Jadłodzielnie dla Pragi

6
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Praga-Północ
Autor pomysłu Wanda Grudzień
Współautorzy Judyta Łuczyńska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
166 600 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Projekt zakłada ustawienie dwóch jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: na Pradze II - bazarek Namysłowska; na Szmulkach - teren bazarku Szmulki). Ich celem jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom z nadmiarem żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Praga-Północ
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
na Pradze II - bazarek Namysłowska; na Szmulkach - teren bazarku Szmulki
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt zakłada ustawienie dwóch jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: na Pradze II - bazarek Namysłowska; na Szmulkach - teren bazarku Szmulki). Ich celem jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom z nadmiarem żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania.
Opis projektu
Projekt zakłada ustawienie dwóch jadłodzielni w różnych miejscach dzielnicy (proponowane lokalizacje: na Pradze II - bazarek Namysłowska; na Szmulkach - teren bazarku Szmulki; z dostępem do prądu ustalone z projektodawczyniami). Jadłodzielnia powinna składać się z lodówki, półek na suchą żywność i wieszaka na ubrania. Za przykład może posłużyć podobny projekt zgłoszony na Bielanach: https://bo.um.warszawa.pl/projekt/19982. Przykładowy wygląd bielańskiej jadłodzielni: https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-bielany-nowa-jadlodzielnia-na-przybyszewskiego-5057548. Celem ustawienia jadłodzielni jest umożliwienie osobom potrzebującym skorzystania z darmowego jedzenia, a osobom mającym nadmiar żywności – podzielenie się nią, by uniknąć jej marnowania. Zgodnie z wyliczeniami na Bielanach koszt ustawienia jednej jadłodzielni i utrzymywania jej w roku projektu wynosi ok. 50 tys. zł.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
- zapobieganie marnowaniu żywności,
- promocja ekologicznego trybu życia,
- wsparcie osób potrzebujących,

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
- zakup lodówek 5000 zł x 2 szt. = 10 000 zł
- montaż szafy metalowej 40 000 zł x 2 szt. = 80 000 zł
- obsługa jadłodzielni (utrzymanie czystości, sprawdzanie dat (umowa zlecenie), serwis, energia) = 60 000 zł
- pojemniki na odpady bio - 5800 zł x 2 szt. = 11 600 zł
- oznakowanie projektu 1500 zł x 2 szt. = 3000 zł
- promocja projektu 2000 zł
Razem 166 600 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
166 600,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
- zapobieganie marnowaniu żywności
- promocja ekologicznego trybu życia
- wsparcie osób potrzebujących

Modyfikacje

25.01.2022 19:27
Autor projektu
21.04.2022 08:31
Zarząd Praskich Terenów Publicznych

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany