Koordynator w Dzielnicy Śródmieście - zmiany z 2021-04-20 09:49:21
Powrót do projektu

Jadłodzielnia w Śródmieściu

status: ZgłoszonyTrwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Śródmieście
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
ul. Twarda 1

Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Miejsce dostosowane do osób poruszających się na wózkach

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Głównym celem działania Jadłodzielni jest zapobieganie marnowania jedzenia oraz edukacja. W Jadłodzielni znajduje się lodówka i szafki, gdzie każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem
Opis projektu:
Jadłodzielnia to punkt usprawniający dzielenie się żywnością, udostępniania jej nadwyżek chcącym ją wykorzystać. Wszyscy zainteresowani mogą przekazywać do punktu żywność, której nie są w stanie zagospodarować. Mogą też bezpłatnie poczęstować się tym, co wcześniej przynieśli inni. Szybko i anonimowo.

Do Jadłodzielni można przynosić produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia i są fabrycznie zapakowane. W punkcie można zostawić również zapakowane pieczywo, warzywa i owoce. Nie należy pozostawiać produktów z surowego mięsa, nabiału czy jaj, a także produktów otwartych czy po terminie ważności.

O Jadłodzielnię dba Opiekun, który codziennie sprawdza jej stan oraz porządkuje. Jadłodzielnia jest oznaczona plakatami informacyjnymi a także udostępniony jest szczegółowy regulamin funkcjonowania tego miejsca. Opiekun prowadzi również akcje promocyjne, które pozwolą na dotarcie do jak największej liczby odbiorców.



Zakres obowiązków opiekuna jadłodzielni:

1) pełnienie dyżuru w jadłodzielni, w dni robocze - od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00 – 16.00,

2) codzienne sprawdzanie terminów ważności produktów spożywczych znajdujących się w jadłodzielni,

3) nadzór nad przestrzeganiem zasad określonych w regulaminie działania jadłodzielni i utrzymywanie porządku w godzinach otwarcia jadłodzielni

4) kompleksowe sprzątanie jadłodzielni minimum dwa razy w tygodniu,

5) prowadzenie działań promocyjnych, w tym współpraca z Wykonawcą materiałów drukowanych i ich dystrybucja, przygotowywanie tekstów informacyjno – promocyjnych, promowanie działań w intenecie oraz w społeczności lokalnej

6) nawiązywanie współpracy z potencjalnymi partnerami do realizacji projektu,

7) współpraca z projektodawcą.

Ważnym elementem funkcjonowania Jadłodzielni jest również działalność edukacyjna. Zaplanowano prowadzenie warsztatów i spotkań w duchu Zero Waste.



Jadłodzielnia będzie dostępna od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-16.00.



Kosztorys:

- opiekun Jadłodzielni – 11 miesięcy x 5500 zł = 60 500,00 zł

- warsztaty edukacyjne – 6 warsztatów x 1000 zł = 6 000,00 zł

- materiały promocyjne – 1 000 zł

Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
Jadłodzielnia to przede wszystkim miejsce dzięki któremu zmniejszymy ilość wyrzucanego jedzenia, ale również realna pomoc dla osób potrzebujących. Aby skorzystać z produktów nie trzeba mieć żadnych zaświadczeń.

Dodatkowa wartość projektu to działania edukacyjne, które mogą przyczynić się do zmiany sposobu traktowania jedzenia.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • edukacja
  • ochrona środowiska
  • pomoc społeczna
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dzieci
  • młodzież
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Całkowity koszt realizacji projektu wynosi 67500,00 zł
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
67 500,00 zł

Dokumenty

Załączniki