Wydział Infrastruktury i Inwestycji dla Dzielnicy Mokotów - zmiany z 2022-04-26 08:56:04
Powrót do projektu

Bezpieczne, jasne, czyste i zielone - schodki na Płatowcowej

status: ZgłoszonyTrwa ocena


Lokalizacja

Poziom zgłaszanego projektu:
dzielnicowy
Dzielnica:
Mokotów
Lokalizacja projektu - ulica i nr / rejon ulic w Warszawie:
Płatowcowa
Inne istotne informacje dotyczące lokalizacji:
Stan własności, według serwisu mapowego: obręb 10203 działka 71/1 (m. st. Warszawy - schody) oraz działka 263/2 (m. st. Warszawa, użytkownie wieczyste - parking)

Dane projektu

Skrócony opis projektu:
Ciemno, ślisko, brudno, niebezpiecznie - tak jest dzisiaj na schodach łączących ulicę Płatowcową z osiedlem SBM Politechnika. Zmieńmy to! Rozświetlmy schody, dodajmy kosz, zadbajmy o zieleń oraz odlodzenie stopni.
Opis projektu:
Schody między Płatowcową, a osiedlem SBM Politechnika pełnią ważną rolę dla lokalnej społeczności - łączą kościół i przedszkole z osiedlem oraz domy przy Płatowcowej i Olimpijskiej z osiedlowymi sklepami. Warto, aby to miejsce wyglądało reprezentacyjnie. Projekt ma na celu poprawę bezpieczeństwa, porządku i estetyki schodów oraz ich otoczenia.



1. Poprawę bezpieczeństwa chcemy uzyskać przez:

a. montaż oświetlenia - preferowanym rozwiązaniem jest estetyczne oświetlenie w poręczach (jak na Stadionie Narodowym czy Legii);

b. zastosowanie rozwiązań ograniczających oblodzenie: podgrzewana nawierzchnia (elektrycznie lub z c.o.), posadzka z wypustkami;

c. w wariancie maksymalnym - dostosowanie kąta nachylenia podjazdu dla wózków do aktualnych standardów (np. przez budowę nowej pochylni trawersującej zbocze).



2. Poprawę porządku chcemy uzyskać przez umieszczenie dodatkowego kosza na śmieci (na górze schodów, np. w rogu ślepego zakończenia ulicy Płatowcowej).



3. Poprawę estetyki chcemy uzyskać przez:

a. urządzenie zieleni: pielęgnację istniejących krzewów, dosadzenie innych krzewów (np. kosodrzewina), kwiatów, pnączy, dodanie małej architektury (np. głazy);

b. wymianę poręczy (połączone z dodaniem oświetlenia);

c. naprawę nawierzchni, wyrównanie połączenia z parkingiem.



Ostateczny kształt projektu zostanie uzgodniony - preferowane uzgodnienie w formie wizji lokalnej.

Projektowanie uniwersalne:
Tak
Uzasadnienie realizacji projektu:
1. Na styku schodów i parkingu utworzył się dołek, w którym zbiera się woda i błoto, które zimą zamieniają się w lód. Stopnie schodów są już lekko wykrzywione.



2. Podjazd dla wózków jest dość stromo nachylony, co według wiedzy autora projektu nie jest zgodne z aktualnymi standardami architektonicznymi.



3. Schody są wyposażone w barierki - stalowe, jeszcze z czasów powstania tych schodów. Są we względnie dobrym stanie - niezardzewiałe, pomalowane, mocno osadzone w gruncie, ale w niektórych miejscach wygięte.



4. Zimą schody, szczególnie dwa ostatnie stopnie od strony parkingu, są intensywnie oblodzone. Ze schodów korzysta wielu starszych ludzi, dla których to oblodzenie jest szczególnie niebezpieczne.



5. Brakuje oświetlenia - najbliższa latarnia jest około 30 metrów od schodów i praktycznie nie oświetla schodów. Oświetlenie parkingu również jest szczątkowe.



6. Zieleń obok schodów jest notorycznie zaśmiecona - głównie butelkami, puszkami i opakowaniami po batonikach, chipsach itp. Najbliższe kosze na śmieci (nie licząc altany śmietnikowej) znajdują się w odległości co najmniej 50 metrów od schodów.



7. Zieleń składa się z dwóch krzewów czarnego bzu, pod którymi jest odrobina trawy, błota i różnych samosiejek.

Charakterystyka

Kategoria tematyczna projektu:
  • komunikacja publiczna i drogi
  • przestrzeń publiczna
  • zieleń miejska
Potencjalni odbiorcy projektu:
  • dorośli
  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością

Kosztorys

Kosztorys realizacji projektu:
Szacunkowy koszt realizacji projektu:
50 000,00 zł

Dokumenty

Załączniki
  • Schody_Płatowcowa1.png
  • Schody_Płatowcowa2.png
  • koncepcja.jpg
  • Mapa.png
  • Uzbrojenie.png