j.lipka - zmiany z 2018-05-28 15:27:28
Powrót do projektu

TĘŻNIA SOLANKOWA DLA OSIEDLA NIEDŹWIADEK I MIESZKAŃCÓW URSUSA PÓŁNOCNEGO

Tężnia solankowa dla Osiedla Niedźwiadek i mieszkańców Ursusa Północnego

status: Zgłoszony


Tężnia będzie służyć mieszkańcom jako miejsce wypoczynku i relaksu, a także wpływać pozytywnie na samopoczucie i zdrowie. Projekt zakłada budowę konstrukcji z drewna i gałęzi tarniny, na które będzie spływać solanka, a rozbijając się o poszczególne gałązki, wytworzy przyjazny mikroklimat.


Lokalizacja na mapie

długość geograficzna: 20.8656415343285
szerokość geograficzna: 52.1937467852417

Dzielnica

Ursus


Charakter projektu

Lokalny , Ursus


Lokalizacja projektu

Teren skweru u zbiegu ulic Orląt Lwowskich i Wojciechowskiego, na terenie działki ew. nr 67 ob. 2-09-08.

Istotne informacje o lokalizacji

Skwer. Zieleniec. Zbieg ulic Orląt Lwowskich i Wojciechowskiego, na terenie działki ew. nr 67 ob. 2-09-08.


Klasyfikacja projektu

  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • zdrowie

Potencjalni odbiorcy projektu

  • młodzież
  • seniorzy
  • rodziny z dziećmi

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Tężnia będzie obiektem publicznym, dostępnym dla wszystkich.


Pełny opis projektu

Tężnia to budowa z drewna i gałęzi tarniny, na które spływa solanka rozbijając się o poszczególne gałązki. Ten prosty proces wytwarza mikroklimat, który pomaga m.in. w profilaktyce schorzeń górnych dróg oddechowych, zapalenia zatok, nadciśnieniu, alergii i w przypadku ogólnego wyczerpania. Przebywanie w podobnym miejscu ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie, w wielu przypadkach jest wręcz wskazane.


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Tężnia ma spowodować lepsze samopoczucie mieszkańców Ursusa Północnego oraz podnieść jakość życia. Mikroklimat tworzony przez tężnie jest jednym z najprostszych sposobów prowadzenia profilaktyki zdrowotnej.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Koszt budowy tężni solankowej został opracowany na podstawie konstrukcji znajdującej się przy pl. Hallera w Warszawie. Zawiera się w nim budowa konstrukcji z drewna oraz wyposażenie m.in. gałęzie tarniny oraz solanka. Obejmuje także koszt dodatkowych nawierzchni pieszych i placyku wokół obiektu, ławek i koszy na śmieci.


Całkowity koszt projektu: 360 000,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

TAK


Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach

Koszt utrzymania ograniczają się m.in. do opieki konserwatorskiej oraz pracy pompy wodnej, która transportuje solankę. Kosztem dodatkowym jest również sama solanka.


Całkowity koszt eksploatacji: 29 000,00 zł

Załączniki

  • teznia-plac-hallera.jpg
  • lokalizacja tężnia Ursus.pdf