Anna Romanowicz - zmiany z 2016-04-25 10:08:14
Powrót do projektu

"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.

status:


Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Lokalizacja na mapie

długość geograficzna: 20.965419709682
szerokość geograficzna: 52.193090754129

Dzielnica

Włochy


Charakter projektu

Lokalny , Włochy


Lokalizacja projektu

Przedszkole nr 78

Radarowa 4A

02-137 Warszawa

Istotne informacje o lokalizacji

Przedszkole nr 78 posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.


Klasyfikacja projektu

  • edukacja
  • zdrowie
  • inna

Potencjalni odbiorcy projektu

  • dorośli
  • seniorzy

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Spotkania organizowane dla dorosłych: rodziców, opiekunów i dziadków dzieci w wieku przedszkolnym mieszkających w dzielnicy Włochy.

Forma zajęć bezpłatna.

Spotkania odbywać się będą 1 raz w miesiącu, czas trwania zająć 90 minut (z pominięciem miesięcy wakacyjnych) w sali udostępnionej przez przedszkole. Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest uprzednie zapisanie się na listę

Informacja o poszczególnych spotkaniach będzie umieszczona na plakatach w przedszkolach w dzielnicy Włochy oraz na stronie internetowej przedszkola nr 78.

Zapisy na poszczególne zajęcia odbywać się będą za pomocą zgłoszeń wysyłanych na adres mailowy.


Pełny opis projektu

Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.



"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone innej tematyce prozdrowotnej, zgodnie z podaną poniżej tematyką. Pierwsza połowa spotkania będzie poświęcona teorii, druga natomiast, wiedzy praktycznej oraz wspólnemu tworzeniu jadłospisów. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były nie tylko zdrowe, a przede wszystkim smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej

i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty. Każdy z uczestników otrzyma w trakcie spotkania przykładowe przepisy dotyczące określonego tematu.



Tematyka 10 spotkań:

1. Śniadanie dla przedszkolaka

2. Wspomaganie odporności

3. Przyprawy i zioła w kuchni

4. Słodycze smaczne i zdrowe

5. Dziecko alergik

6. Jedz sezonowo i lokalnie

7. Przyjęcie urodzinowe

8. Gotowanie wg 5 przemian

9. Zdrowe przekąski

10. Odżywanie dla mózgu



Osoba prowadząca spotkania to dietetyk specjalizujący się w żywieniu dzieci, ale przede wszystkim praktyk, który sam stosuje się do wszelkich zaleceń żywieniowych, jak również w ten sposób karmi swoje dzieci. Dodatkowy wymóg to znajomość dietetyki TMC, ziół oraz umiejętność gotowania według pięciu przemian.



Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Czas trwania spotkania to 90 minut.

20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł

50 zł / wynajęcie sali x 10 spotkań = 500 zł

20 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 200 zł

Znakowanie projektu 50 zł


Całkowity koszt projektu: 5 750,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Załączniki