie na mieszkańców okolicznych budynków.

Modyfikacje

10.12.2020 10:02
Autor projektu
10.12.2020 10:04
Autor projektu
28.04.2021 10:38
Koordynator w Dzielnicy Ochota
01.06.2021 13:28
Koordynator w Dzielnicy Ochota

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany