Autor projektu - zmiany z 2017-03-20 21:54:20
Powrót do projektu

Ławeczka do czekania na zielone światło na placu Wilsona

status: Zgłoszony


Dwie ławeczki do czekania na zielone światło po obu stronach przejścia dla pieszych przy placu Wilsona - przez ulicę Mickiewicza między I kolonią a Feniksem, czyli od kina Wisła do metra.

Lokalizacja na mapie

długość geograficzna: 20.9860365092754369860365092754
szerokość geograficzna: 52.2694696716603962694696716604

Dzielnica

Żoliborz


Charakter projektu

Lokalny , Żoliborz


Lokalizacja projektu

Plac Wilsona - przejście dla pieszych przez północny wlot ulicy Mickiewicza

Istotne informacje o lokalizacji


Klasyfikacja projektu

  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zdrowie

Potencjalni odbiorcy projektu

  • dzieci
  • seniorzy
  • rodziny z dziećmi

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Projekt dotyczy poprawy przestrzeni publicznej - dostępnej dla wszystkich bez ograniczeń.


Pełny opis projektu

Na przejściu dla pieszych przez ulicę Mickiewicza, w drodze od metra do kina Wisła (lub do przystanku autobusowego w stronę Potoku) światło czerwone dla pieszych świeci się ponad 2 minuty (w porywach do 2:20, czyli 140 sekund) - tak można to zobaczyć na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=_tvYD9k1xCc



Tak długie oczekiwanie (stanie w miejscu) jest uciążliwie dla pieszych, zwłaszcza osób starszych i mniej sprawnych. Ponieważ mimo licznych próśb, wniosków i monitów mieszkańców nie udało się poprawić działania sygnalizacji świetlnej na placu Wilsona, proponujemy ulżyć seniorom w inny sposób, skuteczny i bardzo tani. Po obu stronach przejścia dla pieszych należy ustawić ławeczki, na których można byłoby odpocząć czekając na zielone światło.



Ławki powinny być zlokalizowane po stronie przejścia bliżej placu Wilsona - tak aby nie blokować dojścia na przystanki autobusowe, do metra itp. Obie ławki należy zaopatrzyć w opis: "ławeczka do czekania na zielone światło". W przypadku poprawy działania sygnalizacji świetlnej na placu Wilsona i skrócenia czasu oczekiwania na zielone światło do nie więcej niż 30 sekund, ławki będzie można przestawić w inne miejsce, np. do parku.


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Według standardów zachodnich czas oczekiwania na zielone światło dla pieszych nie powinien przekraczać 30 sekund, a z badań wynika, że przy czekaniu dłuższym niż 50 sekund znacznie wzrasta prawdopodobieństwo przechodzenia na czerwonym świetle. Tymczasem na placu Wilsona piesi muszą czekać 140 sekund (prawie 5 razy dłużej niż norma), bo ważniejsze jest, aby kierowcy mogli przez środek Żoliborza szybko ominąć korek na Wisłostradzie i obwodnicy.



Osoby sprawne jakoś sobie radzą - przechodząc na czerwonym albo wybierając samochód zamiast spaceru. Problem dotyczy przede wszystkich osób mniej sprawnych i seniorów - skoro niedasię zmienić sygnalizacji, pomóżmy im ustawiając ławki, na których mogliby odpocząć czekając na zielone.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

2 ławki x 1000 zł = 2 000 zł


Całkowity koszt projektu: 2 000,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Załączniki