Odbetonujmy ochockie podwórko

506
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Ochota
Autor pomysłu Mieszkanka
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
340 000 zł
Kategoria
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Projekt polega na modernizacji skweru na podwórku przy przedszkolu Misia Wojtka nr 99 poprzez zmianę betonowej nawierzchni, wyposażenie w urządzenia integrujące opiekunów czworonogów, dzieci, seniorów, młodzież i dorosłych. Istniejące zadrzewienia i żywopłoty zostaną poddane zabiegom pielęgnacyjnym. Chodniki zostaną odnowione, a teren będzie uporządkowany i dyskretnie oświetlony.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ochota
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Podwórko pomiędzy budynkami: Grójecka 76-76, Bitwy Warszawskiej 4, Siewierska 3 i Przemyska 9, przy przedszkolu Misia Wojtka nr 99.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt polega na modernizacji skweru na podwórku przy przedszkolu Misia Wojtka nr 99 poprzez zmianę betonowej nawierzchni, wyposażenie w urządzenia integrujące opiekunów czworonogów, dzieci, seniorów, młodzież i dorosłych. Istniejące zadrzewienia i żywopłoty zostaną poddane zabiegom pielęgnacyjnym. Chodniki zostaną odnowione, a teren będzie uporządkowany i dyskretnie oświetlony.
Opis projektu
Projekt zakłada dalszą modernizację skweru. W 2021 r. dzielnicowy Zakład Gospodarowania Nieruchomościami przy zaangażowaniu Pana Burmistrza Grzegorza Wysockiego ustawił ławki i kosze na śmieci oraz dosadził nowe drzewa. Miejsca postojowe zostały zachowane w części przylegającej do budynku Grójecka 78. Dzięki tym niewielkim zabiegom podwórko zyskało nowe oblicze. Jest to miejsce, w którym każdy może znaleźć chwilę spokoju w zieleni lub przespacerować się bezpiecznie ze swoim pupilem. Aktualnie prawie całą nawierzchnię podwórka stanowi betonowa kostka z taką samą podbudową. Proponujemy odbetonowanie podwórka i wyposażenie go w dodatkowe urządzenia i elementy służące rekreacji z elementami aktywności fizycznej. Podwórko w większości powinno mieć nawierzchnię umożliwiającą wsiąkanie wody do gruntu, która ma zasilać między innymi rosnące tu drzewa chroniąc przed skutkami deszczów nawalnych. W rejonie istniejących drzew pojawić się mają krzewy/żywopłoty wprowadzające dodatkowe niższe piętro roślinności.

Naprawy wymaga także chodnik wzdłuż ogrodzenia przedszkola Misia Wojtka. Teren dzięki oświetleniu będzie ogólnodostępny dla mieszkańców 7 dni w tygodniu przez całą dobę. Oświetlenie ma zostać wykonane w duchu ograniczania zanieczyszczenia sztucznym światłem tzn. ma być dyskretne, ekologiczne i nie emitować zbędnej łuny, która świeci np. w okna mieszkańców.

Projekt składa się z:
- dodatkowych ławek dla mieszkańców,
- urządzeń do zabaw dla dzieci (np. huśtawka, karuzela),
- dodatkowych urządzeń (np. stoliki do gier, karmnik dla ptaków),
- urządzeń do ćwiczeń plenerowych (np. elementy siłowni plenerowej lub street workout),
- podajnik na torebki z koszem na zanieczyszczenia,
- dosadzenia około 100 m kwadratowych krzewów/żywopłotów
- urządzenia około 200 m kwadratowych trawnika,
- wymiany nawierzchni chodników i placyka, których adaptację przewiduje projekt,
Ostateczna liczna obiektów małej architektury zostanie ustalona na etapie zlecania projektu i wykonania inwentaryzacji terenu.
Prace obejmować będą:
1. Przygotowanie projektu
2. Przygotowanie terenu
3. Realizację urządzeń, infrastruktury oraz nasadzeń
4. Oznakowanie i ustawienie regulaminów

Szczegółowy opis oraz rysunki koncepcji znajdują się w prezentacji złączonej do projektu. Oszacowany koszt realizacji projektu uwzględnia roczne koszty utrzymania terenu.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Rejon ulic: Grójeckiej, Bitwy Warszawskiej 1920 r. i Przemyskiej pozbawiony jest terenów zieleni, w których mieszkańcy mogą odpocząć od wielkomiejskiego zgiełku. Znajdujące się tu podwórko, mimo przeznaczenia w planie miejscowym pod funkcje zieleni osiedlowej, nie spełnia jeszcze tej roli do ubiegłego roku było dzikim parkingiem. Obecnie wymaga ono kontynuacji prac modernizacyjnych rozpoczętych przez ZGN Ochota. Grunt należy do miasta i jest przestrzenią publiczną, z której powinna korzystać jak największa liczba mieszkańców. Blisko położone są przedszkola, dom pomocy społecznej oraz klub osiedlowy Surma. Brakuje jednak miejsc integrujących różne grupy społeczne korzystające z tych miejsc. Posiadacze czworonogów mają bardzo niewielki kawałek terenu, na którym mogliby zrealizować potrzeby swoich pupili. Miejsce to powinno być bezpieczne i uporządkowane. Rosnące w otoczeniu drzewa dają cień i podnoszą walory estetyczne, które warto wzmocnić nowymi elementami zieleni oraz różnymi urządzaniami rekreacyjnymi dla różnych grup wiekowych mieszkańców. W związku ze zmianami klimatu w lecie przybywa nocy tropikalnych (noce, w których temperatura nie spada poniżej 20 st. C), okresy upałów stają się coraz dłuższe, a liczba deszczów nawalnych rośnie. W obszarach z gęstą zabudową każdy kawałek terenu niepokryty sztuczną nieprzepuszczalną nawierzchnią z odrobiną drzew i zieleni to ratunek dla jakości powietrza jakim przyjdzie nam oddychać w tych trudnych momentach. Dzięki takim niewielki skwerom życie w mieście nie będzie aż tak uciążliwe jak przy innych zabetonowanych podwórkach.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Wykonanie projektu. Zagospodarowanie terenu wraz z inwentaryzacja infrastruktury podziemnej i drzewostanu oraz wykonanie robót i oznakowanie projektu - 340000,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
340 000,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Realizacja projektu spowoduje zwiększenie powierzchni biologicznie czynnej. Zwiększy komfort życia mieszkańców osiedla.

Modyfikacje

30.05.2022 12:05
Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Ochota

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Popieram
    Mieszkaniec30514  07.05.2022 10:05
  • Czy ktoś pytał mieszkańców bloku, do którego przynależy podwórko czy chcą, żeby to był zagospodarowany aż tak duży obszar? Obecnie głównie przesiadują tam pijący lub pijani ludzie (w tym śpią na ławkach), wszędzie walają się puste butelki i puszki po alkoholu, a wieczorem strach tam przejść. Zgadzam się, że obecne klepisko jest mało przyjazne dla mieszkańców, ale po prostu zazieleniłabym ten teren (co zresztą mieszkańcy chcą zrobić), a nie robiła tam tysiąc różnych stref i dodatkowo likwidowała kolejne miejsca parkingowe, których zwyczajnie w tym rejonie brakuje!
    Mieszkanka27427  24.06.2022 12:56
    • Tak - mieszkam w pobliskim bloku i chcę tej zmiany. Samochodów i tak już tam nie będzie więc argument o miejscu do parkowania jest nieprawdziwy. Ten teren przynależy do MIASTA a nie któregoś z bloków i w planach jest tam ZIELEŃ MIEJSKA i takie jest przeznaczenie tego placyku. To że przesiadują tam ludzie to prawda ale są to różne osoby, sporadycznie zdaża się żeby było głośno. Jak pojawi się więcej zieleni i lampy które są w projekcie miejsce stanie się w końcu tym czym powinno być od początku.
      Mieszkaniec26397  28.06.2022 09:53
    • Skąd informacja, że nie ma być tam parkingu? Mam nadzieję, że to nie przejdzie :)
      Mieszkanka27427  28.06.2022 13:06
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany