Autor projektu - zmiany z 2021-01-24 16:08:55
Powrót do projektu

Zielony skwer przy ul.Żołnierzy Wyklętych – przy ul.Miarki / Kawy

status: Zgłoszony


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Bemowo
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul.Żołnierzy Wyklętych – przy ul.Miarki / Kawy
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Utworzenie zielonego skweru przy ul.Żołnierzy Wyklętych – przy ul.Miarki / Kawy dzięki rozpłytowaniu części szerokiego placu / chodnika. Nasadzenia trawy i postawienie altanek z drewna, na których zostanie zasadzona zieleń.

Dodatkowo estetyczne rondo przy ks. Bolesława - zieleń zamiast kostki.
Opis projektu:
Utworzenie zielonego skweru przy ul.Żołnierzy Wyklętych – przy ul.Miarki / Kawy dzięki rozpłytowaniu części szerokiego placu / chodnika pozostawiając 2,5m szerokości.

Nasadzenia trawy po zdjęciu płyty wzdłuż miejsc parkingowych i postawienie . Postawienie 2 altanek z drewna, na których z tyłu i po bokach na drewienkach zostanie zasadzona bujna zieleń. Drewniane daszki w kratkę pokryte wijącą się roślinnością będą dawać latem cień.

Altanki będą postawione tak by tył był przy miejscach parkingowych, a przód z widokiem na chodnik i ulicę. Pod każdą altanką będzie 1 ławka, mogą być tam przeniesione 2 ławki z tych już stojących obecnie.

Skwer na wzór skweru w Starych Babicach i Parku Szymanowskiego na Woli.

Remont zaniedbanego ronda z kostki przy ks. Bolesława / Lidlu - zdjęcie szpecącej rondo kostki bauma, obniżenie nawierzchni ronda / ziemi i przesadzenie obecnej roślinności / posadzenie nowej.
Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Brak terenów zielonych w tej części osiedla.

Betonowy plac zamieni się w estetyczną zieloną przestrzeń.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • zieleń miejska
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
25 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • 20201213_170824.jpg