Wola. Jadłodzielnia dla osób biednych i bezdomnych

1956
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2022
Lokalizacja Wola
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
34 900 zł
Kategoria
  • edukacja
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 1449 głosów za tym projektem
Wyślij wiadomość do autora
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Wola
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Wolskie Centrum Kultury, ul. Działdowska 6
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.
Opis projektu
Projekt zakłada utworzenie jadłodzielni czyli punktu umożliwiającego dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać (osobom biednym lub potrzebującym). Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.
Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.
O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.
Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów w duchu Zero Waste.

Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń, jest to anonimowa forma wsparcia potrzebujących.
Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 2000 zł = 22 000,00 zł
- zakup sprzętu (lodówka, regał) – 5 000,00 zł
- koszty eksploatacyjne (środki czystości, opłaty za media: prąd, woda, śmieci) – 11 miesięcy x 400 zł – 4 400,00 zł
- warsztaty edukacyjne ( przeprowadzenie, materiały dla uczestników) – 2 spotkania x 1000 zł = 2 000,00 zł
- Materiały promocyjne (tablice informacyjne, plakaty, ulotki) – 1500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
34 900,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Skutkiem projektu jest racjonalne wykorzystanie żywności przez mieszkańców Woli (unika się w ten sposób marnotrawstwa żywności). Jadłodzielnia jest także miejscem edukującym i wskazującym, jak wykorzystywać żywność by jej nie marnować. Projekt ma skutek pozytywny.

Modyfikacje

20.04.2021 13:21
Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Wola
02.06.2021 09:33
Koordynator w Dzielnicy Wola

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany