Wydział Budżetu Obywatelskiego w Centrum Komunikacji Społecznej - zmiany z 2019-07-03 14:32:03
Powrót do projektu

Nowy chodnik i drzewa wyciszające na granicy Ursynowa oraz Mokotowa

status: ZgłoszonyTrwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
ogólnomiejski
Dzielnica:
Ursynów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Chodnik i teren zieleni po prawej stronie jezdni prowadzącej z ul. Puławskiej w Dolinę Służewiecką w kierunku wschodnim (działki 1/1 z obrębu 11001, 32 z obrębu 10414, 2 z obrębu 11001)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Fragment lokalizacji projektu wchodzi na teren Dzielnicy Mokotów, jednak zdecydowana większość znajduje się na Ursynowie i dotyczy Ursynowa

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Opis projektu:
Styk ul. Puławskiej i Doliny Służewieckiej przez wiele lat należał do miejsc bardzo zaniedbanych i niechętnie odwiedzanych. W ostatnich latach w tej okolicy dużo się zmieniło: nowy piękny park na terenach dawnych działek, odtworzenie stawu przy pętli tramwajowej, dwa przejazdy rowerowe pod ul. Puławską, nasadzenia drzew w Dolinie Służewieckiej, wyremontowana ścieżka rowerowa i chodnik wzdłuż Puławskiej. Jednak wciąż jest jeszcze trochę do zrobienia.



Niniejszy projekt pozwoli jeszcze bardziej poprawić jakość przestrzeni publicznej w tym miejscu, a w szczególności:

1) wyciszy je od ruchu samochodowego w Dolinie Służewieckiej,

2) zauważalnie poprawi jakość infrastruktury rowerowej i pieszej w tym miejscu



W ramach projektu zostaną wykonane następujące działania:

- wymiana nawierzchni chodnika na nową nawierzchnię asfaltową na długości ok. 600 metrów

- utworzenie ciągu pieszo-rowerowego na długości ok. 420 metrów, łączącego drogę dla rowerów przy Puławskiej z droga dla rowerów w Parku im. Romana Kozłowskiego

- nasadzenie dorodnych tuj (200-250 cm) na długości ok. 250 metrów (w sumie ok. 500 sztuk)

- nasadzenie 30 drzew o minimalnym obwodzie 16-18 cm

- nasadzenie ok. 150 metrów krzewów wzdłuż jezdni Doliny Służewieckiej

- demontaż schodów oraz ok. 30 metrów nieużywanego chodnika przy jezdni Doliny Służewieckiej i w to miejsce nasadzenie trawnika

- ustawienie 5 ławek

- ustawienie 5 koszy na śmiecie



Lokalizacja poszczególnych działań została oznaczona na załączonej mapie.
Projektowanie uniwersalne:
Nie
Projektowanie uniwersalne - uzasadnienie:
Uzasadnienie realizacji projektu:
Niniejszy projekt poprawia jakość przestrzeni w okolicy styku ul. Puławskiej i Doliny Służewieckiej. Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach w okolicy inwestycjom teren ten cieszy się rosnącą popularnością wśród mieszkańców. W ramach projektu zostanie poprawiona część terenu, która w tej chwili pozostaje najbardziej zaniedbana. Dodatkowo, nasadzenia tuj i krzewów wzdłuż jezdni poprawią wyciszenie północnej części Parku im. Romana Kozłowskiego na Ursynowie.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
381 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • 62134964_300958760783084_2272371513032179712_n.png