Bezpieczna droga do szkoły - remont modernizacja chodnika między budynkami Wiktorska 78 a przedszkolem 139

786
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2017
Lokalizacja Mokotów
rejon B
Autor pomysłu Mieszkaniec
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
69 746 zł
Kategoria
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Poziom zgłaszanego projektu
lokalny
Celem projektu jest przywrócenie chodnikowi i placykowi ich funkcji komunikacyjnej oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom, w tym zwłaszcza dzieciom z przedszkola i szkoły oraz osobom starszym, w tym także inwalidom.
Projekt przewiduje na części placyku utworzenie trawnika oraz klombu z drzewem, latarnią oraz ustawienia ławek. Efektem wzrost bezpieczeństwa pieszych zwłaszcza dzieci.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
lokalny
Dzielnica:
Mokotów
Obszar objęty pomysłem:
rejon B
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Miejsce projektu to obszar chodnika między budynkami Dąbrowskiego 71b, Kraushara 1a, Wiktorska 78, Dąbrowskiego 71 od stacji transformatorowej wraz z częścią tzw placyku. Chodnik tworzy ciąg pieszy oraz skrzyżowanie kilku chodników z różnych kierunków - tzw placyk. Chodnik (szerokość 2,5 m2) z placykiem mają łączną powierzchnię ok 315m2.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Działka nr 71, obręb 10118, teren między budynkami Wiktorska 78, Wiktorska 80, Dąbrowskiego 71
Lokalizacja na mapie:

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Celem projektu jest przywrócenie chodnikowi i placykowi ich funkcji komunikacyjnej oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom, w tym zwłaszcza dzieciom z przedszkola i szkoły oraz osobom starszym, w tym także inwalidom.
Projekt przewiduje na części placyku utworzenie trawnika oraz klombu z drzewem, latarnią oraz ustawienia ławek. Efektem wzrost bezpieczeństwa pieszych zwłaszcza dzieci.
Opis projektu
Miejsce projektu to obszar chodnika między budynkami Dąbrowskiego 71b, Kraushara 1a, Wiktorska 78, Dąbrowskiego 71 od stacji transformatorowej wraz z częścią tzw placyku. Chodnik tworzy ciąg pieszy oraz skrzyżowanie kilku chodników z różnych kierunków - tzw placyk. Chodnik (szerokość 2,5 m2) z placykiem mają łączną powierzchnię ok 315m2.
Obecnie chodnik jest całkowicie zdewastowany przez nielegalnie poruszające się nim samochody, co uniemożliwia sprawne poruszanie się - podczas oblodzenia czy gołoledzi przejście nim stało się niebezpieczne. Ze względu na głębokie koleiny (wypaczone i połamane płyty chodnikowe) po opadach chodnik jest zwężony do ok ⅕ normalnej szerokości.
Chodnik ten dla wielu okolicznych mieszkańców i ich dzieci jest główną drogą dojścia do Szkoły Podstawowej nr 69 i Przedszkola nr 139. Został obecnie bezprawnie zawłaszczony przez kierowców samochodów - piesi są z niego wypychani, ponieważ przejeżdżające samochody wypełniają całą jego szerokość. To sprawia, że piesi (większość z nich to w pewnych godzinach wyłącznie dzieci) są często spychani w błoto przez mijające ich samochody.
Celem projektu jest przywrócenie chodnikowi i placykowi ich funkcji komunikacyjnej i integracyjnej oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom, w tym zwłaszcza dzieciom z przedszkola i szkoły oraz osobom starszym, w tym także inwalidom.
Projekt przewiduje na części placyku utworzenie trawnika oraz klombu z drzewem, latarnią oraz ustawienia ławek.
Trawnik w północnej części placyku zajmowałby powierzchnię ok 47m2, natomiast powierzchnia klombu na środku placyku to około 24m2.
Na chodniku przy stacji transformatorowej i budynku śmietnika należącym do budynku przy ul Wiktorskiej 80 przewiduje się ustawienie znaku B-1 “zakaz ruchu w obu kierunkach”, natomiast przy ul Wiktorskiej - przed przejściem dla pieszych - znaku B-21 “zakaz skręcania w lewo” z wyłączeniami dla służb miejskich w celu umożliwienia obsługi śmietnika i stacji transformatorowej. W celu ochrony chodnika, na wysokości znaku B-1 powinna być zamontowana blokada lub słupek składany.


Załącznik 1 - Wizualizacja - mapa 2016
Uzasadnienie realizacji projektu
Chodnik dla wielu okolicznych mieszkańców i dzieci jest główną drogą dojścia do Szkoły Podstawowej 69 i Przedszkola 139. Został obecnie zawłaszczony przez kierowców - piesi są z niego wypychani, ponieważ samochody wypełniają całą jego szerokość. To sprawia, że piesi (większość z nich to w pewnych godzinach wyłącznie dzieci) są często spychani w błoto przez mijające ich samochody.
Celem projektu jest przywrócenie chodnikowi i placykowi ich funkcji komunikacyjnej oraz zapewnienie bezpieczeństwa użytkownikom, w tym zwłaszcza dzieciom z przedszkola i szkoły, osobom starszym, w tym także inwalidom.
Projekt przewiduje na części placyku utworzenie trawnika oraz klombu z drzewem, latarnią oraz ustawienia ławek.

Charakterystyka

Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
Trawnik powierzchnia 47m2 x 18 zł/m2 = 846 zł
Kwietnik powierzchnia 24m2 x 250 zł/m2 = 6000 zł
Drzewo 45-50cm 1 szt x 1500 zł/szt = 1500 zł
Krzewy4 szt x 30 zł/ szt = 120 zł
Latarnia solarna 1 szt x 7500 zł/szt = 7500 zł
Wymiana chodnika teren miasta
powierzchnia 244m2 x 20000 zł/100m2 = 48800 zł
Wymiana obrzeży 110 x 20zł/mb = 2200 zł
Ławka z oparciem 2 sztuki x 990 zł/szt = 1980 zł
Oznakowanie drogowe (znaki, tabliczka) 3 szt x 100 zł/szt = 300 zł
Blokada lub słupek 1 szt x 500 zł/szt = 500 zł
RAZEM 69746zł

Ceny wg informatora miejskiego, co ile kosztuje.







Szacunkowy koszt realizacji projektu:
69 746,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
TAK
Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach
Sprzątanie
Szacunkowy roczny koszt eksploatacji:
100,00 zł

Modyfikacje

07.03.2016 21:17
Autor projektu
11.05.2016 15:27
Koordynator w Dzielnicy Mokotów

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany
  • Popieram Pana projekt. Nie znam drugiego chodnika w centrum Mokotowa, który byłby w AŻ tak fatalnym stanie.
    Mieszkaniec700  14.01.2016 20:17
  • Dziękuję i liczę na głos, mimo wielu ciekawych i potrzebnych projektów w tym rejonie.

    Więcej zdjęć chodnika oraz informacji na stronie:
    https://sites.google.com/site/projektremontu/zdjecia
    Mieszkaniec  18.01.2016 17:40 Autor projektu
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany