"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.
916
Wybrany w głosowaniu - Projekt zwycięski /
Zrealizowano
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Włochy
Wysokie Okęcie

Koszt pomysłu
5 750 zł
Kategoria
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.
Realizacja pomysłu
Aktualizacja:
23.11.2017 16:01
W ramach projektu odbyło się 8 spotkań poświęconych zdrowemu odżywianiu.
Jednostka odpowiadająca za realizację:
Wydział Oświaty, Sportu i Wychowania dla Dzielnicy Włochy
Lokalizacja
Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Włochy
Obszar objęty pomysłem:
Wysokie Okęcie
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Przedszkole nr 78
Radarowa 4A
02-137 Warszawa
Radarowa 4A
02-137 Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Przedszkole nr 78 posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.
Lokalizacja na mapie:
Dane projektu
Skrócony opis projektu
Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.
Opis projektu
Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.
"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej
i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.
Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie wg 5 przemian
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu
Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.
Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były zdrowe, smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej
i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.
Tematyka 10 spotkań:
1. Śniadanie dla przedszkolaka
2. Wspomaganie odporności
3. Przyprawy i zioła w kuchni
4. Słodycze smaczne i zdrowe
5. Dziecko alergik
6. Jedz sezonowo i lokalnie
7. Przyjęcie urodzinowe
8. Gotowanie wg 5 przemian
9. Zdrowe przekąski
10. Odżywanie dla mózgu
Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.
Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".
Uzasadnienie realizacji projektu
Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.
Charakterystyka
Kategoria tematyczna projektu
Kosztorys
Kosztorys realizacji projektu
Czas trwania spotkania to 90 minut.
20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł
50 zł / wynajęcie sali x 10 spotkań = 500 zł
20 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 200 zł
Znakowanie projektu 50 zł
20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł
50 zł / wynajęcie sali x 10 spotkań = 500 zł
20 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 200 zł
Znakowanie projektu 50 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
5 750,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE
Modyfikacje
22.01.2016 09:51
18.04.2016 09:56
25.04.2016 10:06
25.04.2016 10:08
Co sądzisz o tym pomyśle?
Dodaj komentarzBrak komentarzy