Koordynator w Dzielnicy Włochy - zmiany z 2016-01-22 09:51:47
Powrót do projektu

"Zdrowy przedszkolak" - cykl spotkań edukacyjnych dla rodziców przedszkolaków z zakresu żywienia i gotowania.

status:


Projekt zakłada przeprowadzenie cyklu bezpłatnych spotkań dla rodziców posiadających dzieci w wieku przedszkolnym, w celu rozwinięcia umiejętności kulinarnych rodziców, nabycia przez nich wiedzy na temat naturalnych metod wspomagania odporności u dzieci i radzenia sobie z infekcjami, jak również propagowania prozdrowotnych zachowań wśród najmłodszych. Zajęcia odbywać się będą w godzinach popołudniowych.

Dzielnica

Włochy


Charakter projektu

Lokalny , Włochy


Lokalizacja projektu

Przedszkole nr 78

Radarowa 4A

02-137 Warszawa

Istotne informacje o lokalizacji

Przedszkole nr 78 posiada salę, w której będą odbywały się zajęcia.


Klasyfikacja projektu

  • edukacja
  • zdrowie
  • inna

Potencjalni odbiorcy projektu

  • dorośli
  • seniorzy

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Spotkania organizowane dla dorosłych: rodziców, opiekunów i dziadków dzieci w wieku przedszkolnym mieszkających w dzielnicy Włochy.

Forma zajęć bezpłatna.

Spotkania odbywać się będą 1 raz w miesiącu, czas trwania zająć 90 minut (z pominięciem miesięcy wakacyjnych) w sali udostępnionej przez przedszkole.

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest uprzednie zapisanie się na listę.


Pełny opis projektu

Projekt "Zdrowy przedszkolak" zakłada organizację raz w miesiącu w godzinach popołudniowych spotkań dla osób posiadających dzieci, bądź wnuki w wieku przedszkolnym.



"Zdrowy przedszkolak" to cykl 10 spotkań, gdzie każde spotkanie będzie poświęcone tematyce prozdrowotnej. Uczestnicy dowiedzą się jak komponować posiłki dla najmłodszych, aby były nie tylko zdrowe, a przede wszystkim smaczne i atrakcyjne dla maluchów. Poznają podstawy żywienia zgodnie z porami roku i lokalnością produktów. Nauczą się jak przygotowywać zdrowe słodkości w domu. Zdobędą wiedzę na temat żywienia według medycyny chińskiej i gotowania według pięciu przemian. Nauczą się także czytania etykiet produktów spożywczych. Celem spotkań jest również nauka używania ziół, przypraw i naturalnych produktów w kuchni, a unikania produktów szkodliwych dla prawidłowego rozwoju dzieci. Uczestnicy zdobędą również wiedzę, jak w naturalny sposób wspomagać zdrowie i odporność najmłodszych, jakie domowe sposoby stosować w przypadku infekcji i chorób, jak również, jak rozpoznać i skutecznie leczyć występujące u dzieci pasożyty.



Projekt "Zdrowy przedszkolak" ma na celu zapoznanie rodziców dzieci, opiekunów i dziadków ze zdrowymi i zróżnicowanym formami żywienia małych dzieci. Celem kursu jest to aby talerz malucha był kolorowy, kuszący smakami, różnorodnością, a posiłki dla każdego dziecka były codzienną przyjemnością. Aby popularne powiedzenie "przez żołądek do serca" nabrało też dodatkowego znaczenia "przez żołądek do zdrowia".


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Inwestycja w zdrowie i żywienie dzieci jest bezcenna. Zdrowe i dobrze odżywione dzieci szybciej się uczą, wykazują większą kreatywność, opuszczają mniej zajęć przedszkolnych, a tym samym nie wymagają opieki rodziców w czasie choroby. Zdrowy przedszkolak to szczęśliwy przedszkolak, który jest ciekawy świata, otwarty na nowości zarówno w życiu, jak i na talerzu. Warto inwestować już na tym etapie w najmłodszych, którzy lada moment będą młodzieżą, a później dorosłymi zakładającymi własne rodziny.


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Czas trwania spotkania to 90 minut.

20 zł /uczestnik x 25 uczestników x 10 zajęć = 5000 zł

50 zł / wynajęcie sali x 10 spotkań = 500 zł

20 zł / opłata pracownika zostającego w przedszkolu po godzinach x 10 spotkań = 200 zł


Całkowity koszt projektu: 5 700,00 zł

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

NIE


Załączniki