Koordynator w Dzielnicy Rembertów - zmiany z 2019-08-06 19:22:06
Powrót do projektu

Warsztaty Kulinarne na Nowym Rembertowie

status: Trwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Rembertów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Dom Kultury “Rembertów”, al. Komandosów 8, Nowy Rembertów, Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Dom Kultury posiada osobną salę do prowadzenia tego typu warsztatów, zlokalizowany jest tam tez ogródek ekologiczny z ziołami i warzywami.

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Kurs kulinarny dla dzieci. Projekt przewiduje przeprowadzenie warsztatów zdrowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy 1-3) oraz dla grup młodzieżowych (klasy 4-8). Warsztaty mają mieć charakter praktyczny - dzięki nim młodzi ludzie poznają nowe smaki, nauczą się przygotowywać proste i zdrowe dania. Zapoznają się z piramidą zdrowego żywienia i kto wie, być może zapałają miłością do gotowania. Warsztaty mają na celu połączyć przyjemność z przygotowywania posiłków ze zdobywaniem wiedzy na temat zdrowego żywienia i prawidłowo zbilansowanej diety.

Warsztaty miałyby się odbywać w dni powszednie w godzinach 16:00-18:00 lub w soboty w godzinach 12:00 14:00 na terenie Domu Kultury “Rembertów”, która posiada własną kuchnię. Każdy warsztat trwałby 60-90 minut. Planowana liczba uczestników jednego warsztatu to 8-10 dzieci. Liczba warsztatów w ramach tego projektu: 16.

Każdy z planowanych warsztatów zostanie przeprowadzony dla grupy 8-10 dzieci. Ze względu na fakt, że ilość miejsc na warsztatach jest ograniczona - o możliwości uczestnictwa zadecyduje kolejność zgłoszeń. Rekrutacja prowadzona będzie przez Urząd Dzielnicy Rembertów lub przez Dom Kultury “Rembertów”.

Organizator, oprócz przygotowania spotkań zapewni wszystkim uczestnikom przepisy (instrukcje obrazkowe dla dzieci), materiały i produkty spożywcze do realizacji warsztatów, a także odpowiedni sprzęt gastronomiczny (np. opiekacze). Organizator zapewni także po 5 propozycji (przepis z instrukcją obrazkową) innych dań możliwych do przygotowania w rodzinnym gronie w domach. Na koniec każdego z warsztatów uczestnicy będą mogli zabrać do domu pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Projektowanie uniwersalne:
Nie
Projektowanie uniwersalne - uzasadnienie:
Uzasadnienie realizacji projektu:
Coraz większa ilość dzieci i osób młodych zaczyna chorować na nadwagę i otyłość. Zaszczepienie w dzieciach idei zdrowego odżywiania w formie praktycznej zabawy i samodzielnego szykowania posiłków podnosić będzie poziom zdrowia przyszłych pokoleń mieszkańców dzielnicy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • kultura
  • zdrowie
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Organizacja warsztatów wraz z produktami spożywczymi, sprzętami kuchennymi i pomocami dydaktycznymi (przepisy, instrukcje) fartuszkami, rękawiczkami dla 8-10 dzieci, dyplomami na zakończenie dla wszystkich uczestników zajęć – ok. 2000 zł/jeden warsztat

16 warsztatów x 2 000 zł= 32 000 zł



Opracowanie scenariusza warsztatów – 500 zł



Promocja projektu i przygotowanie materiałów graficznych – 500 zł



Wzrost kosztu projektu do 33 000 zł

Szacunkowy koszt realizacji projektu: 14 400
33 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki