Koordynator w Dzielnicy Śródmieście - zmiany z 2020-06-16 13:53:17
Powrót do projektu

Jadłodzielnia w Śródmieściu

status: ZgłoszonyTrwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Twarda 1
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem.
Opis projektu:
Jadłodzielnia to punkt usprawniający dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać. Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.

Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.

O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.

Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów i spotkań w duchu Zero Waste.



Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.



Kosztorys:

- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 5500 zł = 60 500,00 zł

- warsztaty edukacyjne – 6 warsztatów x 1000 zł = 6 000,00 zł

- materiały promocyjne – 1 000 zł

Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.

Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
kosztorys projektu:

opiekun Jadłodzielni 60500 zł

6 warsztatów edukacyjnych x 1000 - 6000 zł

materiały promocyjne 1000 zł

razem 67500 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
67 500,00 zł

Dokumenty

Załączniki