Jadłodzielnia w Śródmieściu

1516
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / W trakcie realizacji
Pomysł na rok 2022
Lokalizacja Śródmieście
Autor pomysłu Agnieszka Wesołowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
67 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Oddano 1420 głosów za tym projektem
Wyślij wiadomość do autora
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
28.06.2022 08:57

styczeń 2022 r. - przygotowanie dokumentów, w tym zapytania ofertowego z publicznym ogłoszeniem na pełnienie funkcji opiekuna jadłodzielni, szacowanie wartości zamówienia publicznego;

luty 2022 r.  - przeprowadzonie zapytania ofertowego z publicznym ogłoszeniem na pełnienie funkcji opiekuna jadłodzielni;

przygotowanie dokumentów, w tym szacowanie wartości zamówienia i przeprowadzenie procedury na udzielenie zamówienia publicznego na organizację i przeprowadzenie warsztatów edukacyjnych; szacowanie wartości zamówienia  dotyczącego przygotowania i prowadzenia warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od 1.04.2022 r.  do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną, krawiecką i „zero waste”; 

Wyłonienie wykonawcy i podpisanie w dniu 22.02.2022 r. umowy na pełnienie funkcji opiekuna  jadłodzielni na okres od podpisania umowy do 10.12.2022 r.

luty - czerwiec 2022 r. - prowadzenie działań przez opiekuna w jadłodzielni; promowanie jadłodzielni                                 

marzec 2022 r.  - przeprowadzenie ponownego zapytania ofertowego na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od 1.04.2022 r.  do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną, krawiecką i „zero waste”.

Wyłonienie wykonawców i podpisanie w dniach 1 – 4.04.2022 r. umów na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od podpisania umów  do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę krawiecką i „zero waste”;

kwiecień 2022 r. w ramach procedury o udzielenie zamówienia publicznego przygotowanie zapytania ofertowego o prowadzenie warsztatów kulinarnych dla uczestników projektu;

Wyłonienie wykonawcy i podpisanie w dniu 6.05.2022 r. umowy na przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów, mających odbyć się w jadłodzielni w terminie od podpisania umowy do 30.06.2022 r. obejmujących tematykę kulinarną; 

27 kwietnia 2022 r. odbyły się pierwsze warsztaty edukacyjne. Tematyka dotyczyła kosmetyków zero waste, 28 kwietnia 2022 r. odbyła się pierwsza część warsztatów krawieckich. W dniu 5 maja 2022 r. odbyły się drugie warsztaty „zero waste” i dotyczyły chemii gospodarczej.

6 czerwca 2022 r. odbyły się pierwsze edukacyjne warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim były dzikie rośliny jadalne w kuchni „zero waste”. Druga część warsztatów została przeprowadzona 13 czerwca 2022 r.

21 czerwca 2022 r. odbyły się drugie warsztaty krawieckie.                                                                                                                  

Jednostka odpowiadająca za realizację: Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Twarda 1
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Miejsce dostosowane do osób poruszających się na wózkach

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem
Opis projektu
Jadłodzielnia to punkt usprawniający dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać. Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.
Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.
O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.

Zakres obowiązków opiekuna jadłodzielni:
1) pełnienie dyżuru w jadłodzielni, w dni robocze - od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00 – 16.00,
2) codzienne sprawdzanie terminów ważności produktów spożywczych znajdujących się w jadłodzielni,
3) nadzór nad przestrzeganiem zasad określonych w regulaminie działania jadłodzielni i utrzymywanie porządku w godzinach otwarcia jadłodzielni
4) kompleksowe sprzątanie jadłodzielni minimum dwa razy w tygodniu,
5) prowadzenie działań promocyjnych, w tym współpraca z Wykonawcą materiałów drukowanych i ich dystrybucja, przygotowywanie tekstów informacyjno – promocyjnych, promowanie działań w intenecie oraz w społeczności lokalnej
6) nawiązywanie współpracy z potencjalnymi partnerami do realizacji projektu,
7) współpraca z projektodawcą.
Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów i spotkań w duchu Zero Waste.

Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.

Kosztorys:
- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 5500 zł = 60 500,00 zł
- warsztaty edukacyjne – 6 warsztatów x 1000 zł = 6 000,00 zł
- materiały promocyjne – 1 000 zł
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.
Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Całkowity koszt realizacji projektu wynosi 67500,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
67 500,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Projekt „Jadłodzielnia w Śródmieściu” wpisuje się w obecne trendy przeciwdziałania marnowaniu żywności. Co ważne autor przewidział działania edukacyjne, które mają na celu wsparcie realizacji tej idei. Dodatkowo istotne jest zaplanowanie zatrudnienia opiekuna projektu, który będzie realizował zadania nie tylko związane z codziennym funkcjonowaniem punktu, ale także umożliwi to nawiązanie współpracy z okolicznymi niewielkimi podmiotami obracającymi żywnością (restauracjami, kawiarniami, sklepami spożywczymi etc.) oraz pobudzenie aktywności społeczności lokalnej w zakresie dzielenia się i pożytkowania nadwyżek jedzenia.

Modyfikacje

20.04.2021 09:49
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • to moja okoliczna jadłodzielnia, z której kiedyś korzystałam - super potrzebna inicjatywa.
    Mieszkaniec17610  12.03.2021 21:44
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany