Plac Wilsona: wygodny przystanek przy parku Żeromskiego

1541
Oceniony negatywnie
Pomysł na rok 2022
Lokalizacja Żoliborz
Autor pomysłu Michał Rapacki
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
50 000 zł
Kategoria
  • komunikacja publiczna i drogi
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Wygodny, szeroki przystanek przy parku Żeromskiego - po południowej stronie placu, tam gdzie wysiadamy ze 116 wracając z miasta.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Żoliborz
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Plac Wilsona
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
przystanek Plac Wilsona 08
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Wygodny, szeroki przystanek przy parku Żeromskiego - po południowej stronie placu, tam gdzie wysiadamy ze 116 wracając z miasta.
Opis projektu
Przystanek Plac Wilsona 08 (na ulicy Mickiewicza przy parku Żeromskiego) - poszerzenie przystanku dzięki likwidacji "półzatoki".

Półzatoka ta nie ma żadnego sensu ze względu na zbyt małą szerokość - wjeżdżające w nią autobusy blokują prawy pas ruchu na ul. Mickiewicza tak samo, jak gdyby zatoki nie było. Jednocześnie obecny przystanek, ze względu na istnienie zatoki, jest bardzo wąski i niewygodny.

Nowy peron powstanie przez likwidację zatoki i poszerzenie chodnika do aktualnej linii krawężnika ul. Mickiewicza przed zatoką. Dzięki temu powstanie szeroki peron przystankowy, bez pogorszenia warunków ruchu na ul. Mickiewicza względem stanu aktualnego, za to znacząco przyczyniający się do komfortu pasażerów komunikacji miejskiej.

Proponowane rozwiązanie przedstawia orientacyjna grafika w załączeniu.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
W wyniku realizacji projektu plac Wilsona będzie wygodniejszy dla pieszych i pasażerów autobusów, którzy nie będą musieli cisnąć się na wąskim przystanku. Jednocześnie sytuacja innych użytkowników drogi się nie pogorszy - projekt jest więc efektywny w sensie Pareto.

Charakterystyka

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
50 000,00 zł

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu
Brak możliwości realizacji projektu w ciągu jednego roku budżetowego.

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Jestem za wprowadzaniem udogodnień dla korzystających z komunikacji miejskiej, ale warto byłoby się zastanowić, czy dokładanie kolejnych betonowych elementów jest dobrym pomysłem. Latem taka płyta zamienia się w istną patelnię. Musimy pilnować by nowe projekty zawsze dostarczały zieleni, a nie betonu, którego i tak jest w mieście za dużo.
    Mieszkanka25334  27.01.2021 11:49
    • Projekt nie przewiduje dokładania kolejnych betonowych elementów - w wyniku realizacji projektu powierzchnia betonu i zieleni pozostanie bez zmian (co widać na ilustracji)
      Michał Rapacki  27.01.2021 12:12 Autor projektu
  • To raz - a dwa na przystanku jest teraz bardzo wąsko. Wysiadając z autobusu bywa, że trzeba przepuścić potem czekające i wsiadające osoby. W rezultacie często nie ma szans się załapać na zielone na przejściu dla pieszych....
    Wojciech Zawiliński  29.01.2021 18:09
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany