Skwer Dwa Brzegi

1221
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2022
Lokalizacja Wawer
Autor pomysłu Łukasz Makowski
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
561 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 958 głosów za tym projektem
Wyślij wiadomość do autora
Projekt zakłada zagospodarowanie pofałdowanego, częściowo zadrzewionego i zaśmiecanego terenu, poprzez stworzenie miejsca aktywności fizycznej, umysłowej i relaksu na łonie przyrody - wśród drzew i przy wodzie. Zamierzenie wykorzystuje niepowtarzalne położenie miejsca przeciętego urokliwym kanałkiem, łącząc oba brzegi kładkami i mostem linowym. Miejsce będzie dostępne dla wszystkich, także dla osób z niepełnosprawnością.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Wawer
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Skwer po obu stronach Kanału Wawerskiego pomiędzy ulicami Trakt Lubelski, Rabatową i Plażową
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Usytuowany na czterech działkach należących do m. st. Warszawy - 1/4 i 1/5 obręb 31304 oraz 4/1 i 4/2 obręb 31108.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada zagospodarowanie pofałdowanego, częściowo zadrzewionego i zaśmiecanego terenu, poprzez stworzenie miejsca aktywności fizycznej, umysłowej i relaksu na łonie przyrody - wśród drzew i przy wodzie. Zamierzenie wykorzystuje niepowtarzalne położenie miejsca przeciętego urokliwym kanałkiem, łącząc oba brzegi kładkami i mostem linowym. Miejsce będzie dostępne dla wszystkich, także dla osób z niepełnosprawnością.
Opis projektu
Projekt zakłada stworzenie na ww. terenie „zielono-błękitnej” enklawy relaksu i aktywności fizycznej zarówno dla dzieci i młodzieży, jak i dorosłych – w tym seniorów, a także dla osób z niepełnosprawnością.
Część północno-wschodnia terenu to oaza relaksu i aktywności intelektualnej, z łatwym dostępem od ulicy. Umiejscowienie tutaj stołu do gry w szachy, ławek i budek lęgowych dla ptaków uczyni z tej części skweru odpowiednie miejsce dla spragnionych odpoczynku na łonie przyrody. Seniorzy i osoby z niepełnosprawnością nie będą musieli pokonywać trudności wynikających z różnic wysokości terenu. Znajdzie się tutaj również stół do ping-ponga.
Część południowo-zachodnia zajmuje większą powierzchnię. Jest to teren nierówny i częściowo okresowo podmokły. Tutaj zlokalizowane będą urządzenia wykonane z drewna, służące aktywności fizycznej – równoważnie, 2 huśtawki dwuosobowe, 3 jednoosobowe na sprężynach i elementy siłowni plenerowej. Dla rowerzystów zostaną umieszczone stojaki rowerowe wykonane z bala.
W części środkowej powstanie nieformalnie wyodrębniona strefa dla najmłodszych, w której będą domki na palach, zjeżdżalnie, drabinki i siatka pomiędzy drzewami.
Ważnym elementem tego projektu będzie zbudowanie ścieżki/pomostu drewnianego o zmiennej szerokości (max do 4m), posadowionego częściowo na palach (aby zniwelować nachylenie), umożliwiającego także osobom słabiej poruszającym się zejście od przystanku autobusowego w dół, nad kanałek, i dotarcie na drugi brzeg. Po obu stronach ścieżki/pomostu będą usytuowane ławeczki. W pobliżu pomostu znajdzie się mostek linowy, zawieszony pomiędzy solidnymi drzewami, umożliwiający przejście pomiędzy brzegami z odrobiną wysiłku i dawką adrenaliny.
Na południe od mostka linowego, tuż przy brzegu, zbudowany zostanie drewniany żuraw z zamontowanym na stałe wiaderkiem. Dzieci będą mogły nabierać wodę z kanału, przelewać do drewnianego korytka, którym woda popłynie do dziurawego pojemnika zamontowanego na ramieniu dźwigni będącej elementem konstrukcji koła młyńskiego. Obciążony wodą pojemnik opuści małe koło młyńskie, które zanurzone w kanale zacznie się kręcić. Gdy woda spłynie z pojemnika do kanału, dzięki zamontowanej przeciwwadze, koło uniesie się z powrotem ponad lustro wody i przestanie się kręcić. Zatrzymanie się koła młyńskiego zachęci dzieci do podjęcia działania prowadzącego do ponownego wprowadzenia w ruch koła i do dalszej zabawy.
Ze względu na bezpieczeństwo dzieci oraz hałas uliczny od ul. Trakt Lubelski wykonane zostanie przezroczyste, poliwęglanowe ogrodzenie o wys. 2,5 m.
Dla bezpieczeństwa i zachowania porządku zainstalowane będą dodatkowe lampy na istniejących latarniach ulicznych.
Wygodny dostęp do skweru możliwy będzie dzięki komunikacji miejskiej - w pobliżu znajduje się przystanek autobusowy. Dla rowerzystów przewidziano stojaki rowerowe, zaś zmotoryzowani będą mogli parkować wzdłuż ulicy Rabatowej. Oprócz indywidualnych odwiedzających projektodawca spodziewa się wykorzystywania tego miejsca przez grupy uczniów z wawerskich szkół. Zajęcia plenerowe z WF czy biologii mogą stać się tradycją tego miejsca.
Realizacja projektu wymaga:
1) oczyszczenia terenu, inwentaryzacji drzew, ścięcia kilku gałęzi i samosiejek oraz uschniętego drzewa,
2) wytyczenia i budowy drewnianej ścieżki/pomostu od przystanku autobusowego przy Trakcie Lubelskim poprzez kanałek – do północno-wschodniej części terenu,
3) zbudowania drewnianego mostka w ciągu pieszym,
4) zbudowania mostka linowego pomiędzy drzewami na dwóch brzegach kanału,
5) zbudowania prostej kładki drewnianej w południowej części terenu,
6) posadowienia betonowego stolika szachowego z 2 siedzeniami,
7) posadowienia stołu do ping-ponga,
8) zamontowania drewnianych domków, pali, równoważni, huśtawek, siatek,
9) zbudowania żurawia i mini koła młyńskiego,
10) ustawienia drewnianych ławek i koszy na śmieci,
11) zbudowania odgrodzenia od Traktu Lubelskiego,
12) zainstalowania dodatkowego oświetlenia na istniejących latarniach ulicznych,
13) zasadzenia drzew, krzewów i pnączy.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Miejsce projektu to obecnie niezagospodarowany, regularnie zaśmiecany lasek. Dzięki przepływającemu centralnie Kanałowi Wawerskiemu, ciekawemu ukształtowaniu terenu oraz zadrzewieniu miejsce to ma ogromny, niewykorzystywany dotąd potencjał. Możemy tak zagospodarować ten teren, aby chętnie przychodzili tu wszyscy na chwile relaksu lub aktywności fizycznej czy intelektualnej w otoczeniu przyrody i przepływającej wody. Miejsce to przyniesie prawdziwą ulgę mieszkańcom i odwiedzającym - nie tylko w skwarne dni. Partia szachów pośród śpiewu ptaków z widokiem ze skarpy na kanał i płynące kaczki, z filozoficzną refleksją „panta rhei”, potem przejście przez most linowy i aktywność fizyczna na drugim brzegu zapewnią naszej młodzieży zrównoważony rozwój.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
561 000 zł
Dokładne koszty będzie można określić dopiero na etapie projektu, szczególnie po wykonaniu analizy zieleni, która występuje na terenie i ustaleniu jaka część będzie mogła zostać usunięta, jakie drzewa będzie można wyciąć itp.
Ustalony przez Projektodawcę koszt szacunkowy powinien wystarczyć na wykonanie wszystkich planowanych prac i przygotowanie terenu.
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
561 000,00 zł

Skutki realizacji

Skutki realizacji
Projekt przewiduje powstanie miejsca wspólnego spędzania czasu dla społeczności lokalnej dzieci, młodzieży, osób starszych, osób z niepełnosprawnościami. Spowoduje to integrację społeczności, wytworzy nowe kanały relacji i współdziałania. Projektowane wyposażenie zdecydowanie urozmaici i uatrakcyjni sposób spędzania czasu wolnego co korzystnie wpłynie na rozwój i zdrowie mieszkańców Dzielnicy Wawer.

Modyfikacje

25.01.2021 21:48
Autor projektu
25.01.2021 22:10
Autor projektu
25.01.2021 22:24
Autor projektu
26.04.2021 12:47
Koordynator w Dzielnicy Wawer

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany