Wspólnie zmieniamy Ursus – chodnik bez barier wzdłuż ul. T. Kościuszki - remont

1037
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Ursus
Autor pomysłu Anna Lewandowska
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
485 425 zł
Kategoria
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Chodnik wzdłuż ul. T. Kościuszki od wielu lat czeka na remont. To jeden z najbardziej zniszczonych ursuskich chodników. Stare płyty betonowe stanowią zagrożenie dla pieszych. Chodnik w obecnym stanie może okazać się bariera trudną do pokonania dla osób poruszających się na wózku czy dla rodziców z małymi dziećmi.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursus
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Remont chodnika ul. T. Kościuszki, na odcinku od ul. Dzieci Warszawy do ul. Bohaterów Warszawy - strona północna
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Chodnik wzdłuż ul. T. Kościuszki od wielu lat czeka na remont. To jeden z najbardziej zniszczonych ursuskich chodników. Stare płyty betonowe stanowią zagrożenie dla pieszych. Chodnik w obecnym stanie może okazać się bariera trudną do pokonania dla osób poruszających się na wózku czy dla rodziców z małymi dziećmi.
Opis projektu
Remont chodnika obejmowałby obie strony ul. T. Kościuszki, na odcinku od ul. Dzieci Warszawy do ul. Bohaterów Warszawy. Polegałby na wymianie istniejących płyt betonowych na płyty betonowe antysmogowe. Remont powinien uwzględnić:
- wymianę krawężników,
- ułożenie nowej nawierzchni na zjazdach,
- rekultywację trawników.

Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Poprawa bezpieczeństwa pieszych.
Chodnik bez barier.
Zwiększenie komfortu pieszych korzystających z chodnika.
Zastosowanie antysmogowych płyt betonowych ma również znaczenie ekologiczne, bowiem wykorzystanie takich płyt pozwala na redukcję związków zagrażających zdrowiu, np. dwutlenku azotu. Beton, z którego wykonane są antysmogowe płyty chodnikowe, ma właściwości fotokatalityczne.
Poprawa estetyki.

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Powierzchnia chodnika= 970,85 m2
970,85 x 500 zł = 485 425 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
485 425,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Poprawa bezpieczeństwa oraz komfortu użytkowników

Modyfikacje

25.01.2022 14:13
Autor projektu
25.01.2022 14:35
Autor projektu
07.04.2022 15:21
Zarząd Dróg Miejskich
22.04.2022 10:26
Koordynator w Zarządzie Dróg Miejskich

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Bardzo interesujący pomysł. Podobają mi się projekty których celem jest przynajmniej niwelowanie różnych (czasem lub często) kłopotliwych barier architektonicznych. Mam nadzieję że realizacja tego Pomysłu będzie możliwa.
    Mieszkaniec22406  26.04.2022 20:54
    • Dziękuję za komentarz i zapoznanie się z projektem. Wierzę, że wspólnie z Mieszkańcami uda się tę ulicę wraz z chodnikiem - projekt obejmuje tylko stronę północną - inflacja poszybowała :( - przygotować tak, aby spacer w tej części nie stanowił wyzwania, a raczej sprawiał przyjemność...
      Anna Lewandowska  28.04.2022 17:46 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany