Zdrowe jedzenie ma znaczenie – dietetyk dla wolskich szkół i przedszkoli

678
Niewybrany w głosowaniu
Pomysł na rok 2016
Lokalizacja Wola
Autor pomysłu Mieszkaniec6855
Koszt pomysłu
Koszt pomysłu
161 500 zł
Kategoria
  • edukacja
  • zdrowie
Poziom zgłaszanego projektu
ogólnodzielnicowy
Postawmy na jakość posiłków, które nasze dzieci spożywają w szkołach i przedszkolach. Zatrudnijmy 2 dietetyków, którzy przygotują zdrowy i zbilansowany jadłospis na 6 tygodni z przepisami i będą czuwali nad ich przestrzeganiem. Dietetycy poprowadzą lekcje dla dzieci i młodzieży oraz spotkania edukacyjne dla dyrektorów placówek i osób zajmujących się organizacją żywienia.

Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnodzielnicowy
Dzielnica:
Wola
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Urząd Dzielnicy Wola m.st. Warszawy
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Dietetyk zostanie zatrudniony przez Urząd Dzielnicy Wola m.st. Warszawy, jednak zadania przez niego realizowane będą dotyczyły każdej publicznej szkoły i przedszkola w dzielnicy Wola.

Dane projektu

Skrócony opis projektu
Postawmy na jakość posiłków, które nasze dzieci spożywają w szkołach i przedszkolach. Zatrudnijmy 2 dietetyków, którzy przygotują zdrowy i zbilansowany jadłospis na 6 tygodni z przepisami i będą czuwali nad ich przestrzeganiem. Dietetycy poprowadzą lekcje dla dzieci i młodzieży oraz spotkania edukacyjne dla dyrektorów placówek i osób zajmujących się organizacją żywienia.
Opis projektu
Zatrudnijmy dla naszych dzieci, uczęszczających do wolskich szkół i przedszkoli 2 dietetyków, którzy:

1. sprawdzą jadłospisy wolskich placówek edukacyjnych pod kątem żywieniowym, uwzględniając zarówno wydawane posiłki jak i asortyment sklepików szkolnych. Sprawdzenie wskaże trzy najlepsze i trzy najgorsze placówki pod kątem żywieniowym z każdej kategorii. Przedstawione zostaną również zalecenia poprawiające organizację żywienia w wolskich placówkach edukacyjnych;

2. przygotują zdrowy, zbilansowany, szczegółowo opisany jadłospis na minimum 6 tygodni z przepisami, w wersjach uwzględniających:
a. wiek i potrzeby dzieci i młodzieży (kategorie: przedszkole, szkoła podstawowa, gimnazjum i szkoła ponadgimnazjalna),
b. sposób przygotowania (kuchnia na miejscu, catering wraz z wskazówkami do przetargów na catering w szkołach),
c. średni koszt dzienny wyżywienia w warszawskich placówkach edukacyjnych,
d. pory roku i dostępność warzyw i owoców,
d. inne (zgodnie z uznaniem dietetyka);

3. przeprowadzą spotkania i szkolenia dla dyrektorów, nauczycieli oraz osób przygotowujących posiłki w wolskich szkołach i przedszkolach, podczas których przedstawia istotę zdrowego żywienia dzieci oraz skonsultują zaproponowane jadłospisy;

3. przeprowadzą zajęcia w przedszkolach, pierwszych klasach szkół podstawowych, gimnazjów i średnich z informacjami, co powinny jeść dzieci, oraz jakie jedzenie najlepiej wpływa na ich rozwój, wygląd i samopoczucie;

4. będą prowadzić monitoring i ewaluację działań w zakresie prawidłowych rozwiązań żywieniowych w szkołach i przedszkolach;

5. przeprowadzą konkurs na wolskie przedszkole i szkoły z najlepszymi posiłkami;

6. przygotują broszurę „Zdrowe jedzenie ma znaczenie” dla rodziców, opublikowaną w internecie i rozesłaną drogą e-mailową przez dyrektorów wolskich szkół i przedszkoli do rodziców dzieci i młodzieży uczęszczającej do tych szkół i przedszkoli. Broszura będzie zawierać zasady prawidłowego żywienia dzieci w każdej kategorii, tj. w wieku przedszkolny, szkoły podstawowej, gimnazjum i ponadgimnazjalnej.

W szkołach i przedszkolach, w których sprawdzenie jadłospisów wykaże, że jakość przygotowywanych i podawanych posiłków nie jest zadowalająca, przyjęcie zaproponowanych przez dietetyka jadłospisów powinno być obowiązkowe.

Forma zatrudnienia dietetyka/zakupu usług dietetycznych pozostaje w gestii Urzędu Dzielnicy.
Uzasadnienie realizacji projektu
1. Projekt ma duże znaczenie prozdrowotne. Zdrowe, pełnowartościowe jedzenie wpływa na poprawny rozwój dzieci i młodzieży, zwiększa ich odporność i wpływa na zmniejszenie u nich otyłości oraz próchnicy.

2. Możliwe oszczędności dla dzielnicy i odciążenie pracowników w placówkach edukacyjnych, którzy na co dzień przygotowują menu. Dietetyk „hurtowo” przygotuje odpowiednie jadłospisy wraz z przepisami dla wszystkich placówek edukacyjnych na Woli.

3. Projekt jest zgodny z Zarządzeniem NR 6244/2014 Prezydenta m.st. Warszawy z dnia 27.06.2014 r. w sprawie określenia zaleceń w zakresie organizacji żywienia w przedszkolach i szkołach, dla których organem prowadzącym jest m.st. Warszawa.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu
Potencjalni odbiorcy projektu

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu
144000,00 zł (12 m-cy x 6 000 zł brutto) – wynagrodzenie 2 dietetyków
7000,00 zł – sprzęt komputerowy niezbędny do pracy (laptop)
6500,00 zł – koszt przeprowadzenia konkursu i nagrody
1500,00 zł – koszt przygotowania i umieszczenia jadłospisów i efektów projektu w internecie, na stronie Urzędu Dzielnicy
2500,00 zł – projekt i złożenie broszury „Zdrowe jedzenie ma znaczenie”


Szacunkowy koszt realizacji projektu:
161 500,00 zł
Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?
NIE

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Brak komentarzy

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany