Koordynator w dzielnicy Ochota - zmiany z 2016-06-10 13:42:02
Powrót do projektu

Wygodna przesiadka na placu Zawiszy

status:


Projekt uczyni wygodnym korzystanie z placu Zawiszy - ważnego węzła przesiadkowego. Proponowane przeniesienie przystanków znacząco zmniejszy odległości pokonywane przez pasażerów pomiędzy przystankami.

Lokalizacja na mapie

długość geograficzna: 20.989098250866
szerokość geograficzna: 52.224822847654

Dzielnica

Ochota


Charakter projektu

Lokalny , Ochota


Lokalizacja projektu

Plac Zawiszy

Istotne informacje o lokalizacji

Ze względu na regulamin Budżetu Partycypacyjnego, projekt obejmuje jedynie przystanki zlokalizowane po stronie Ochoty.


Klasyfikacja projektu

  • komunikacja/drogi
  • przestrzeń publiczna

Potencjalni odbiorcy projektu

  • seniorzy
  • osoby z niepełnosprawnością
  • inni

Zasady korzystania z efektu realizacji projektu przez ogół mieszkańców

Plac Zawiszy jest ogólnodostępny.


Pełny opis projektu

Projekt zakłada przeniesienie przystanków i peronów przystankowych bliżej placu Zawiszy:

Przystanek plac Zawiszy 01 (kierunek Dworzec Centralny) znajdujący się 160 metrów od skrzyżowania w stronę placu Starynkiewicza, zostanie przeniesiony na miejsce przystanku plac Zawiszy 03.

Ze względu na dużą liczbę autobusów korzystających z tych przystanków potrzebny jest przystanek podwójny, dlatego plac Zawiszy 03 (kier. Dworzec Centralny) zostanie przesunięty bliżej skrzyżowania, na miejsce aktualnej zatoczki do parkowania dla 5 samochodów.

Miejsca parkingowe zostaną przeniesione na dawny przystanek plac Zawiszy 01, gdzie jest miejsce na stworzenie miejsc dla około 8 samochodów (na mapie pokazującej zmiany, parkowanie oznaczono kolorem fioletowym).

Przystanek plac Zawiszy 04 znajdujący się na Grójeckiej w kierunku pl. Narutowicza, zostanie przesunięty bliżej skrzyżowania. Na mapie pokazującej zmiany nowe perony przystanków zaznaczono pomarańczową linią, a przesunięcia przystanków żółtymi strzałkami.



Projekt poprawia warunki szczególnie pasażerom komunikacji miejskiej.


Uzasadnienie dla realizacji projektu

Projekt uczyni wygodnym korzystanie z placu Zawiszy, który dla pasażerów komunikacji miejskiej spełnia funkcję ważnego węzła przesiadkowego. Obecna lokalizacja przystanków powoduje, że jest on rozwiązaniem dysfunkcjonalnym, utrudniającym sprawne przemieszczanie się między kierunkami jazdy i środkami transportu.

Projekt przede wszystkim skraca odległości pomiędzy przystankami.

Dodatkowo liczba miejsc parkingowych może nieznacznie wzrosnąć (w zależności od ostatecznego projektu wykonawczego).


Wstępny kosztorys projektu wraz z wyszczególnieniem jego składowych

Zakres prac:



Przystanek - przeniesienie peronu (sytemowy wraz ze ścieżkami dla niewidomych), powierzchnia 140 m2, wartość 80 500,00 zł,

Przeniesienie parkingu, pow. 200 m2, wartość 50 000,00 zł,

Przeniesienie parkometru wraz z zasilaniem, wartość 5 000,00 zł,

Pasy przejazdowo-postojowe (w miejscu nowej lokalizacji przystanku), pow. 210 m2, wartość 105 000,00 zł,

Projekt i wdrożenie czasowej organizacji ruchu, wartość, 15 000,00 zł,

Przeniesienie latarni, wartość 7 000,00 zł,



Dokumentacja projektowa z SOR, 10% wartości części składowych: 26 250,00 zł



Razem netto: 281 750,00 zł



Całkowity koszt projektu brutto: 346 552,50 zł


Całkowity koszt projektu: 346 552,50 00

Czy projekt generuje koszty utrzymania w kolejnych latach?

TAK


Rodzaj oraz szacunkowa wartość kosztów eksploatacji efektu realizacji projektu w kolejnych latach

Standardowe utrzymanie i konserwacja przystanków.


Całkowity koszt eksploatacji: 0,00 zł

Załączniki

  • plac zawiszy zmiany.jpg