Multisensoryczny plac naukowy

812
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Ursus
Autor pomysłu Mieszkanka
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
124 300 zł
Kategoria
  • edukacja
  • kultura
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Multisensoryczny plac zabaw do eksperymentowania, zabawy i rozwijania zmysłów w interaktywny sposób będzie początkiem mądrej edukacji dzieci i młodzieży, miejscem spotkań międzypokoleniowych dzieci, młodzieży, rodziców i dziadków.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursus
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Warszawa, teren Szkoły Podstawowej nr 382 im. Warszawskich Dzieci
rejon ulic Konińska i 3 Maja
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Multisensoryczny plac zabaw do eksperymentowania, zabawy i rozwijania zmysłów w interaktywny sposób będzie początkiem mądrej edukacji dzieci i młodzieży, miejscem spotkań międzypokoleniowych dzieci, młodzieży, rodziców i dziadków.
Opis projektu
Celem projektu jest stworzenie multisensorycznego placu zabaw na terenie Szkoły Podstawowej nr 382 im. Warszawskich Dzieci, dostępnego dla wszystkich: dzieci, młodzieży, dorosłych. Będzie stanowił bazą do przeprowadzania eksperymentów, wprowadzi w świat iluzji i zagadek optycznych.
Wyposażenie placu będą stanowiły certyfikowane urządzenia, umożliwiające zdobycie wiedzy, czyli połączą naukę z zabawą. Pojawią się takie urządzenia jak: „Koła optyczne”, wykorzystujące kolory, światło i wzory do tworzenia obrazów, które mogą być zwodnicze lub mylące dla mózgu. “Kołyska Newtona” to urządzenie, które w efektowny sposób demonstruje zasadę zachowania pędu i energii podczas zderzeń. „Głuchy telefon” w praktyczny sposób pokaże, jak zmienia się informacja przetworzona przez wiele osób. Dzięki peryskopowi dziecko nauczy się, że można zobaczyć coś, co nie jest w zasięgu naszego wzroku. „Zegar słoneczny” to źródło wiedzy o otaczającym nas świecie, to dokładny obraz wzajemnych ruchów Ziemi i Słońca. “Bliźniacze lustra” to sposób na ćwiczenie zmysłu obserwacji i wyobraźni przestrzennej u dziecka. Naukowe wyjaśnienie działania tego urządzenia sprawia, że dzieci zaczynają widzieć w przyrodzie prawa fizyki.
Nauka połączona z zabawą angażuje wszystkie zmysły dziecka, które w ten sposób z łatwością przyswaja wiedzę o otaczającym nas świecie.
Plac zabaw dostarczy multisensorycznych doświadczeń, który pomoże dzieciom i młodzieży efektywniej się rozwijać, dorosłym da możliwość podzielenia się swoją wiedzą, a urządzenia z multisensorycznego zobrazują doświadczenia fizyczne. Podczas zabawy na świeżym powietrzu najmłodsi wykorzystają i wzmocnią wszystkie zmysły, rozwiną umiejętności poznawcze, koordynację wzrokowo-ruchową, małą i dużą motorykę przy tym dobrze się bawiąc.

Ogólnodostępność
Plac zabaw czynny codziennie w godz. 6:00 - 21.00.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Widzimy dużą potrzebę stworzenia atrakcyjnej przestrzeni po to, by dzieci częściej, chętniej przebywały na świeżym powietrzu. W tym celu chcemy na terenie Szkoły Podstawowej im. Warszawskich Dzieci nr 382 utworzyć ogólnodostępny i bezpłatny sensoryczno-naukowy plac zabaw dla każdego. W jego skład wchodziłyby urządzenia nawiązujące do świata nauki, fizyki, optyki, które wspierałyby harmonijny rozwój dzieci. Główną zaletą interaktywnych instalacji jest pobudzanie wyobraźni, ciekawości świata użytkowników oraz oddziaływanie na ich zmysły i emocje. Nie od dziś wiadomo, że najskuteczniejszą ścieżką zdobywania przez dzieci wiedzy jest nauka połączona z zabawą. Będą to urządzenia, które zintegrują całą rodzinę, bez względu na wiek. Tutaj wszyscy chętni mieszkańcy Ursusa będą mieli okazję samodzielnie przeprowadzić doświadczenia fizyczne, optyczne oraz poznać kilka fascynujących praw nauki, ponieważ wszystkie stanowiska zaprojektowane są w taki sposób, by dzieci mogły bawić się bezpiecznie i samodzielnie przeprowadzać różne doświadczenia. Przy każdym urządzeniu stanie tabliczka z instrukcją działania. Plac świetnie wkomponuje w zieloną przestrzeń.

Charakterystyka

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
124300.00
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
124 300,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Stworzenie przestrzeni zachęcającej do aktywności na świeżym powietrzu, umożliwiającej przeprowadzanie doświadczeń fizycznych i optycznych.

Modyfikacje

26.04.2022 13:49
Wydział Infrastruktury dla Dzielnicy Ursus

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany