Zielony skwer – Wola Młynów

452
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Wola
Autor pomysłu Agata Tobolczyk
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
178 000 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Stworzenie naturalnego, kameralnego osiedlowego skweru w sercu dzielnicy Wola-Młynów. Stymulująca, ekologiczna przestrzeń sprzyjająca integracji rodzin z sąsiedztwa, a także miejsce uwzględniające potrzeby rozwojowe najmłodszych. W okolicy brakuje takich miejsc. Z dala od ruchu ulicznego, na tyłach ul.Młynarskiej wiklinowy szałas, drewniane pieńki, naturalny tor przeszkód będą zachęć do zdrowej aktywności.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Wola
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Młynarska 37 i 37A
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Część działki ewidencyjnej numer 84/7 z obrębu 6-03-11 o powierzchni 135 m2.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Stworzenie naturalnego, kameralnego osiedlowego skweru w sercu dzielnicy Wola-Młynów. Stymulująca, ekologiczna przestrzeń sprzyjająca integracji rodzin z sąsiedztwa, a także miejsce uwzględniające potrzeby rozwojowe najmłodszych. W okolicy brakuje takich miejsc. Z dala od ruchu ulicznego, na tyłach ul.Młynarskiej wiklinowy szałas, drewniane pieńki, naturalny tor przeszkód będą zachęć do zdrowej aktywności.
Opis projektu
CEL PROJEKTU

Celem projektu jest stworzenie osiedlowego miejsca wypoczynku i integracji ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb rozwojowych małych dzieci, jakiego brakuje w okolicy. Teren będzie dostępny dla wszystkich nieodpłatnie 24 godz na dobę 7 dni w tygodniu.

MINI SKWER

Kompaktowa sceneria na małej przestrzeni - inspirujące miejsce do spotkań na świeżym powietrzu. Organiczny szałas/kryjówka z wikliny, tor przeszkód stworzony z naturalnych elementów, siedziska z pni drzew. Okrężne ścieżki pokryte naturalnymi zróżnicowanymi nawierzchniami: kępami trawy, drewnianymi plastrami, żwirkiem, piaskiem i korą dostarczą bogatych doznań sensorycznych. Skwer będzie wygrodzony trwałym ogrodzeniem z naturalnego drewna, co uniemożliwi przedostawanie się psów i ułatwi utrzymywanie placu w czystości. Wszystkie materiały założone w projekcie są pochodzenia naturalnego. Projekt uwzględnia zachowanie istniejących drzew, co gwarantuje częściowe zacienienie terenu. Dodatkowo planujemy nasadzenia traw odpornych na suszę wzdłuż ogrodzenia. Z każdej strony ogrodu zachowana jest wymagana odległość min 10 m od okien.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
PROBLEM
Nauczyciele w szkołach i przedszkolach oraz opiekunowie maluchów w wieku żłobkowym wskazują na dziecięce deficyty w sferze motoryki dużej. Dzieci mają więcej kłopotów ze sprawnością ruchową, są „sztywniejsze” i mniej chętne do naturalnego, zdrowego ruchu. Problem jest spowodowany nadmiernym korzystaniem z urządzeń elektronicznych (telefon, tablet, komputer) oraz brakiem atrakcyjnej infrastruktury w najbliższej okolicy, która zachęcałaby dzieci i całe rodziny do wyjścia na dwór i wspólnego spędzania czasu poza domem. Dodatkowo przymusowe zamknięcia w domach podczas pandemii przyczyniło się do problemów z nadwagą wśród najmłodszych. Rozwiązaniem tego problemu jest zwiększenie aktywności fizycznej dzieci. Nasz atrakcyjny, naturalny ogród będzie zachęcał do ruchu na świeżym powietrzu. Skakanie z pieńka na pieniek, czołganie się w tunelu, podskoki na ścieżce sensorycznej czy wspinanie się na drewnianą kłodę to doskonałe ćwiczenia motoryki dużej.

OKOLICA

W bliskim otoczeniu placu zabaw znajduje się:

RODZINNA MŁYNARSKA, filia Wolskiego Centrum Kultury, miejsce stworzone dla rodzin, specjalizujące się w relacjach z małymi dziećmi i ich rozwoju, ze szczególnym naciskiem na rodzicielstwo oparte na empatii, szacunku, bliskości, uwrażliwianie dzieci na estetykę, budowanie więzi rodzic-dziecko bez ekranów i nadmiaru bodźców itp.

ŻŁOBEK POMELO DAYCARE (Pomelo Wola), kameralne miejsce opieki dla dzieci do lat 3, wszechstronnie wspierające rozwój najmłodszych, w tym sprawność ruchową, stwarzające warunki do bezpiecznego przywiązania i podążania za dzieckiem, zwracające szczególną uwagę na estetykę i zamiłowanie do sztuki.

PRZEDSZKOLE NR 237 IM. WARSZAWSKIEJ SYRENKI, dwie placówki (ul. Tyszkiewicza 33 oraz ul. Leonarda 6/8), które wprowadzają nowatorskie i nowoczesne metody pracy z dziećmi, których celem jest m.in. poprawa koncentracji uwagi, sprawności ruchowej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej dzieci.

Projekt doskonale wpisuje się w filozofię tych ośrodków. Idealnie uzupełni wachlarz propozycji spędzania czasu z małymi dziećmi. Stworzy nowe możliwości prowadzenia zajęć dla opiekunów i wychowawców. Teren będzie dostępny dla mieszkańców w zasięgu kilkuminutowego spaceru od wyżej wymienionych placówek. Stanie się miejscem integracji lokalnej społeczności. W okolicy brakuje naturalnego placu zabaw, który uwzględniałby potrzeby rozwojowe najmłodszych dzieci.

Charakterystyka

Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Opracowanie placu zagospodarowania terenu - 6000 zł
Aranżacja zieleni - 50 000 zł
Zakup z dostawą wyposażenia drewnianego (płot, kłody, plastry, pieńki) - 120 000 zł
Oznakowanie logotypem BO - 2000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
178 000,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
W wyniku realizacji projektu powstanie bardzo atrakcyjne miejsce do relaksu i zabawy dla dzieci. Poprawi się estetyka przestrzeni publicznej.

Modyfikacje

19.04.2022 14:12
Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Wola

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany