Koordynator w dzielnicy Ursynów - zmiany z 2019-08-27 14:45:27
Powrót do projektu

Nowy park i plac zabaw – miejsce odpoczynku wśród zieleni przy Ursynowskim Centrum Kultury i ratuszu .

status: Wycofany przez autoraTrwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Ursynów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Teren między UCK a kościołem (ul. Wasilkowskiego 11)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Projekt zakłada stworzenie parku wraz z nasadzeniami różnych drzew (iglaków, klonów czerwonych) i różnorodnych krzewów tak aby o każdej porze roku było zielono i kolorowo. Wykonanie alejek w naturalnych materiałów w miejsce istniejących przedeptów, montaż zadaszonych koszy na śmieci i ławek z oparciem także ławki z pergolą (taka jak przy kościele). Nasadzenia w glebie lub donicach drzew i krzewów na parkingu przy Ursynowskim Centrum Kultury. Stworzenie ogrodzonego ogródka z różnymi warzywami na wzór ogródka przy Służewskim Domu Kultury. Powiększenie i modernizacja istniejącego placu zabaw, montaż piaskownicy

i nasadzenia drzew tak by dawały cień, postawienie pergoli przy ławkach.



Części składowe projektu:

- projekt techniczny powiększenia placu zabaw

- naprawa nawierzchni

- demontaż i montaż ogrodzenia

- nasadzenia roślinności dających cień

- montaż zadaszonej piaskownicy

- montaż pergoli dających cień przy ławkach



- projekt techniczny parku nawiązujący do projektu Zielonej osi Ursynowa (teren przy kościele)

- wykonanie alejek z naturalnych materiałów

- nasadzenia drzew i krzewów

- zakup worków do podlewania drzew

- podlewanie

- montaż ławek z oparciami i jednej ławki w pergolą

- montaż zadaszonych koszy na śmieci

- zakup donic na drzewa na parking Ursynowskiego Centrum Kultury

Projektowanie uniwersalne:
Nie
Projektowanie uniwersalne - uzasadnienie:
Uzasadnienie realizacji projektu:
Ursynów potrzebuje zieleni i miejsc odpoczynku. Po zakończeniu budowy Ursynowskiego Centrum Kultury pozostanie niezagospodarowany teren, który można zamienić w piękny nowy park i zazielenić ogromny betonowy parking. Z miejskiego placu

zabaw można korzystać tylko wieczorami, bo plac jest bardzo nasłoneczniony, dlatego wyposażmy go w zadaszoną piaskownicę, której brak! Obecnie dzieci mogą korzystać jedynie z huśtawek, a dorośli z kilku niezadaszonych ławek. Zadaszona piaskownica da cień i nowe miejsce do zabawy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
990 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki