Jadłodzielnia w Śródmieściu

1210
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski
Pomysł na rok 2023
Lokalizacja Śródmieście
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
96 600 zł
Kategoria
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Poziom zgłaszanego projektu
dzielnicowy
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Ul. Twarda 1 (przy Placu Grzybowskim)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Miejsce dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnością. Wygodny dojazd metrem
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.
Opis projektu
Jadłodzielnia to punkt usprawniający dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać. Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.
Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.
O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców. Pozyskuje też jedzenie nadwyżkowe z punktów gastronomicznych, które bez jadłodzielni zostałyby wyrzucone - następnie kontroluje ich daty przydatności, świeżość i przygotowuje dla użytkowników.
Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna.
W projekcie przewidziane zostało zorganizowanie dwóch wydarzeń – ‘Kawiarenek naprawczych’ w dwie, wybrane soboty. W kawiarence zostaną przygotowane różne stanowiska, przy których specjalista pomoże nam, udzieli porady i nauczy jak przedłużyć życie sprzętów i przedmiotów codziennego użytku. Obecnie naprawa wielu rzeczy wydaje się utrudniona i decydujemy się wyrzucić przedmiot oraz zakupić nowy. Umiejętności nabyte w trakcie uczestnictwa w kawiarence pomogą nam w przyszłości ograniczyć ilość produkowanych śmieci.
W projekcie uzględniono też koszt pojemników biodegadowalnych, używanych do podzielenia na porcje większych ilości żywności, aby każdy mógł wygodnie zabrać odpowiednią dla siebie część do domu.

Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00. Przewidziana jest możliwość zmiany godzin otwarcia jadłodzielni - na przykład na godziny późniejsze, jeśli napłyną takie sygnały od użytkowników.
Projektowanie uniwersalne
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.
Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
1. Opiekun Jadłodzielni – 214 dni roboczych x 8 godzin = 1 712 godzin 85 600 zł (50,00 zł za godzinę)
2. Dwie kawiarenki naprawcze 2 x 3 000 zł = 6 000,00 zł
3. Naczynia jednorazowe – 5 000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu 96 600,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
96 600,00 zł

Skutki realizacji (wypełnia pracownik Urzędu m.st. Warszawy)

Skutki realizacji
Jadłodzielnia to miejsce, dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia oraz realna pomoc dla osób potrzebujących. Jadłodzielnia ma także na celu m.in. wzmacnianie więzi społecznych, działanie proekologiczne, edukację, a także kształtowanie świadomych zachowań konsumenckich. Warto pamiętać też o aspekcie psychologicznym i moralnym. Dzielenie się czymś, co nam nie jest już potrzebne, powinno stać się naturalnym odruchem każdego człowieka. Jadłodzielnia z budżetu obywatelskiego funkcjonowała już we wcześniejszych latach i jej odbiór był pozytywny.

Modyfikacje

22.04.2022 14:05
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście
22.04.2022 14:08
Koordynator w Dzielnicy Śródmieście

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Zdecydowanie godziny otwarcia powinny zahaczać na godziny 'po pracy', a więc co najmniej 17 czy nawet 18. Bo chyba nie ma to być tylko dla osób niepracujących?
    Mieszkaniec5539  20.06.2022 14:32
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany