Autor projektu - zmiany z 2020-01-20 17:12:20
Powrót do projektu

Zielony Skwer Konduktorska

status: Zgłoszony


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:

Dolna - Konduktorska –Piaseczyńska

Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Części terenu pod Skarpą Warszawską, łąka przy stawie ( działka 11/10 obręb 1-02-09 ) Projekt nie obejmuje obniżenia terenu z łąką, znajdującego się przed stawem (od wschodu)

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Projekt dotyczy budowy naturalnego placu zabaw dla dzieci i młodzieży, ( 3 huśtawki w tym bocianie gniazdo) 2 zjeżdżalnie,2 bujaczki, drabinki, kryta piaskownica, ruchomy pomost) pająk do wspinaczki, ogrodzenie (palisada) - 2 latarnie ( na panele słoneczne), umieszczenia 8 ławek i 8 koszy, na placu zabaw i przyległym terenie
Opis projektu:
Projekt dotyczy budowy naturalnego placu zabaw dla dzieci i młodzieży, ( 3 huśtawki w tym bocianie gniazdo) 2 zjeżdżalnie, 2 bujaczki, drabinka, kryta piaskownica,ruchomy pomost) pająk do wspinaczki, ogrodzenie (palisada) - umieszczenia 8 ławek i 8 koszy, 2 latarnie ( na panele słoneczne)

Plac zabaw planujemy wykonać z naturalnych materiałów wkomponowany w istniejącą zieleń. a rozmieszczenie projektu chcielibyśmy zostawić do decyzji Wydziału Zieleni Miasta m.st.Warszawy

Zielony Skwer Konduktorska jest miejscem, tak dzikim i pięknym, jak i zaniedbanym i niewykorzystanym. Mimo szczególnych walorów przyrodniczych tego terenu, ( dzika łąka, naturalny staw, kilkanaście gatunków ptaków, w tym ptaki wodne, mieszkańcy nie w pełni mogą z niego korzystać. Na osiedlu Konduktorska, jak i ościennych osiedlach jest bardzo dużo rodzin z dziećmi, które niestety nie mają miejsca na zabawę. Podobnie jest z seniorami, którzy przesiadują w oknach, lub na krzesełkach pod blokami, zamiast wypoczywać na łonie przyrody. Ten uroczy zakątek jest całkowicie pozbawiony ławek i koszy na śmieci. Nie tylko nie ma gdzie usiąść, ale trudno też utrzymać porządek.

Celem projektu jest stworzenie miejsca zabaw dla dzieci i wypoczynku dla mieszkańców.

Celem jest również integracja oraz dbałość o wspólną przestrzeń i otaczającą zieleń.

Przebywanie mieszkańców - szczególnie tych najmniejszych, w otoczeniu przyrody, może wpłynąć na większą świadomość ochrony zieleni, zwierząt i ptaków
Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Łąka na której ma powstać plac zabaw jest, mimo swego uroku, miejscem zaniedbanym i niewykorzystanym. Teren od wielu lat służy wyłącznie jako wybieg dla psów, lub imprezy alkoholowe. Na osiedlu przybywa rodzin z dziećmi, które praktycznie nie mają co ze sobą robić, jak również starszych, którzy nie mają gdzie usiąść i odpocząć, a co najważniejsze, nacieszyć się pięknem przyrody. Takie miejsce wypoczynku, zintegruje mieszkańców i wpłynie na dbałość o wspólną przestrzeń, otaczającą zieleń i co najważniejsze na bezpieczeństwo. Przebywanie mieszkańców - szczególnie tych najmniejszych, w otoczeniu przyrody, może wpłynąć na większą świadomość ochrony zieleni, zwierząt i ptaków, a oświetlenie wpłynie na bezpieczeństwo, jednocześnie pozwoli na korzystanie z placu zabaw, po zapadnięciu zmroku, w miesiącach wiosennych i jesiennych

Miejsce to pozwoli na spędzanie czasu i odpoczynek całym rodzinom



Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • sport
  • zieleń miejska
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu: 298
400 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • plac zabaw 3.jpg
  • plac zabaw 5.jpg
  • plac zabaw do projektu.jpg