Autor projektu - zmiany z 2020-01-02 19:39:02
Powrót do projektu

Skwer Przyjazny Mieszkańcom przy Galerii Mokotów - zielone miejsce do odpoczynku, plac zabaw dla dzieci, siłownia, miejsce na spacer z psem - skwer vis a vis głównego wejścia do Galerii Mokotów, przy przystanku tramwajowym Rondo UE, pomiędzy ulicami Wołoską i Marynarską.

status: Zgłoszony


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Skwer przy przystanku tramwajowym Rondo Unii Europejskiej, pomiędzy ulicami Wołoską i Marynarską, vis a vis głównego wejścia do Galerii Mokotów.

Zaznaczyłam na mapie i dodałam zdjęcia.



Obręb nr 10809, działki nr 7/1, 7/2, 9, 10, 11. Nie dajmy zabudować tych działek!



Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Teren, na których planowana jest realizacja skweru, pozostaje niezagospodarowany i tworzy mało atrakcyjny kompleks, mimo że ma bardzo dobrą lokalizację i duży potencjał do zagospodarowania.

W okolicy przebywa bardzo dużo osób, gdyż teren ten znajduje się w pobliżu biur, wielkiego centrum handlowego, osiedli mieszkaniowych, ścieżki rowerowej, przystanku tramwajowego, a brakuje miejsca, gdzie można pobyć pośród zieleni.

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Celem projektu jest stworzenie zielonego miejsca do odpoczynku i relaksu dla mieszkańców i bywalców Mokotowa oraz podniesienie walorów estetycznych okolicy.

Opis projektu:
Przedmiotowy projekt zakłada uporządkowanie terenu, nasadzenie nowych drzew i kwitnących krzewów oraz urządzenie rabat kwiatowych. W celu wygodnego korzystania ze skweru znajdą się tam również elementy małej architektury takie jak alejki, kosze na śmieci, ławki i hamaki miejskie.

Projekt zakłada także stworzenie miejsca przyjaznego dzieciom poprzez założenie na tym terenie naturalnego placu zabaw. Rodzice z dziećmi będą mogli także skorzystać z altanki z miejscami do siedzenia oraz miejscem do przewijania dzieci.

Miejscem do aktywnego wypoczynku będzie zaś siłownia na powietrzu.

Oświetlenie Skweru zapewnią lampy solarne.

Skwer będzie też przyjazny dla zwierząt, poprzez ustawienie piesuaru i kosza na psie odchody.

Toaleta TOI TOI albo Toaleta bezobsługowa zapewni komfort korzystania ze Skweru.

Na przedmiotowym terenie znajdują się już wysokie drzewostany oraz trawnik, co przyspieszy realizację projektu i pozwoli na pełne korzystanie ze skweru od razu po zakończeniu procesu inwestycyjnego (w 2021 r.)



Szczegółowe propozycje:

- zachowanie istniejących drzew, nasadzenie dodatkowych drzew i kwitnących krzewów (np. jaśmin, magnolia, grujecznik japoński, oliwnik wąskolistny, bez, czeremcha), wprowadzenie rabat kwiatowych - 50 - 150 tys. zł.

- urządzenie alejek dla pieszych, (w tym głównej, w miejscu wydeptanej obecnie trawy) - 50 - 100 tys. zł.

- postawienie ławek z oparciem, hamaków i koszy na śmieci ewent. oświetlenie solarne - 30 - 40 tys. zł.

- urządzenie naturalnego placu zabaw dla dzieci - 60-150 tys. zł.

- usytuowanie siłowni na powietrzu, (np. biegacz, twister, wahadło, atlas, street workout ew. CROSSFIT) - 60 -100 tys. zł.

- zadaszonej altany, z miejscem do siedzenia i przewijania dzieci - 2.500 zł - 10.000 zł.

- domki i poidełka dla owadów (bez pszczół wyginiemy) - 100 zł.

- Piesuar/kosz na psie odchody - 1.000 - 2.500 zł.

- TOI TOI - 2,5 tys. zł ewent. toaleta bezobsługowa 200 - 400 tys zł.

- oświetlenie solarne - 50 -100 tys zł.

- prace projektowe i porządkowe - 50 - 100 tys. zł.

- utrzymanie roczne - pielęgnacja, sprzątanie, 75 tys. zł.

- oznakowanie/tablice informacyjne - 2.000 zł.



Projekt spełnia warunki ogólnodostępności.
Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Utworzenie zielonego skweru na tym terenie uatrakcyjni okolicę i stanie się miejscem przyjaznym dla okolicznych mieszkańców i pracowników pobliskich biurowców. Niewielka odległość od sąsiednich osiedli umożliwi korzystanie z zieleni i ławek, szczególnie osobom starszym oraz rodzicom z dziećmi, a osobom podróżującym czy też oddającym rowery na pobliskiej stacji rowerowej, pozwoli na odpoczynek pomiędzy połączeniami komunikacji. Siłownia będzie służyć i zachęcać ludzi do aktywnego wypoczynku.

Urządzenie zieleni oraz otwarcie przestrzeni ograniczy także jego dewastację poprzez zaśmiecanie, czy deptanie trawy.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością
  • zwierzęta

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu: 799
140 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • Skwer 2.JPG
  • Skwer 1.JPG
  • Lokalizacja.docx