Autor projektu - zmiany z 2020-01-21 10:22:21
Powrót do projektu

Kulinarne wycieczki po Warszawie dla dzieci i młodzieży - wakacje 2021

status: Zgłoszony


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
ogólnomiejski
Dzielnica:
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Cała Warszawa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Jednodniowe wycieczki kulinarne dla dzieci w wieku 9-15 spędzających wakacje w domu. Warsztaty gotowania i wizyty u lokalnych producentów żywności, zwracające uwagę na sezonowość, niemarnowanie i różnorodność kulturową Warszawy.
Opis projektu:
Program dla dzieci w wieku 9-15 przebywających w czasie letnich wakacji w Warszawie. Jednodniowe wycieczki w kulinarnie ciekawe miejsca miasta powiązane z nauką gotowania.



Adresaci: dzieci w wieku 9-15 mieszkające w Warszawie.

Korzystają nieodpłatnie.

Czas trwania: 15 dni, od poniedziałku do piątku; jednodniowe wycieczki

Każdego dnia w programie bierze udział 15 dzieci.

Całkowita liczba dzieci w programie 225.

Godziny trwania: 9:00 - 17:00

Liczba osób prowadzących: 2

Sposób naboru: zapisy na darmowe zajęcia odbywać się będą u organizatora do wyczerpania limitu wolnych miejsc w danym dniu. Informacja o możliwości zapisów pojawi się na stronie organizatora oraz Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy.

Sposób zapisu: mailowo u organizatora



Każdego dnia 15 dzieci wcześniej zapisanych na zajęcia jest odprowadzanych przez swoich opiekunów na miejsce zbiórki. Dzieci w profesjonalnym studiu kulinarnym przygotowują śniadanie z pomocą prowadzących. Po posiłku grupa wyrusza na wycieczkę komunikacją miejską. Każdego dnia odwiedzamy miejsca związane z kulinariami. Mogą to być targi, piekarnie, sklepy z żywnością, ogrody, sady, gospodarstwa ekologiczne, producenci żywności, etc. Po powrocie z wycieczki dzieci z pomocą prowadzących przygotowują obiad z wykorzystaniem produktów przywiezionych z wyprawy. Na zakończenie prowadzący podsumowują z dziećmi wydarzenia dnia i omawiają spostrzeżenia dzieci.

Warsztaty skupiają się na kwestiach ekologii, niemarnowania, lokalności i sezonowości produktów.

Rodzice odbierają dzieci o godz. 17:00.
Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Bardzo wiele dzieci pozostaje przez część wakacji w domach. Związane jest to z trybem wyjazdów wakacyjnych i przerw między nimi, a czasami wynika z sytuacji materialnej. Edukacja kulinarna jest ważnym elementem przygotowania do życia. Niemarnowanie jedzenia, sezonowość i lokalność stają się coraz ważniejsze w obliczu dynamicznych zmian klimatycznych. Uczenie dzieci i młodzieży wrażliwości na dobrostan środowiska oraz łączenia go ze zdrowym trybem życia jest kluczowe dla ich funkcjonowania w przyszłości. Wspólne gotowanie sprzyja otwieraniu się przez dzieci na produkty lokalne i nowe smaki i zachęca do samodzielnego podejmowania mądrych decyzji żywieniowych.

Wizyty na targach, w piekarniach i u producentów żywności pokazują różnorodność kultur mieszkańców Warszawy i pomagają kształtować dobre relacje społeczne. Jednocześnie wpływają na wiedzę i postawy wobec lokalnych społeczności, historii i tradycji.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • kultura
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
  • zdrowie
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
33 750,00 zł

Dokumenty

Załączniki