Jadłodzielnie dla Pragi

6
Zgłoszony
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Praga-Północ
Autor pomysłu Wanda Grudzień
Współautorzy Judyta Łuczyńska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
160 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Projekt zakłada ustawienie trzech jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: podwórko przy 11 listopada 22, okolice Domu Sąsiedzkiego Moje Szmulki, okolice Urzędu Dzielnicy). Ich celem jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom mającym nadmiar żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Praga-Północ
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
podwórko przy 11 listopada 22, okolice Domu Sąsiedzkiego Moje Szmulki, okolice Urzędu Dzielnicy

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada ustawienie trzech jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: podwórko przy 11 listopada 22, okolice Domu Sąsiedzkiego Moje Szmulki, okolice Urzędu Dzielnicy). Ich celem jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom mającym nadmiar żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania.
Opis projektu
Projekt zakłada ustawienie trzech jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: okolice pl. Hallera, podwórko przy 11 listopada 22, okolice Domu Sąsiedzkiego Moje Szmulki). Jadłodzielnia powinna składać się z lodówki, półek na suchą żywność i wieszaka na ubrania. Za przykład może posłużyć podobny projekt zgłoszony na Bielanach: https://bo.um.warszawa.pl/projekt/19982. Przykładowy wygląd bielańskiej jadłodzielni: https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-bielany-nowa-jadlodzielnia-na-przybyszewskiego-5057548. Celem ustawienia jadłodzielni jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom mającym nadmiar żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania. Zgodnie z wyliczeniami na Bielanach koszt ustawienia jednej jadłodzielni i utrzymywania jej w roku projektu wynosi ok. 50 tys. zł.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
- zapobieganie marnowaniu żywności,
- promocja ekologicznego trybu życia,
- wsparcie osób potrzebujących,

Charakterystyka

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
160 000,00 zł

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany