Koordynator w Dzielnicy Wawer - zmiany z 2020-06-03 09:54:22
Powrót do projektu

CHODNIK ANTYSMOGOWY W OSIEDLU WAWER

Chodnik antysmogowy w osiedlu Wawer na ternie SP nr 86

status: Trwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Wawer
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
SP 86, pomiędzy ulicami Koryncką i Wichrową
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji: TEREN OGÓLNODOSTĘPNY
Teren ogólnodostępny, OKok. 300m2

Dane projektu

Skrócony opis projektu: PROJEKT ZAKŁADA REMONT ISTNIEJĄCEGO, ZNISZCZONEGO CHODNIKA PRZEBIEGAJĄCEGO PRZEZ TEREN SP 86, POMIĘDZY ULICAMI KORYNCKĄ I WICHROWĄ
Projekt zakłada remont istniejącego, zniszczonego chodnika przebiegającego przez teren SP 86, pomiędzy ulicami Koryncką i Wichrową.
Opis projektu: SZKOŁA PODSTAWOWA NR 86 JEST POŁOŻONA POMIĘDZY ULICAMI KORYNCKĄ A WICHROWĄ. PRZEZ TEREN SZKOŁY PRZECHODZI CHODNIK ok. 300m2, Z KTÓREGO KORZYSTAJĄ ZARÓWNO UCZNIOWIE JAK I OKOLICZNI MIESZKAŃCY. CHODNIK JEST JUŻ BARDZO STARY, ZNISZCZONY I NIERÓWNY. WYMAGA PILNEJ MODERNIZACJI. PROJEKT ZAKŁADA GRUNTOWNY REMONT TEGO CIĄGU, POPRZEZ UŁOŻENIE NOWYCH PŁYT ANTYSMOGOWYCH
Szkoła podstawowa nr 86 jest położona pomiędzy ulicami Koryncką a Wichrową. przez teren szkoły przechodzi chodnik ok. 300m2, z którego korzystają zarówno uczniowie jak i okoliczni mieszkańcy. Chodnik jest już bardzo stary, zniszczony i nierówny. Wymaga pilnej modernizacji. Projekt zakłada gruntowny remont tego ciągu, poprzez ułożenie nowych płyt antysmogowych.
Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
CHODNIKIEM KAŻDEGO DNIA PRZEMIESZCZAJĄ SIĘ UCZNIOWIE - GŁÓWNIE CI NAJMŁODSI IDĄCY NA PLAC ZABAW POŁOŻONY PRZY ULICY WICHROWEJ. Z CHODNIKA CODZIENNE KORZYSTAJĄ RÓWNIEŻ OKOLICZNI MIESZKAŃCY - Z BLOKÓW PRZY ULICY ZAKŁADOWEJ ORAZ WICHROWEJ PRZEMIESZCZAJĄ SIĘ W KIERUNKU PRZYSTANKÓW ZTM I STACJI KOLEJOWEJ. JEST TO UCZĘSZCZANA TRASA, A STAN CHODNIKA NIESTETY STANOWI ZAGROŻENIE DLA PRZECHODNIÓW. KRZYWE, ZNISZCZONE PŁYTY SĄ CZĘSTYM POWODEM POTKNIĘĆ I UPADKÓW, KTÓRE MOGĄ SKOŃCZYĆ SIĘ POWAŻNIEJSZĄ KONTUZJĄ. WOKÓŁ SZKOŁY ZNAJDUJE SIĘ WIELE POSESJI, KTÓRE BARDZO ZADYMIAJĄ OKOLICĘ. WYKORZYSTANIE PŁYT ANTYSMOGOWYCH POZWOLI OCZYSZCZAĆ POWIETRZE Z NIEBEZPIECZNYCH PYŁÓW I WSPIERAĆ ZDROWIE MIESZKAŃCÓW
Chodnikiem każdego dnia przemieszczają się uczniowie - głównie ci najmłodsi idący na plac zabaw położony przy ulicy Wichrowej. C chodnika codzienne korzystają również okoliczni mieszkańcy - z bloków przy ulicy Zakładowej oraz Wichrowej przemieszczają się w kierunku przystanków ZTM i stacji kolejowej. Jest to uczęszczana trasa, a stan chodnika niestety stanowi zagrożenie dla przechodniów. Krzywe, zniszczone płyty są częstym powodem potknięć i upadków, które mogą skończyć się poważniejszą kontuzją. Wokół szkoły znajduje się wiele posesji, które bardzo zadymiają okolicę. Wykorzystanie płyt antysmogowych pozwoli oczyszczać powietrze z niebezpiecznych pyłów i wspierać zdrowie mieszkańców.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Koszt wykonania dokumentacji projektowo - kosztorysowej oraz przeprowadzenie remontu chodnika - 100.000 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu: 180
100 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki