Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów - zmiany z 2021-03-12 15:46:25
Powrót do projektu

Jadłodzielnia na Mokotowie

status: Trwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27. Po wystąpieniu do Centrum Komunikacji Społecznej i do autorów projektu uzyskano zgodę na zmianę lokalizacji na adres Mokotowskiego Centrum Integracji Mieszkańców UD Mokotów przy ul.Woronicza 44a.
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
po licznych próbach ustaleń zmiana lokalizacji w trakcie oceny na teren przed Urzędem Dzielnicy Mokotów Rakowiecka 25/27. Po wystąpieniu do Centrum Komunikacji Społecznej i do autorów projektu uzyskano zgodę o zmianę lokalizacji na adres Mokotowskiego Centrum Integracji Mieszkańców prowadzonego przez Wydział Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Mokotów przy ul.Woronicza 44a ze względu na bezpieczeństwo sanitarne obiektu zw. z zagrożeniem pandemicznym.

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Jadłodzielnia jest punktem służącym do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami w ramach foodsharingu.

Konstrukcja Jadłodzielni powinna zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wymagających chłodzenia oraz regału lub szafki na produkty suche.

Każdy zainteresowany będzie mógł zostawić jedzenie, którego nie da rady wykorzystać, natomiast każdy kto potrzebuje, będzie mógł takie jedzenie zabrać.

Dostęp do Jadłodzielni powinien być całodobowy, dlatego konstrukcja powinna stać na zewnątrz budynku. Z założenia utrzymaniem czystości w Jadłodzielni powinni zajmować się użytkownicy, jednak dla porządku powinna zostać zatrudniona osoba w charakterze "opiekuna Jadłodzielni".

Informacje o projekcie powinny zostać zamieszczone w internecie - fanpage Facebook oraz na plakatach powieszonych w okolicy.

Projektowanie uniwersalne::
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Co roku w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności. Dzielenie się niewykorzystanym jedzeniem z innymi zamiast wyrzucania go, sukcesywnie zmniejsza tą liczbę.

Ponad to przy okazji ratowania żywności i pomagania potrzebującym, chronimy także środowisko. W Warszawie jest coraz więcej podobnych punktów, lecz w okolicy nie ma żadnego, a zapotrzebowanie rośnie.

Propagowanie Foodsharingu podnosi świadomość społeczeństwa w kwestii dbania o środowisko.

Artykuł o ideii Foodsharingu: https://ulicaekologiczna.pl/kuchnia/foodsharing-w-polsce-jadlodzielnie

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • przestrzeń publiczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
1. rower towarowy – 7.500,00 zł

2. media + śmieci - 3.600,00 zł/ 11 m-cy,

3. wynagrodzenie opiekuna od 4 do 5 godzin/dziennie/m-ne w zależności od liczby dni w m-cu pon-pt (ok. 20,00 zł./h) ok. 25.123,70 zł w tym składki za 10 miesięcy od marca do grudnia 2020 roku (sprzątanie, promocja, odbiór towaru),

4. zewnętrzna przeszklona lodówka gastronomiczna 4.000,00 zł

5. zabudowa zewnętrzna ok.11.000,00 zł

6. regał otwarty 2.000,00 zł

7. kosze na śmieci do 120l - 5 rodzajów x 300 zł = 1.500,00 zł

8. wyposażenie stacji (sprzęt do sprzątania, środki czystości) 1.000,00 zł

9. kampania promocyjno-informacyjna (opracowanie i druk ulotek oraz plakatów) —> 1.000,00 zł

10. zużycie wody —> 300 zł

11. koszt konserwacji stacji 1.000,00 zł.

12. Lampa uliczna na czujnik ruchu  150 zł

Razem: 58.173,70 zł w zaokrągleniu 58.200,00 zł



Szacunkowy koszt realizacji projektu:
58 200,00 zł

Dokumenty

Załączniki