Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Włochy - zmiany z 2020-06-23 07:50:26
Powrót do projektu

„Przyjazny zakątek” - rewitalizacja skweru u zbiegu ul. Hynka i al. Krakowskiej

status: Trwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Włochy
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Skwer na południowo-wschodnim rogu al. Krakowskiej i ul. Hynka (działka nr 245)
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Projekt dotyczy przyjaznego zagospodarowania skweru na rogu al. Krakowskiej i ul. Hynka (działka nr 245) tak, aby stał się on z obecnie jedynie transferowego - przyjaznym miejscem, umożliwiającym mieszkańcom po zakupach bądź oczekującym na autobus chwilę oddechu na ławeczce, wśród estetycznych alejek, otoczonych zielenią drzew, dekoracyjnych traw i łąk kwietnych.
Opis projektu:
Projekt dotyczy przyjaznego zagospodarowania południowo-wschodniej części skrzyżowania al. Krakowskiej i ul. Hynka (działka nr 245) tak, aby stała się ona nie tylko miejscem „transferowym”, ale aby mieszkańcy robiący zakupy w pobliskich sklepach bądź oczekujący na autobus mogli tutaj na chwilę przysiąść i złapać oddech.

Zamiast starych alejek asfaltowych oraz w miejscu wydeptanych na trawie ścieżek (wydeptów), które przy deszczowej pogodzie stają się błotniste, powstaną alejki dopasowane przebiegiem do faktycznych potrzeb pieszych (zob. załącznik). Zastosowanie szarej, odpornej na zabrudzenia kostki brukowej (np.: Nostalit z zaokrąglonymi lekko rogami) zamiast zwykłych płyt chodnikowych umożliwiłoby ułożenie estetycznych łuków na skrzyżowaniach alejek. Alejki zostana wyłożone nieco wyżej niż obecny asfalt, aby uniknąć ich zalewania, jak to niejdenokrotnie ma miejsce przy obecnym stanie asfaltowej nawierzchni, po deszczu bądź w czasie roztopów. Równocześnie zostanie zagospodarowana przestrzeń zieleni w obszarach między alejkami i między już nasadzonymi uprzednio drzewami – połączenie łąki kwietnej i wysokich traw ozdobnych. Dodatkowo zostaną zamontowane cztery ławki, które umożliwią mieszkańcom krótki odpoczynek i pogawędkę. Każdej ławce będzie towarzyszyć kosz na śmieci, aby ułatwić dbanie o czystość skweru. Zrewitalizowany skwer będzie służył wszystkim mieszkańcom i jego dostępność nie ulegnie organiczeniu. Przyjazny zakatek zadba o środowisko - zapewni schronienie i pokarm dla ptaków i owadów, produkcję tlenu oraz wiązanie dwutlenku węgla i zanieczyszczeń.

Projekt "Przyjazny zakątek" zmieni charakter skweru z tranzytowego na PRZYJAZNY.

Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Skwer jest centralnym punktem wysokiego Okecia i obecnie - mimo powolnych pozytywnych zmian, jest wciąż mało zadbany. Realizacja projektu "Przyjazny zakątek" uprzyjemni życie okolicznym mieszkańcom – nie tylko ze względów estetycznych, ale dzięki nowym nasadzeniom roslinnym, odizoluje skwer od ruchliwej ulicy, umożliwiając krótki odpoczynek po dokonanych zakupach, krótką pogawędkę przypadkowo spotkanym sąsiadom w ładnym otoczeniu, a także umili czas oczekiwania na autobus. Zieleń, czyli uprzednio nasadzone przez miasto drzewka wraz z łąką kwietną i trawami ozdobnymi, nie tylko odseparują skwer od ruchliwej ulicy i go upiększą, ale spełnią ważną rolę w kontekście ochrony środowiska: przyczynią się do produkcji tlenu oraz dadzą pożywienie i schronienie miejskim ptakom i owadom.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • komunikacja publiczna i drogi
  • ochrona środowiska
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
  • relaks
  • budowanie społeczności
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością
  • ptaki
  • owady
  • psy

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Rewitalizacja powierzchni zielonych z nowymi nasadzeniami- 52 000 zł.

Wykonanie nawierzchni utwardzonych- 84 000 zł.

Wykonanie projektu małej architektury, zakup i montaż urządzeń- 17 000 zł.

Wartość kosztorysowa projektu- 153 000 zł.
Szacunkowy koszt realizacji projektu: 1 530
153 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • Przyjazny zakątek – rewitalizacja skweru u zbiegu ulic Hynka i al Krakowskiej.pdf