Estetyzacja szczytu Kopy Cwila

2103
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski / Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Ursynów
Ursynów Wysoki Północny
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
34 700 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Oddano 1667 głosów za tym projektem
Zgłoś swój pomysł Ikona Wyślij wiadomość do autora
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Jej szczyt, będący wisienką na torcie owego symbolu jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe kloce, deszcz zmienia wydeptaną ścieżkę w rzekę błota, ławeczka stojąca w tym miejscu jest podniszczona. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.

Realizacja pomysłu

Aktualizacja:
07.05.2018 16:18

Wykonano dokumentację projektową. Przeprowadzono procedurę wyboru wykonawcy i wprowadzono wykonawcę prac budowlanych w teren. W związku ze zwiększonym zakresem prac wynikającym z konieczności usunięcia większej niż zakładano ilości gruzu, prace zostały ukończone wiosną 2018 roku. W ramach projektu skuto i usunięto beton ze szczytu kopy, zamontowano ławkę i kosz na śmieci oraz wykonano ścieżkę i zasiano trawę.

Jednostka odpowiadająca za realizację: Wydział Infrastruktury dla Dzielnicy Ursynów

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Ursynów
Obszar objęty pomysłem:
Ursynów Wysoki Północny
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Park im. Romana Kozłowskiego (kwadrat - Zaolziańska, Dolina Służewiecka, Koński Jar, Surowieckiego).
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Ursynów Północny - szczyt kopy Cwila (park im. Romana Kozłowskiego)
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Jej szczyt, będący wisienką na torcie owego symbolu jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe kloce, deszcz zmienia wydeptaną ścieżkę w rzekę błota, ławeczka stojąca w tym miejscu jest podniszczona. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.
Opis projektu
Kopa Cwila jest symbolem Ursynowa. Miejscem w którym chodzimy na spacery, relaksujemy się, spędzamy czas z rodziną i znajomymi. Jej szczyt, będący\wisienką na torcie owego symbolu (a zarazem jedynym w okolicy punktem z panoramą), jest od lat zaniedbany - ze zbocza wystają okropne betonowe elementy, deszcz zamienia ścieżkę w rzekę błota, a sama ławeczka jest podniszczona. Przede wszystkim usuńmy owe betonowe płyty, będące pozostałością funkcjonującego jeszcze w PRL mini-wyciągu narciarskiego. Wydeptaną ścieżkę zastąpmy bardziej estetycznym podłożem, które jednocześnie będzie odporne na deszcz. Postawmy tam też nową ławeczkę, która po pierwsze - nie będzie się rozlatywać, po drugie - będzie najzwyczajniej ładniejsza niż obecny, toporny kloc. Nadajmy szczytowi Kopy formę na jaką zasługuje - estetycznego, reprezentacyjnego miejsca Ursynowa.
Uzasadnienie realizacji projektu
Celem realizacji projektu jest przywrócenie świetności reprezentacyjnemu miejscu dzielnicy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Skucie i usunięcie betonu ze szczytu - 3000 zł
Powierzchnia szczytu i ścieżka z Hanse Grand (182 m^2) - 27 300 zł
Humusowanie gleby i zasianie trawy na glebie poza ścieżką - 1 400 zł
Ławka i jej montaż - 3 000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
34 700,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
Remonty, czyszczenie, usuwanie graffiti i malowania ławki, pielęgnacja nawierzchni, sprzątanie i w okresie zimowym dodatkowo odśnieżanie i uszorstnianie nawierzchni piaskiem.
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
1 800,00 zł

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Projekt potrzebny i zdecydowanie z kategorii tych "do realizacji", choć chyba znacznie niedoszacowany. Tutaj jednak z pewnością pomogą urzędnicy. Proponowałbym wykorzystanie nawierzchni tartanowej oraz budowie schodków prowadzących wzdłuż wydeptanej obecnie ścieżki, jako że podejście jest dosyć strome i może stanowić barierę dla niektórych piechurów. :)
    Mieszkaniec176  24.01.2016 19:42
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany