Nowe drzewa na ulicy Słowackiego

1605
Oceniony negatywnie
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Żoliborz
Autor pomysłu Michał Rapacki
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
50 000 zł
Kategoria
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Rozbetonowanie fragmentu chodnika od strony jezdni i posadzenie szpaleru drzew po parzystej stronie ulicy Słowackiego, od placu Wilsona do ul. Kątowej (chodnik od przystanku tramwajowego do autobusowego).

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Żoliborz
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ulica Słowackiego między placem Wilsona a ulicą Kątową
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
przystanek tramwajowy oraz chodnik w kierunku przystanku autobusowego
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Rozbetonowanie fragmentu chodnika od strony jezdni i posadzenie szpaleru drzew po parzystej stronie ulicy Słowackiego, od placu Wilsona do ul. Kątowej (chodnik od przystanku tramwajowego do autobusowego).
Opis projektu
Przystanek tramwajowy Plac Wilsona 11 (tramwaj nr 6 w stronę placu Inwalidów) oraz chodnik w stronę przystanku autobusowego są bardzo szerokie (ponad 5 metrów szerokości) i bardzo słabo wykorzystane - ani przystanek, ani chodnik nie są oblegane przez pieszych. Można więc rozbetonować kawałek chodnika od strony jezdni i posadzić rząd drzew, których bardzo brakuje po tej stronie ulicy Słowackiego (dopiero pod koniec zeszłego roku posadzono kilka drzew na dalszym odcinku, od Merkurego do ulicy Cieszkowskiego).
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Więcej zieleni to więcej tlenu i lepsza retencja wody po opadach. Miejsca przeznaczone do rozbetonowania nie są przez nikogo używane i beton tam zalegający nie jest nikomu potrzebny.
Nowe drzewa poprawią estetyki przestrzeni publicznej, wpłyną na zmniejszenie hałasu i poprawę jakości życia mieszkańców.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Szacunkowy koszt realizacji projektu:
50 000,00 zł

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu

Uzasadnienie negatywnej oceny projektu
Zarząd Dróg Miejskich realizuje projekt w ramach Budżetu Obywatelskiego na rok 2018 o nr 1045 pn. „Plac Wilsona dla ludzi! Szersze chodniki i więcej drzew”, którego zakres tj. nasadzenia drzew wzdłuż ul. Słowackiego w rejonie przystanku tramwajowego pokrywa się z zakresem ocenianego projektu. Realizacja projektu wiąże się z uzyskaniem zgody Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków z uwagi na ujęcie obszaru ul. Słowackiego w rejestrze zabytków. Na podstawie m.in. problemów z uzyskaniem zgody MWKZ na realizację projektu Budżetu Obywatelskiego na rok 2018 o nr 1045 pn. „Plac Wilsona dla ludzi! Szersze chodniki i więcej drzew” uzyskanie zgody ww. jednostki może nie być możliwe w trakcie jednego roku budżetowego.

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany