Jadłodzielnia w Śródmieściu

Realizacja pomysłu
styczeń 2022 r. - przygotowanie dokumentów, w tym zapytania ofertowego z publicznym ogłoszeniem na pełnienie funkcji opiekuna jadłodzielni, szacowanie wartości zamówienia publicznego;
luty 2022 r. - przeprowadzonie zapytania ofertowego z publicznym ogłoszeniem na pełnienie funkcji opiekuna jadłodzielni;
przygotowanie dokumentów, w tym szacowanie wartości zamówienia i przeprowadzenie procedury na udzielenie zamówienia publicznego na organizację i przeprowadzenie warsztatów edukacyjnych; szacowanie wartości zamówienia dotyczącego przygotowania i prowadzenia warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od 1.04.2022 r. do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną, krawiecką i „zero waste”;
Wyłonienie wykonawcy i podpisanie w dniu 22.02.2022 r. umowy na pełnienie funkcji opiekuna jadłodzielni na okres od podpisania umowy do 10.12.2022 r.
luty - czerwiec 2022 r. - prowadzenie działań przez opiekuna w jadłodzielni; promowanie jadłodzielni
marzec 2022 r. - przeprowadzenie ponownego zapytania ofertowego na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od 1.04.2022 r. do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną, krawiecką i „zero waste”.
Wyłonienie wykonawców i podpisanie w dniach 1 – 4.04.2022 r. umów na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od podpisania umów do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę krawiecką i „zero waste”;
kwiecień 2022 r. w ramach procedury o udzielenie zamówienia publicznego przygotowanie zapytania ofertowego o prowadzenie warsztatów kulinarnych dla uczestników projektu;
Wyłonienie wykonawcy i podpisanie w dniu 6.05.2022 r. umowy na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od podpisania umowy do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną;
27 kwietnia 2022 r. odbyły się pierwsze warsztaty edukacyjne. Tematyka dotyczyła kosmetyków zero waste, 28 kwietnia 2022 r. odbyła się pierwsza część warsztatów krawieckich. W dniu 5 maja 2022 r. odbyły się drugie warsztaty „zero waste” i dotyczyły chemii gospodarczej.
6 czerwca 2022 r. odbyły się pierwsze edukacyjne warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim były dzikie rośliny jadalne w kuchni „zero waste”. Druga część warsztatów została przeprowadzona 13 czerwca 2022 r.
21 czerwca 2022 r. odbyły się drugie warsztaty krawieckie.
Lokalizacja
Dane projektu
Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.
O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.
Zakres obowiązków opiekuna jadłodzielni:
1) pełnienie dyżuru w jadłodzielni, w dni robocze - od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00 – 16.00,
2) codzienne sprawdzanie terminów ważności produktów spożywczych znajdujących się w jadłodzielni,
3) nadzór nad przestrzeganiem zasad określonych w regulaminie działania jadłodzielni i utrzymywanie porządku w godzinach otwarcia jadłodzielni
4) kompleksowe sprzątanie jadłodzielni minimum dwa razy w tygodniu,
5) prowadzenie działań promocyjnych, w tym współpraca z Wykonawcą materiałów drukowanych i ich dystrybucja, przygotowywanie tekstów informacyjno – promocyjnych, promowanie działań w intenecie oraz w społeczności lokalnej
6) nawiązywanie współpracy z potencjalnymi partnerami do realizacji projektu,
7) współpraca z projektodawcą.
Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów i spotkań w duchu Zero Waste.
Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.
Kosztorys:
- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 5500 zł = 60 500,00 zł
- warsztaty edukacyjne – 6 warsztatów x 1000 zł = 6 000,00 zł
- materiały promocyjne – 1 000 zł
Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.
Co sądzisz o tym pomyśle?
Dodaj komentarz