Warsztaty gotowania bez mięsa dla pracowników kuchni warszawskich szkół i przedszkoli

393
Trwa ocena
Pomysł na rok 2022
Autor pomysłu Agnieszka Majcher-Teleon
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
40 000 zł
Kategoria
  • edukacja
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnomiejski
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla pracowników kuchni warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Wszystkie chętne publiczne szkoły i przedszkola posiadające własne stołówki i zatrudniające pracowników

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla pracowników kuchni warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa.
Opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu warsztatów dla kucharek i intendentek warszawskich szkół i przedszkoli na temat jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa, za to wykorzystaniem bogactwa kuchni roślinnej (warzywa, strączki, ziarna).
W chwili obecnej w stołówce przeciętnej warszawskiej placówki edukacyjnej 3 razy serwowane jest mięso (nie licząc zup gotowanych na mięsnych wywarach), 1 raz ryba i raz danie wegetariańskie, którym najczęściej się potrawy mączne z nabiałem i/lub owocami (typu kluski z serem, truskawkami, naleśniki, piergi itp.). Jednocześnie, aby utrzymać relatywnie niską cenę obiadu mięso zakupywane do stołówek musi pochodzić z masowej hodowli i nie zawsze jest najwyższej jakości. Celem warsztatów byłoby stworzenie listy produktów i potraw, które bazując na produktach roślinnych stanowiłyby alternatywę do mięsa i znanych już potraw jarskich, które nie są zbyt drogie i które można przygotować po przeszkoleniu w każdej stołówce, a następnie przeszkolenie intendentek i kucharek w zakresie przygotowywania takich potraw.

Warsztaty składałyby się ze szkolenia intendentek (1 dzień) oraz kucharek (1 dzień). Zajęcia odbywałyby się albo na miejscu w szkole/przedszkolu (szkolenia stanowiskowe - dla kucharek), albo poza miejscem pracy (dla intendentek, oraz dla kucharek - jeśli będzie odpowiednie zaplecze kuchenne) .

Celem byłoby wprowadzenie w każdej stołówce do menu obiadu, który nie zawierałby mięsa, bazowałby natomiast na produktach warzywnych lub strączkowych.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Stołówkowe jadłospisy zawierają dużo potraw mięsnych, a potrawy z kuchni roślinnej są bardzo rzadkie. Serwowane mamo mięso pochodzi z masowej hodowli i często nie jest najwyższej jakości, a potrawy jarskie są zazwyczaj mączne i słodkie. Brak na stołówkach potraw bazujących na warzywach i strączkach wynika częściowo z braku umiejętności kucharek i braku przepisów, które umożliwiałyby smacznie i sprawnie przygotowywać takie potrawy w warunkach szkolno-przedszkolnych stołówek.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
40 000,00 zł

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany