Jeszcze w zielone gramy! Zieleń zamiast betonowego podwórka

1725
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Mokotów
Autor pomysłu Piotr Nerlewski
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
680 000 zł
Kategoria
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
  • adaptacja do zmian klimatu
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Projekt na ma celu zmianę zabetonowanego podwórka między budynkami w przestrzeń zieloną, funkcjonalną i dostępną dla osób starszych, osób z niepełnosprawnościami czy rodziców z dziećmi, a także poprawę warunków środowiskowych rosnących na tym terenie drzew.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
lokalizacja projektu jest pomiędzy budynkami mieszczącymi się między ulicą Oskara Kolberga a Joliot Curie.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Podwórko jest administrowane przez ZGN Mokotów i nie jest objęte umową dzierżawy, a realizację projektu poparli okoliczni mieszkańcy. Dodatkowo podwórko znajduje się w bardzo bliskiej odległości od stacji metra Wierzbno oraz przystanków tramwajowych, co ułatwi mieszkańcom dojazd.
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Projekt na ma celu zmianę zabetonowanego podwórka między budynkami w przestrzeń zieloną, funkcjonalną i dostępną dla osób starszych, osób z niepełnosprawnościami czy rodziców z dziećmi, a także poprawę warunków środowiskowych rosnących na tym terenie drzew.
Opis projektu
Projekt skierowany jest do mieszkańców Mokotowa, nie tylko mieszkańców okolicznych bloków. Polega na stworzeniu komfortowych warunków do odpoczynku dla osób starszych, rodzin, właścicieli czworonogów, ale również funkcjonalnej i dostępnej przestrzeni, z której skorzystają osoby z niepełnosprawnością, ale też seniorzy, którzy mogą mieć problemy z poruszaniem się. W ramach działań przewiduje się przeprowadzenie rozbiórki istniejącej, zniszczonej, betonowej nawierzchni, wykonanie niezbędnych prac ziemnych i stworzenie jakościowej przestrzeni publicznej dla warszawianek i warszawiaków. Dodatkowe chodniki czy ścieżki można zaprojektować tak, aby połączyć je z istniejącymi chodnikami, które są w dobrym stanie). Ważnym dopełnieniem będą ławki, roślinność okrywowa, trwała czy niewielkie krzewy oraz stojak na rowery i kosze na śmieci.
Istotnym celem projektu jest również poprawa warunków, w jakich rosną tam drzewa. Przez zabetonowanie całej przestrzeni, ograniczony dostęp do wody i zabetonowanie korzeni rosnące tam od lat drzewa musza mierzyć się z coraz gorszymi warunkami środowiskowymi.
Zróbmy to razem!
ZADBAJMY O ŚRODOWISKO I ZDROWE POWIETRZE
Zmiany klimatyczne, które niosą za sobą coraz cieplejsze dni oraz zanieczyszczenie powietrza wpływają negatywnie na zdrowie i życie mieszkańców. A betonowe, nieosłonięte przestrzenie wzmagają nagrzewanie się powierzchni tworząc wyspy ciepła. Dlatego wprowadzenie w tym miejscu zieleni i przede wszystkim rozpłytowanie i tak już mocno zniszczonej nawierzchni pozwoli dać oddech nie tylko mieszkańcom, ale również środowisku i znajdującym się na tym terenie dorodnym, wiekowym drzewom. Proponowane zmiany są tym bardziej istotne, że podwórko otoczone jest dwoma ulicami, przy których codziennie parkuje mnóstwo samochodów, co wzmaga hałas i zanieczyszczenie powietrza.
ZBUDUJMY PRZYJAZNĄ I ZIELONĄ PRZESTRZEŃ
Dziś, jak widać na zdjęciach dołączonych do wniosku, podwórko nie dość, że nie zachęca, to nawet nie stwarza warunków, aby z niego skorzystać. Po modernizacji będzie to zielona i dostępna przestrzeń. Zachęcająca do odpoczynku, relaksu przy książce, partyjce szachów z dziadkiem, rozmowy z przyjaciółmi. Przestrzeń otwarta, bezpłatnie dostępna dla warszawiaków, ale szanująca ciszę nocną i potrzeby mieszkańców okolicznych bloków. Przestrzeń, która zadba o znajdującą się tam, ale niszczejącą zieleń
STWÓRZMY MIEJSCE INTEGRACJI LOKALNEJ SPOŁECZNOŚCI
Obszar między ulicą Oskara Kolberga, a Joliot-Curie ma ogromny potencjał. Jest to teren otwarty, bo podwórko, jak w nowym budownictwie nie jest zamknięte. Obecnie przestrzeń ta w większości pokryta jest betonem. Jeśli zamienimy ją wspólnie w miejsce zielone, dostępne i wyposażone w ławki, stworzymy przestrzeń nie tylko do odpoczynku, ale co ważne, również do integracji lokalnej społeczności, także integracji międzypokoleniowej, wzajemnego poznania się, rozmów i wymiany doświadczeń. Przestrzeń do stworzenia fajnej społeczności podwórkowej.

WRACAJMY DO NORMALNOŚCI
Wszyscy mamy nadzieję, że pandemia koronawirusa kiedyś się skończy, wszyscy mamy nadzieję, że wspólnym wysiłkiem stanie się to jak najszybciej. Dlatego po miesiącach przymusowej izolacji, samotności, zobojętnienia takie miejsce będzie dla okolicznych mieszkańców, często seniorów, również formą stopniowego powrotu do normalności. Ponownej nauki życia w społeczności i odbudowania społecznych więzi. Wierzę również, że tak zmienione miejsce i możliwość czerpania z niego pozytywnej energii będzie także formą terapii dla wielu mieszkańców i odskoczni od codzienności.

Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Mieszkam na tym osiedlu od lat i odkąd pamiętam, kiedy byłem małym dzieckiem wybiegałem z klatki schodowej na beton. Wtedy ten beton był dla mnie wszystkim: boiskiem do gry w piłkę, miejscem do jazdy na rolkach. Czasy się zmieniają, klimat tym bardziej. Dziś pofałdowany, zniszczony beton tworzy martwą przestrzeń między budynkami. Nie dzieje się na nim absolutnie nic, a dodatkowo z miesiąca na miesiąc pogarszają się warunki środowiskowe rosnącej tam zieleni. Zmiany klimatu latem przyczyniają się do jeszcze większego upału, a podczas ulew podwórko zamienia się w nieprzepuszczalną dużą kałużę. Projekt pozwoli na zwiększenie powierzchni biologicznie czynnej, pozwoli na retencję deszczówki, co jest jednym z ważniejszych działań w walce ze skutkami zmian klimatycznych, ale co równie ważne - zadba o drzewa na tym terenie, które niestety z roku na rok podupadają na zdrowiu.
Ponadto okolica jest zamieszkała przez wiele starszych osób, z których zdecydowana większość przez cały rok nigdzie nie wyjeżdża - szczególnie w pandemii, a dzięki temu projektowi seniorzy mogliby spędzać czas w miejscu przyjaznym do odpoczynku. Nie ma nic bardziej przygnębiającego jak martwa przestrzeń, którą widać jako pierwszą wraz z otworzeniem drzwi wejściowych do klatki schodowej. Mieszka tu tylu pięknych starszych ludzi, którzy spotykają się codziennie na zewnątrz, bo wielu z nich jest właścicielem czworonoga i muszą niestety stać, zamiast odpoczywać. Dla przykładu: na osiedlu mieszka jeden Pan, który codziennie, kiedy robi się cieplej, przysiada sobie na większym kamieniu z fajką i gazetą, a jego sunia odpoczywa obok. A ja sobie myślę, jak pięknie by było, gdyby Ci wszyscy ludzie wreszcie mogli odpocząć w komfortowych i bezpiecznych warunkach - na ławkach, pośród zadbanej i pielęgnowanej natury. Sami wiemy to z doświadczenia: kiedy jest nam przyjemnie, kiedy czujemy harmonie wokół, przyrodę, zaczynamy się czuć dobrze, zaczynamy odpoczywać. To wtedy stajemy się bardziej otwarci, szczęśliwi, skorzy do nawiązywania relacji, rozmów.
Chciałbym, aby zabetonowane serce tego osiedla w końcu ożyło. To jest moje marzenie, dlatego składam ten projekt.

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
W kosztorysie znalazły się następujące pozycje: opracowanie dokumentacji projektowo - kosztorysowej, wykonanie trawników, łąki kwietnej, pielęgnacja istniejącego drzewostanu, sadzenie krzewów, roślin bylinowatych, montaż ławek parkowych, koszy na śmieci, stojaków rowerowych, tablicy informacyjnej, zerwanie asfaltu, nowe chodniki i krawężniki - 680.000,00 zł (brutto).
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
680 000,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Po miesiącach przymusowej izolacji, samotności, zobojętnienia miejsce wskazane w projekcie będzie dla okolicznych mieszkańców, często seniorów, formą stopniowego powrotu do normalności. Ponownej nauki życia w społeczności i odbudowania społecznych więzi. Tak zmienione miejsce i możliwość czerpania z niego pozytywnej energii będzie także formą terapii dla wielu mieszkańców i odskocznią od codzienności.

Modyfikacje

20.04.2022 12:00
Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Mokotów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany