Ekrany dźwiękoszczelne

125
Oceniony negatywnie
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Mokotów
Autor pomysłu Marek Bujanowicz
Współautorzy Kacper Dembe
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
100 000 zł
Kategoria
  • komunikacja publiczna i drogi
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Projekt polega na umieszczeniu ekranów dźwiękoszczelnych po dwóch stronach ulicy wzdłuż dolinki służewieckiej na odcinku od ul. Puławskiej do ul. Komisji Edukacji Narodowej.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
odcinek od ul. Puławskiej do ul. Komisji Edukacji Narodowej.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt polega na umieszczeniu ekranów dźwiękoszczelnych po dwóch stronach ulicy wzdłuż dolinki służewieckiej na odcinku od ul. Puławskiej do ul. Komisji Edukacji Narodowej.
Opis projektu
Projekt ma na celu poprawę jakości życia mieszkańców dolinki służewieckiej, zmniejszając hałas wydobywający się z ulicy. Projekt zakładałby umieszczenie ekranów dźwiękoszczelnych, które można zastosować w celu skutecznego odgrodzenia od napływających z zewnątrz hałasów.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Zmniejszenie uciążliwego hałasu na dolince służewieckiej z odcinku od ul. Puławskiej do ul. Komisji Edukacji Narodowej.

Charakterystyka

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
100 000,00 zł

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu
1. Koszt budowy 1 km ekranów akustycznych o wysokości 4,5 m wynosi ok. 9 mln zł. Limit środków na jeden projekt w budżecie obywatelskim na Mokotowie wynosi 1 739 450 zł. Nie ma zatem szans aby tak kosztowny projekt zrealizować w ramach budżetu obywatelskiego. 2. Wskazana lokalizacja nie została zidentyfikowana w „Programie ochrony środowiska przed hałasem”. Dokument ten jest aktem prawa miejscowego zatwierdzonym uchwałą Rady Miasta st. Warszawy LXXIV/2099/2018 z dn. 27.09.2018 r. regulującym kwestie związane z ochroną akustyczną mieszkańców. Budowa ekranów w lokalizacjach niezgodnych z tym dokumentem nie może być realizowana w ramach budżetu obywatelskiego. 3. Realizacja takiej inwestycji nie jest możliwa w ciągu roku. Ekrany trzeba najpierw zaprojektować – w tym wykonać analizę ich skuteczności w ograniczaniu hałasu tak, aby wybudowana konstrukcja faktycznie przyniosła efekt. Biorąc pod uwagę co najmniej 6 miesięcy na przygotowanie analiz i projektów, a następnie co najmniej 6 miesięcy na produkcję ekranów i ich montaż, realizacja w ciągu roku nie jest możliwa. Jest to wymóg konieczny w budżecie obywatelskim.

Modyfikacje

23.01.2022 16:55
Autor projektu

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • jestem jak najbardziej za często korzystam z Parku Romana Kozłowskiego przy Kopie Cwila na terenie dawnych działek. Ani latem ani tym bardziej zimą nie da sie tam wysiedzieć w ciszy.. hałas i smród od samochodów jest tragiczny to tego wieczne korki a my to wdychamy i słuchamy ! dzięki za te projekt !
    Mieszkaniec17795  04.01.2022 22:14
    • przecież po zwężeniu ulic przez buspasy korków już nie ma, więc hałasu itp. (oficjalne stanowisko ZDM)
      Mieszkaniec26642  21.01.2022 18:42
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany